Ogulinska akademija iznjedrila nove poduzetnike i model je za izvoz znanja

Autor: Sergej Novosel Vučković , 14. ožujak 2019. u 22:00
Dosad održano 4 od 7 modula Akademije, predavači poznati stručnjaci

Fizičke edukacije dobile virtualni ‘upgrade’ u videima o vođenju i upravljanju poslom.

Poljska poduzetnica i konzultantica s hrvatskom adresom, Natalia Zielinska, nadograđuje projekt Akademija poduzetništva, koju od prošle jeseni u Ogulinu, prvi put u tom gradu i Karlovačkoj županiji, pohađa više od 40 podzetnika iz cijele županije, uz 15-ak fizičkih osoba koje se tek upuštaju u poduzetničke akcije osnivajući tvrtku ili OPG. Nova razina projekta osmišljenog u Poduzetničkom inkubatoru PL Europa iz Poljske i u suradnji s Gradom Ogulinom obuhvaća tzv. Virtualne edukacije Akademije, za sve one koji nisu bili na dosadašnjim modulima.

Prekrasno zaokružena priča
"Ideja je proizašla iz potrebe poduzetnika koji nisu mogli fizički sudjelovati u edukacijama zbog poslovnih i privatnih obaveza, no javljali se sa zamolbom da proslijedimo edukativne materijale. Stoga smo odlučili neka od najčešćih pitanja sudionika snimiti i podijeliti u obliku video materijala", objašnjava Zielinska. Svojevrsni nastavak i 'upgrade' Akademije logičan je, jer je i projekt, reče ova konzultantica za projekte iz EU fondova, sam po sebi živ organizam.

"U provedbi sličnih projekata vrlo je važno pratiti potrebe sudionika i izlaziti njima ususret jer oni su zapravo cilj zbog čega to sve radimo", dodaje. Na Virtualnu edukaciju mogu se prijaviti poduzetnici, obrtnici i OPG-ovi koji se već bave određenim djelatnostima, ali vrijedi i za one koji još nisu u biznisu, a zainteresirani su baviti se poduzetništvom pa im je potrebna i određena izobrazba. Nakon prijave za sudjelovanje u projektu, svaka osoba redovito dobiva na e-mail kratke, edukativne i korisne video materijale.

Njih je zasad više od 20, a tematski prate svaki modul ogulinske Akademije poduzetništva. "U prvom videu stručnjakinja za knjigovodstvo i porezno savjetovanje mr. Sandra Žager odgovora na pitanje Što je paušalni obrt?, a u sljedećim edukacijama pomoći će svima koje zanima otvaranje i vođenje poduzeća. Neke od tema sljedećih virtualnih edukacija bit će savjeti o knjigovodstvu, najisplativiji oblik poslovanja te komunikacija sa zaposlenicima, klijentima i partnerima. Na najčešća pitanja poduzetnika odgovore će dati neki od najboljih hrvatskih stručnjaka.

Jedan od njih je Kristijan Sedak, magistar komunikacijskih znanosti i osnivač Govorničke akademije – Demosten, koji će pojasniti kako ispravno i uspješno komunicirati sa zaposlenicima i klijentima. Sve o tome kako postati bolji prodavač otkrit će MBA Vedran Sorić, jedan od najboljih hrvatskih predavača i stručnjaka za teme prodaje", poručuje Zielinska. 

Za produkciju i stvaranje ovih videopriloga zaslužno je, kaže, poduzeće Euro Grant Konzalting, koje provodi stručne edukacije u okviru projekta, uz stručnu podršku kolega iz obrta Chef&Sons. "Chef&Sons i sudjeluju u samom projektu jer su novoosnovano poduzeće u Ogulinu tako da se cijela priča prekrasno zaokružila", uz osmijeh zadovoljstva će poljsko-hrvatska poduzetnica i konzultantica. Inače, prvo izdanje Akademije poduzetništva prešlo je nešto više od pola puta, četiri od sedam modula je održano, ostali će do kraja kolovoza, a Zielinska prenosi da su polaznici zadovoljni jer, kako su kazali, prvi put imaju priliku sudjelovati u najboljim edukacijama u Ogulinu a ne u Zagrebu.

Zainteresirani Zagreb i Split
"Neki sudionici dolaze na sva predavanja i upijaju znanje bez obzira na to odnosi li se određena tema na njihovo poslovanje, neki dolaze na određene teme edukacija, ovisno o djelatnosti. No svi su oduševljeni trenerima i temama te mogućnošću individualnog savjetovanja nakon samih edukacija", opisuje Zielinska i ističe da je najvrijednije što su polaznici usvojili tijekom učenja činjenica da su se prvi put susreli s novim metodama prodaje, komunikacije, upravljanja.

 

Zielinska

Projekt je inovativan jer razvija tzv. soft vještine i utemeljen je na neformalnom obrazovanju.

"Ogulin je mjesto gdje najveći broj poduzetnika dolazi iz sektora proizvodnje, često posao nasljeđuju od roditelja pa tako i način poslovanja, te su im novi pristupi bili izuzetno zanimljivi. Smatram da je to velika dodana vrijednost za poduzetništvo s ruralnog područja, pogotovo za poljoprivrednike. Osim toga ovakve edukacije stvaraju uvjete za druženje i razmjenu iskustava između starijih i mlađih poduzetnika te mladih koji tek pokreću vlastiti biznis. Tek zapravo sad vidljivo je kako je takav prostor nedostajao, jer kroz razmjenu iskustva poduzetnici međusobno uče, zbližavaju se i ohrabruju međusobno, dok mladi dobivaju stvarno sliku poduzetništva kao razvojnog puta ne uspjeha preko noći kako se to kreira medijski", misli Natalia Zielinska. Otkriva i da je ogulinskim i karlovačkim poduzetnicima najveći izazov upravljanje poduzećem i svim poslovnim procesima, posebno komunikacija s radnicima i njihov nedostatak.

"Ovaj se projekt pokazao inovativnim, jer je fokusiran na razvoj tzv. soft vještina i utemeljen je na neformalnom obrazovanju. Ovoga mjeseca očekujemo potpisivanje za još dva slična projekta u Zagrebačkoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a u pripremama je i još nekoliko akademija po Hrvatskoj", zaključuje poduzetna ogulinska Poljakinja.

Komentirajte prvi

New Report

Close