Od investicija bi odustalo 12% tvrtki

Autor: Marina Biluš , 05. travanj 2018. u 22:01
Nicolas Baron Adamovich, Dorotea Effenberger, Sven Thorsten Potthoff i Davor Tomašković

Lani je 57% tvrtki reklo da hrvatsko gospodarstvo ide pravim smjerom, a broj je sada splasnuo na 33%.

Ponovo bismo investirali u Hrvatsku! Lani je takav stav imalo čak 80 posto tvrtki, koje je anketirala Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora, a koje su krucijalne  za gospodarsku razmjenu dviju zemalja.

Nažalost, taj je poduzetnički optimizam u samo godinu dana osjetno splasnuo i u ovogodišnjoj anketi na pitanje biste li opet uložili u Hrvatsku, potvrdno je odgovorilo svega 68 posto ispitanih tvrtki od njih 140 koliko je sudjelovalo u istraživanju. 

'Mršavi' postotci
Da nezadovoljstvo poslovne zajednice zabrinjavajuće buja dokazuju i ocjene koje su gospodarstvenici dali o ekonomskoj slici Hrvatske, a sve su redom višestruko lošije od onih danih 2017. Tako je izuzetno "mršav" postotak onih koji našu gospodarsku situaciju vide dobrom, riječ je o 10 posto ispitanih. Slika postaje još sumornija kada je riječ o padu broja poduzetnika koji smatraju da nacionalna ekonomija ide u pravom smjeru.

Dok je lani takav pozitivan stav imalo čak 57 posto anketiranih tvrtki, on se ove godine stropoštao na 33 posto. Nimalo neočekivano, kao glavni okidač nezadovoljstva gospodarskim okruženjem vodeći ljudi anketiranih kompanija istaknuli su – otezanje s ključnim reformama.  Optimizam je ipak preživio kada je tema poslovanje samih anketiranih tvrtki. Da će poslovati bolje vjeruje solidnih 57% njih, rastu izvoza nada se 42% tvrtki, dok izdašnije investicije očekuje 42% ispitanih. Poslovnom okruženju na našem tržištu najveće su pritom zamjerke pravna (ne)sigurnost, porezni pritisci, ali i korupcija, kriminal, te javna uprava. 

Regija nas 'šiša'
Iz Njemačko-hrvatske komore prilikom jučerašnje su objave rezultata svoga istraživanja upozorili kako se, za razliku od pogoršanih dojmova o Hrvatskoj, prognoze poduzetnika za regiju popravljaju. Da je gospodarstvo zemalja Srednje i Istočne Europe dobro smatra 37% tvrtki dok je lani bila riječ o 30 posto. Viši je i postotak onih koji vjeruju da tamošnje  ekonomije idu u dobrome smjeru, narastao je s prošlogodišnjih   30 na 39 posto 39% u ovoj godini. Hrvatska je kao investicijska destinacija i ove godine na 20. mjestu u konkurenciji SIE država, prva tri pripala su Češkoj, Poljskoj i Estoniji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close