Odabrani najbolji programi financijske pismenosti u osnovnim i srednjim školama

Autor: Borivoje Dokler , 25. ožujak 2021. u 22:00
Projekt profesorice Zdenke Marton iz Srednje škole Novska proglašen je najboljim na natječaju

Osim informatičke opreme i edukativnih materijala najbolji su osvojili i novčane nagrade od 10.000 do 2500 kn.

Povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca HUB je proveo natječaj za najbolje obrazovne programe osnovnih i srednjih škola u području financijske pismenosti.

Sveukupno je zaprimljeno 27 prijava obrazovnih programa iz cijele Hrvatske, a najbolji programi su osvojili informatičku opremu i edukativne materijale za obrazovne svrhe u iznosima od 10.000 kuna za prvo mjesto, 5000 kuna za drugo mjesto i 2500 kuna za treće mjesto.

Prvo mjesto osvojila je profesorica Zdenka Marton iz Srednje škole Novska projektom Financijsko opismenjavanje mladih. “U projekt je uključen velik broj učenika koji prenose svoje stručna znanja na druge učenike škole koji nemaju mogućnost upoznati materiju iz područja financija.

Zainteresirati mlade

U prezentiranju aktivnosti učenici se koriste različitim digitalnim alatima, suradničkim učenjem, kritičkim razmišljanjem i timskim radom. Igraju uloge klijenata i djelatnika banke i na jednostavan način pretvaraju ovo široko područje svima razumljivim.“, kazala je profesorica Zdenka Marton, koja je u 2020. godini bila dobitnica nagrade Ministarstva znanosti i obrazovanja za najboljeg odgojno-obrazovnog radnika.

Drugo mjesto na natječaju osvojili su profesori Srednje škole Mate Blažine Labin s obrazovnim programom pod nazivom Tonka ekonomka – priručnik za financijsko preživljavanje tinejdžera. Profesori Gabriela Dundara, Daniel Mohorović i Majda Milevoj Klapčić autori su priručnika koji je na kreativan način mladima približava razna znanja o financijama.

“Drago nam je da je prepoznata kvaliteta našeg programa, a osvojeno drugo mjesto na natječaju snažan nam je poticaj za nastavak provođenja našeg projekta. U želji da se približimo ciljanoj publici priručnik je strukturiran kroz priče čija je glavna junakinja Tonka i njena obitelj Šoldić. Kroz učenicima bliske situacije objašnjavaju se ključni ekonomski pojmovi.

Sadržaj priručnika ‘testirali’ smo na medijskoj grupi, zahvaljujući čijem je doprinosu priručnik ispao još i bolji., izjavili su profesori Srednje škole Mate Blažine Labin. Treće mjesto osvojila je profesorica Nina Redkolis Kalin iz I. Osnovne škole Dugave u Zagrebu, koja je do sada u svojem programu obuhvatila oko 200 učenika te koristila razne kreativne metode u procesu prenošenja znanja osnovnoškolcima.

Drugo mjesto osvojili su profesori Srednje škole Mate Blažine Labin – Majda Milevoj Klapčić, Daniel Mohorović i Gabriela Dundara

“Cilj programa financijskog opismenjavanja bio je da učenici viših razreda osnovne škole na kreativan način steknu osnovne kompetencije iz financija. U petim razredima učenici su se upoznavali s razlikovanjem potreba od želja, trošenju džeparca, štednji, povijesti novca i simulaciji trampe, a u sedmim i osmim razredima učenici su stjecali znanja o radu banaka i osnovnim bankovnim i financijskim pojmovima.

Učenicima su posebno bile zanimljive edukativne radionice koje su provodili djelatnici PBZ banke te djelatnici Hanfe. Provedeni natječaj Hrvatske udruge banaka za najbolje obrazovne programe u području financijske pismenosti poticaj je za veće i brojnije iskorake obrazovnih djelatnika na unapređenju financijske pismenosti učenika osnovnih i srednjih škola”, naglasila je profesorica Redkolis Kalin iz I. Osnovne škole Dugave u Zagrebu.

Stručni žiri koji je ocjenjivao kreativnost i inovativnost u prenošenju znanja ciljnoj dobnoj skupini učenika te odabaro najbolje obrazovne programe činili su viceguverner HNB-a Roman Šubić, docentica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Dajana Barbić te direktora HUB-a Zdenko Adrovića.

Promocija kvalitetnih programa

Iz Hrvatske udruge banaka poručili su da će aktivno nastaviti promovirati kvalitetne aktivnosti i obrazovne programe djelatnika obrazovnog sustava u Hrvatskoj.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje čine znatne napore u institucionalizaciji financijske pismenosti u obrazovnom sustavu, a Ministarstvo financija predvodi Operativnu radnu grupu koja je primjer međusektorske suradnje.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
ZLATNI PARTNER
PARTNER
PARTNER
partner
PARTNER
partner
partner

New Report

Close