U Hrvatskoj je sve više bankrota

Autor: Josipa Ban , 18. kolovoz 2022. u 10:56
Broj bankrota pada u sektorima građevinarstva (12 posto) i ICT-a (4 posto)/Shutterstock

U Hrvatskoj je 17% poduzeća više nego u ovo doba lani.

Rat u Ukrajini te velik rast cijena energenata ostavili su traga i na dinamici otvaranja i zatvaranja kompanija u Europskoj uniji. U prvoj polovici ove godine tako svjedočimo padu otvaranja novih poduzeća te rastu bankrota.

Ipak manje nego 2019.
U drugom kvartalu 2022. broj otvaranja novih poduzeća na razini EU smanjen je 1,2% u odnosu na prethodni (prvi) kvartal. Zanimljivo, otkriva statistika Eurostata, broj otvaranja novih poduzeća pada od početka ove godine, pa je tako u prvom kvartalu zabilježeno smanjene od 2,3% u odnosu na posljednji (četvrti) kvartal 2021.

Što se bankrota, odnosno zatvaranja tiče, brojka istih povećava se četvrti kvartal zaredom. U ovom posljednjem, drugom kvartalu 2022., broj je bankrota povećan 2,2% u odnosu na prvi kvartal.

Jedino u sektoru građevinarstva i ICT sektora, pokazuju podaci europskih statističara, pada broj bankrota u odnosu na prethodni kvartal – i to 12% u sektoru građevinarstva, a 4% u sektoru ICT-a. S druge strane, sektor transporta bilježi rast broja bankrota čak 16%. Slijedi sektor obrazovanja, zdravstva i socijale i to s 12%.

Ali, ako broj bankrota uspoređujemo s periodom prije pandemije, odnosno 2019. godinom, broj je bankrota u drugom kvartalu i u većini sektora i dalje niži, osim u sektoru transporata te u sektoru smještaja i prehrane.

Najveći pad u Danskoj
Industrija, građevina te ICT pak imaju najveći pad broja bankrota u drugom kvartalu ove godine u odnosu na vrijeme prije pandemije.

A kakva je situacija u Hrvatskoj? Broj novih poduzeća u drugom kvartalu ove godine povećan je 17% u odnosu na isti period lani (nažalost, statističari nam po zemljama daju usporedbu kvartala samo na godišnjoj razini). Inače, najveći rast broja novih poduzeća u EU-u, od čak 25%, bilježi Rumunjska, dok najveći pad ima Danska (18,9%).

Eurostat nema podatke o broju bankrota u Hrvatskoj. Po zemljama, pak, najveći rast broja zatvaranja u drugom kvartalu, u odnosu na isti period 2021. bilježi Belgija (čak 71%), a najveći pad istih Cipar (77%).

Komentirajte prvi

New Report

Close