Okupljen stručni žiri koji će izabrati najboljeg gospodarstvenika u 2019.

Autor: Poslovni dnevnik, Večernji list , 15. listopad 2019. u 22:00
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i prošlogodišnji gospodarstvenik godine Ante Vlahović iz Adrisa/Žarko Bašić/PIXSELL

Osnovni kriteriji izbora su izvrsnost u poslovanju, natprosječni rezultati, investicije, nova radna mjesta i izvozni uspjeh.

Večernji list i Poslovni dnevnik kao najrelevantniji i najutjecajniji medijski brendovi s dugogodišnjom tradicijom, svjesni svoje uloge u društvu, pokrenuli su izbor Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine.

Isticanjem pozitivnih primjera kao što su izvrsnost u poslovanju, izvozni uspjeh, otvaranje novih  pogona, a samim time i radnih mjesta, želi se otvoriti novi pogled na život u Hrvatskoj. Gospodarstveni uspjesi poticaj su i za niz malih i srednjih poduzetnika te u konačnici i poruka mladima da ne napuštaju Hrvatsku.

Dva važna zadatka
Stručni žiri pred kojim stoje dva važna zadatka – izbor Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine, ali i nominiranje pet najboljih gospodarstvenika i pet gospodarskih događaja, koji će biti ponuđeni na glasanje čitateljima, renomirani su novinari i urednici te vodeći stručnjaci i znanstvenici s polja ekonomije. Na čelu žirija je Mislav Šimatović, zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista.

Njegova kolegica Ljubica Gatarić je jedna od najupućenijih gospodarskih novinara u Hrvatskoj koja osobno poznaje većinu nominiranih poduzetnika, a izvjesno je da je bila živi svjedok nastanka i razvoja velikog broja tvrtki čiji će se čelnici natjecati za titulu. Poslovni dnevnik, kao najrelevantniji dnevni business medij u zemlji predstavljat će glavni urednik Vladimir Nišević, te novinari Marija Brnić i Darko Bičak.  Miodrag Šajatović, iako i dalje u profesionalnom zenitu, jedna je od legendi hrvatskog novinarstva općenito, a posebice poslovnog gdje je u karijeri pokrenuo i vodio Poslovni svijet u Večernjem listu, još davne 1989., iz kojeg je nastao Poslovni tjednik, a nakon toga i Poslovni dnevnik kojeg je vodio do 2015. Ivan Hrstić je urednik gospodarstva na utjecajnoj regionalnoj televiziji N1.

Saša Ćeramilac dugogodišnji je televizijski i radijski novinar i urednik, u medijskom poslu prisutan preko 20 godina. Trenutno mu je matična redakcija globalna kabelska televizija Al Jazeera. U žiriju su i Željko Kardum, nekadašnji glasnogovornik Zagrebačke burze, danas gospodarski komentator na Hrvatskoj radioteleviziji, Boris Mišević, reporterska perjanica RTL-a, s dugogodišnjim iskustvom u gospodarskom novinarsku, Dalibor Špadina, dugogodišnji reporter i novinar središnje informativne emisije Nove TV, gdje najčešće prati gospodarske i financijske teme, kao i rad Vlade te Marko Jurčić, glavni urednik Privrednog vjesnika i nekadašnji savjetnik za gospodarstvo predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. 

Žiri se sastoji i od čelnika strukovnih gospodarskih udruga, sveučilišnih profesora i dekana ekonomskih fakulteta u Hrvatskoj. Ministar gospodarstva poduzetništva i obrta Darko Horvat ima dugogodišnje iskustvo u privatnom i javnom sektoru. U vladi Tihomira Oreškovića bio je ministar poduzetništva i obrta, a u prijašnjim je vladama u ministarstvu gospodarstva bio ravnatelj Uprave za obrt, odnosno Uprave za energetiku. Luka Burilović je predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK), a Davor Majetić glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). 

Mijenjaju gospodarsku klimu
Članovi žirija i dekani četiri najveća ekonomska fakulteta u Hrvatskoj. Iz Osijeka odlazi prof.dr.sc. Boris Crnković, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku . Sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta dolazi također njegov dekan, prof.dr.sc. Jurica Pavičić. Prof.dr.sc. Maja Fredotović je dekanica Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, a prof.dr.sc. Alen Host, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Titulu Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine ponijet će najuspješniji i najjači gospodarstvenik i događaj u Hrvatskoj, čije poslovanje ili pojava presudno i na pozitivan način utječu na gospodarska kretanja u zemlji, ali i mijenjaju ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu. Pri nominaciji i izboru žiri će se voditi prema pet osnovnih kriterija: izvrsnost u poslovanju, natprosječni poslovni rezultati, uspješan investicijski projekt, otvaranje novih radnih mjesta te izvozni uspjeh. 

Tko je u stručnom žiriju koji će izabrati najbolje gospodarstvenike i gospodarske događaje

Mislav Šimatović, zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista, Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika, Miodrag Šajatović, glavni urednik tjednika Lider, Ljubica Gatarić, Večernji list, Darko Bičak, Poslovni dnevnik, Marija Brnić, Poslovni dnevnik, Željko Kardum, HRT, Boris Mišević, RTL, Dalibor Špadina, Nova TV, Ivan Hrstić, N1 televizija, Saša Ćeremilac, Al Jazeera, Marko Jurčić, glavni urednik Privrednog vjesnika, Darko Horvat, ministar gospodarstva RH, Luka Barilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, Boris Crnković, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku, Maja Fredotović, dekanica Ekonomskog fakulteta u Splitu i Alen Host, dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci.

Komentirajte prvi

New Report

Close