Nova znanja i kompetencije za brži i lakši ulazak na tržište rada

Autor: Marta Duić , 04. veljača 2016. u 22:01
Studentica praksu odrađuje u Sektoru korporativnih servisa/Žarko Bašić/PIXSELL

Kroz brojne projekte i inicijative u Ini nastoje djelovati i pomoći pružanjem prakse za srednjoškolce i studente.

Ana Bulut, studentica druge godine preddiplomskog studija Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, na smjeru rehabilitacija, odnedavno je članica tima u Ini gdje je u sklopu projekta Iskustvo zlata vrijedi dobila priliku za studentsku praksu. Kao kompanija koja je predana društveno odgovornom poslovanju, Ina je uvijek spremno podržavala projekte namijenjene pomoći osjetljivim skupinama, posebice kada je u pitanju poštivanje različitosti i socijalno uključivanje osoba sa invaliditetom.

"Vezano za zapošljavanje osoba s invaliditetom, vjerujemo kako je poseban fokus potrebno staviti upravo na stjecanje početnog radnog iskustva, a prakse u vodećim kompanija u zemlji su odličan početak. Osim toga, projekt Iskustvo zlata vrijedi je jedinstven u Hrvatskoj te nam je bila čast sudjelovati u njemu i zajedno sa Poslovnim dnevnikom senzibilizirati poslovnu zajednicu i javnost o teškoćama zapošljavanja osoba s invaliditetom u Hrvatskoj", kažu iz Ine.

Veliki Inin tim
Postotak osoba s invaliditetom u ukupnoj radnoj snazi u Ini iznosi oko 2 posto. Prilikom rasporeda na radna mjesta posebna se pažnja posvećuje specifičnim potrebama radnika s invaliditetom, a zaposleni su na različitim radnim mjestima u Ininim segmentima djelatnosti i poslovnim funkcijama sukladno svojim profesijama i obrazovanju.

"Pri zapošljavanju osoba s invaliditetom u Ini nema diskriminacije i zapošljavaju se na radna mjesta koja odgovaraju njihovom obrazovanju i vještinama pri čemu se naravno u obzir uzimaju posebne potrebe. Jasno je da dolaskom u Inu postaju sastavni dio našeg velikog tima u kojem su svi zaposlenici ravnopravni te imaju jednake mogućnosti, a njihova prava i obaveze su uređeni odredbama Kolektivnog ugovora, Pravilnika o radu i drugim relevantnim aktima", poručuju iz Ine. Kako kaže Ana Bulat, za projekt Iskustvo zlata saznala je preko Udruge Zamisli, cijela ju je priča jako zaintrigirala te se odlučila prijaviti na natječaj.

"Od ovog projekta očekujem nova znanja i kompetencije koje će mi koristiti u daljnjem životu, a svakako bih voljela okusiti stvarnost poslovnog svijeta koja me čeka nakon završetka studija", otkrila nam je svoje želje Ana Bulat. Studentica praksu odrađuje u Sektoru korporativnih servisa, odnosno Službi upravljanja imovinom i uslugama gdje je u Informacijsko dokumentacijskim servisima zadužena za unos podataka u propisane evidencije o arhivskom i registraturnom gradivu koje je smješteno u centralnoj pismohrani Ine.

Zalog za budućnost
Bulat tvrdi kako joj je praksa u Ini novo iskustvo koje će joj pomoći u budućnosti kada će morati napraviti svoje prve korake na tržištu rada. "Iako moja praksa u Ini nije povezana s mojim poljem studiranja ipak mi donosi uvid u poslovni svijet i doprinosi razvoju osobnih i stručnih vještina koje se danas zahtijevaju od mladih ljudi koji ulaze na tržište rada", poručuje Bulat, dodajući kako je veseli što ima priliku naučiti nove stvari i poboljšati svoje vještine iz rada na računalu, timskog rada i poslovne komunikacije.

"Moj posao na ovoj praksi je unos podataka u središnji arhivski sustav, odnosno evidentiram i upisujem arhivsku građu u sustav. Radni dan mi nije naporan i veliki plus mi je to što mogu prilagođavati svoje radno vrijeme na praksi obavezama koje imam na fakultetu", tvrdi Bulat. "Kolege su me odlično prihvatili, jako su srdačni i veseli me što imamo korektan i otvoren poslovni odnos. Osim što se dobro slažemo, moram istaknuti i kako na svaki moj upit dobijem brz i srdačan odgovor, svi su strpljivi i voljni podučiti me novim znanjem", kaže Bulat. Njeni kolege ističu kako su vrlo zadovoljni njenim radom, interesima koje pokazuje te poručuju kako je unijela veselje u radni kolektiv.

"Vrlo smo zadovoljni Anom, njen vedar duh je zarazan, a komunikativnost joj je na zavidnoj razini te se od samog početka uklopila u radni kolektiv. Osim toga, uistinu se odlično i vrlo brzo snašla u radnim zadacima čemu je zasigurno doprinijela njezina visoka informatička pismenost", kažu iz Ine. Ina je tijekom godina sudjelovala u brojnim humanitarnim akcijama koje su za cilj imale dobrobit društva u cjelini. Kako tvrde, najvažniji kriterij pri izboru projekata kojima pružaju podršku je svakako stupanj korisnosti za širu zajednicu, dok je njihov program donacija usmjeren na dobrobit djece i mladeži te osoba s posebnim potrebama.

"Osim toga, kroz brojne projekte i inicijative, u Ini nastojimo djelovati i pomoći pružanjem prakse za srednjoškolce i za studente, ali i za ostale osobe kojima praktično radno iskustvo može pomoći, poput osoba sa invaliditetom. Posebno bismo istaknuli i našu uspješnu suradnju sa studentima kroz različite projekte i programe kao što je Growww putem kojeg zapošljavamo pripravnike i omogućujemo im kvalitetan profesionalni razvoj. S ciljem dodatnog promoviranja jednakih mogućnosti i uključenja, Ina surađuje s Cotrugli School of Business kako bi podržala projekt MBA studija na daljinu za osobe s invalidnošću, nudeći im pri tome mogućnost zapošljavanja nakon završetka studija", poručuju iz Ine.

Kroz svoj program donacija Ina podržava udruge branitelja koje djeluju u Ini, a čiji određen broj članova ima status invalida rata te Udrugu invalida rada. U sklopu ove kontinuirane suradnje, Ina osigurava određen dio sredstava potrebnih za njihove aktivnosti te provodi različite projekte i inicijative usmjerene na njihovu dobrobit i zdravlje, kao što je programirani aktivni odmor i medicinski programirani aktivni odmor. Uz to, Ina je potpisnica Globalnog ugovora Ujedinjenih naroda i u sklopu toga se zalaže za poštivanje najviših načela u području ljudskih i radnih prava, zaštitu okoliša i borbu protiv korupcije. U tom pogledu već dugi niz godina njeguje se tradicija izrade nefinancijskog korporativnog izvješća, čija je odličnost potvrđena i nagradom Green Frog koju je Deloitte Hrvatska Ini uručio u siječnju ove godine za najbolje izvješće o održivom razvoju.

Odgovorno poslovanje
"Početkom 2014. Ina je usvojila novu Politiku upravljanja zaštitom zdravlja, sigurnošću i zaštitom okoliša i time potvrdila svoje opredjeljenje za ovaj važan segment upravljanja kompanijom. Društveno odgovorno poslovanje za nas predstavlja trajno opredjeljenje što je kompaniju učinilo, ne samo jednim od najznačajnijih pokretača hrvatskog gospodarstva, već i pouzdanim partnerom lokalnoj zajednici i društvu u cjelini. Osobito smo ponosni na nesebični angažman naših zaposlenika u pomaganju lokalnim zajednicama kroz djelovanje Ininog Kluba volontera koji je osnovan 2011. godine te od tada gotovo na tjednoj bazi priskače u pomoć vrtićima, školama, udrugama diljem Hrvatske", kažu iz Ine.

Komentirajte prvi

New Report

Close