Novi program za ‘male’ pokriva i kredite za refinanciranje

Autor: Jadranka Dozan , 02. svibanj 2019. u 22:01
Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Zdenko Lucić/Marko Lukunić/PIXSELL

Postojeći program jamstava iz ESIF fondova isključuje određene vrste ulaganja, koje bi Plus sad trebao omogućiti.

Mali poduzetnici će putem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO-a) odskora moći koristiti novi jamstveni program osmišljen s ciljem lakše dostupnosti financiranja razvoja. Riječ je o instrumentu osiguranja pod nazivom Jamstveni program Plus koji se u cijelosti financira iz nacionalnih sredstava. U okviru tog programa HAMAG-BICRO će izdavati jamstva za pokriće dijela glavnice kredita ili leasinga uspješno poslujućim tvrtkama koje prema Zakonu o poticanju razvoja malog gospodarstva imaju status mikro, malih ili srednjih poduzetnika.

  Kako je na sjednici Vlade istaknuo Zdenko Lucić, državni tajnik u nadležnom ministarstvu, program Plus predviđa odobravanje pojedinačnih jamstava do najvišeg iznosa dva milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti za investicije (mjera A), do milijun eura za obrtna sredstva (mjera B) te do 50.000 eura odnosno do dva milijuna eura (ovisno o statusu malog poduzetnika) za kupnju poslovnih udjela (mjera C). 

Jamče 50 do 80% glavnice
Najviša stopa jamstva za prve dvije mjere, za investicijske kredite i leasing te kredite za obrtna sredstva, ograničena je na 50 posto glavnice kredita, dok kod one za kupnju poslovnih udjela jamstva sežu do 80 posto glavnice kredita za mikro poduzeća, odnosno do 60 posto za male i srednje tvrtke malog gospodarstva. Najkraće trajanje jamstva utvrđeno je na godinu dana, a najdulje nije ograničeno.

Malom gospodarstvu kojima nisu dostupna sredstva ESIF taj bi program trebao olakšati financiranje kod kreditnih institucija jer se njime  rasterećuju traženih instrumenata osiguranja.  "Dio financijskih institucija trenutačno ne može aplicirati za izdavanje jamstva Agencije čija bi vrijednost iznosila manje od 150.000 eura (u kunama) jer s Agencijom ne sudjeluju u provedbi financijskog instrumenta "ESIF ograničeno portfeljno jamstvo", a kroz sudjelovanje u ovom Programu to bi im se omogućilo", naglašavaju u Vladi. 

Osim toga, postojeći program jamstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) isključuje određene vrste ulaganja, poput npr. refinanciranja, a što bi program Plus također trebao  omogućiti.  U Ministarstvu poduzetništva objašnjavaju da će se s financijskim institucijama koje su s Hamagom već sklopile sporazume vezano uz sudjelovanje u instrumentu ESIF Ograničeno portfeljno jamstvo u tu svrhu sklopiti posebni sporazumi za korištenje u dijelu mjera koje se odnose na refinanciranje i kupnju poslovnih udjela. Ostale financijske institucije, ističu, moći će sudjelovati u svim mjerama iz Programa Plus u cijelosti.

Do kraja 2020.
U Vladi očekuju da će se time dodatno potaknuti aktivnosti financijskih institucija u poslovanju s malim gospodarstvom. Programom se propisuju i uvjete za podnošenje zahtjeva za jamstvo, određuju vrste ulaganja za koja se ne može izdati jamstvo, kao i dopušteni krajnji primatelji jamstva. Planirani rok trajanja programa je do kraja iduće godine. 

Inače, HAMAG-BICRO je u okviru nacionalnih jamstava lani jamstvima podržao 65 projekata, a godinu prije izdano iz je 108. Putem programa ESIF Pojedinačna jamstva uz subvenciju kamatne stope prošle je godine poduprto 86 projekata, a ove godine zasad 15, dok je kroz ESIF jamstva bez subvencije kamatne stope lani odobreno njih 21, a u prvim mjesecima ove godine šest. 

Komentirajte prvi

New Report

Close