Nova vrijednost zadržava mlade na zemlji

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 23. ožujak 2017. u 22:01
Pipunić priznaje da ovo priznanje EY-a za njega ima posebnu težinu/Sanjin Strukić/PIXSELL

Pipunić od lani proizvodi i pršut od slavonskih svinja, čime, kaže, nastoji i Slavoniju promijeniti nabolje.

Marko Pipunić, vlasnik osječkog Žita, dobitnik je nagrade Ernst&Young (EY) Poduzetnik godine za 2016. godinu, koja mu je uručena na svečanosti održanoj u zagrebačkom klubu Lauba. Žito Grupa posluje 27 godina, trenutačno zapošljava oko 1500 djelatnika, a prošle je godine pokrenula projekt proizvodnje pršuta od slavonskih svinja, kao i trajnih salama i mesnih proizvoda, u što je uloženo oko 500 milijuna kuna. 

 

27 godina

posluje osječka Žito Grupa, zapošljava 1500 ljudi

Priznanje za projekt
"Iako sam "mladić" od 27 poduzetničkih godina, posebno mi je drago da sam baš u ovoj godini izabran jer ove godine to nije nagrada za mene, već za projekt koji ju je tako snažno obilježio. Nova proizvodnja i nova vrijednost stvorena u Slavoniji imaju snagu promijeniti jedan grad, jednu regiju, a usuđujem se reći, i jednu državu. I život svih, posebno mladih ljudi, koji su u taj projekt direktno i indirektno uključeni, kaže Pipunić. Nagrada EY poduzetnik godine ima jednu posebnu težinu jer ju dodjeljuje neovisni žiri koji čine iskusni poslovni lideri i stručnjaci iz poduzetništva. Zadovoljiti visoke kriterije i pobijediti među nominiranim kolegama poduzetnicima znači dobiti potvrdu da dugogodišnja poslovna i životna priča imaju smisla, dodaje Pipunić. 

Regionalni potencijal
Izgradnja nove mesne industrije jedna je od najvećih investiciji u Slavoniji u posljednjih 40 godina, no zbog stalne promjene pravila oko ruralnog razvoja, dio njegovih projekata je odbijen. Iako je vlasnik Žita računao da će dio investicija financirati kroz programe ruralni razvoj, nakon neodobravanja se nije mirio i ipak je nastavio s ulaganjima.  "Na tržište smo izbacili "DOBRO", novi brend trajnih mesnih proizvoda. Cijeli proces proizvodnje odvija se na slavonskoj zemlji, u krugu od 90 kilometara od pogona, kaže Marko Pipunić, ističući da je njemu i njegovim zaposlenicima stvoriti uvjete da u Slavoniji mogu proizvesti oko dva milijuna pršuta godišnje.

"Ova je proizvodnja regionalni potencijal, ali podrazumijeva proizvodnju i salama te trajnih proizvoda zbog iskoristivosti cijele svinje. Sinergijski razvoj svinjogojstva, proizvodnje stočne hrane, mesnih proizvoda, klaonica, distribucije i drugoga generiralo bi potencijalno dvije do tri tisuće novih radnih mjesta, optimističan je ovogodišnji Poduzetnik godine Marko Pipunić.  Žito u prosjeku otkupi oko 150.000 tona pšenice, 70.000 tona kukuruza, 10.000 tona ječma, 40.000 tona uljane repice, 60.000 tona suncokreta, 40.000 tona soje te oko 450.000 tona repe. Dio količina je iz unaprijed ugovorene proizvodnje, a dio se otkupljuje na tržištu.  Ukupna vrijednost tih roba, primjerice za 2015., iznosila je oko 1,2 milijarde kuna, s PDV-om. Preko kooperantskih odnosa ugovara proizvodnju na gotovo 60.000 hektara.

Komentirajte prvi

New Report

Close