Očekujemo novu upravu Hrvatskih šuma

Autor: Poslovni dnevnik , 13. siječanj 2017. u 13:38
Prodan u 2017. očekuje konkretne aktivnosti državnih tijela/Goran Kovačić/PIXSELL

S novom Upravom možemo stvarati nove dogovore i poslovne platforme koje bi dodatno unaprijedile naše rezultate i potaknule rast.

Sirovinska pitanja su opravdano i dalje u središtu našeg zanimanja, jer se poslovanje tvrtke Hrvatske šume odražava i na naše funkcioniranje.

U toj tvrtki zbog nesređenih odnosa i krize upravljanja vlada poprilični kaos, ali na terenu imamo i pozitivne slučajeve kada pojedine Uprave šuma korektno ispunjavaju svoje obveze. Snijeg i vremenski uvjeti trebaju se uzeti u obzir kod planiranja, a naš je dojam da malo tko u nadležnim strukturama vodi računa o utjecaju vremenskih uvjeta na poslovanje našeg sektora. Očekujemo brzo imenovanje nove Uprave i stabilizaciju stanja. S Ministrom Tolušićem imamo dobru komunikaciju a zajednički s novom Upravom Hrvatskih šuma možemo stvarati nove dogovore i poslovne platforme, koje trebaju dodatno unaprijediti naše rezultate i tu ima puno prostora za novi rast.

Ustroj sektora bi trebao podrazumijevati jedinstvenu politiku Vlade i više sektorskih operativaca, jer činjenica da je 48% teritorija pod šumom i da drvna industrija čini 10% ukupnog hrvatskog izvoza sugerira da bi trebali imati posebne i specijalizirane administrativne službe, ne samo oko sirovine tematike, veći i oko izvoznih poslova, obrazovanja te povezanih problematika. Važno je da u državnim tijelima u svim ministarstvima povezanim s ovim sektorom, budu osobe koje poznaju i razumiju industrijsku problematiku i prerađivački sektor i koje mogu zastupati interes sektora na najbolji način, kako u Hrvatskoj tako i na EU razini.

Hrvatski drvni klaster je član europskih strukovnih asocijacija, prisutni smo u Bruxellesu, sudjelujemo u radu EU asocijacija i već dajemo značajan doprinos afirmaciji Hrvatske i prostora JIE. Tijekom prosinca na skupštini europske konfederacije CEI BOIS, čiji smo punopravni član, Klaster se uključio u važne EU sektorske projekte. Bili smo prisutni na nekoliko sastanaka ekspertnih grupa na razini EU, odnosno u DG Growth i voljeli bi da se u Hrvatskoj sve politike povezane s drvnom industrijom na razini Vlade i dalje tijesno koordiniraju i sinkroniziraju, što je do sada nedostajalo.

Suština je u tome da drvoprerađivačke tvrtke moraju imaju prave koristi, a ne da im se raznim birokratskim procedurama utječe na poslovanje ili dinamiku investicija, što je čest slučaj. Želimo da se napori Vlade usmjere u interesu održivosti, rasta i boljitka sektora, koji već daje veliki obol ruralnom razvoju Hrvatske. Drvna industrija je zaista nacionalno važan sektor, a primijetili smo da je to bilo napisano u programu Vlade. Sada s riječi treba prijeći na djela i to se treba vidjeti kroz konkretne aktivnosti državnih tijela u 2017. godini. 

Komentirajte prvi

New Report

Close