Nakon odlaska Benettona, u Labin došao talijanski Carel

Autor: Darko Bičak , 19. studeni 2015. u 22:01
Luigi Nalini, Tulio Demetlika, Luigi Rossi Luciani i investicijski direktor Carela Luca Buia

Elektronička tvrtka Carel Adriatic bavi se proizvodnjom dijelova za klimatizaciju i rasvjetu.

Talijanska tvrtka Carel Adriatic, koja je preuzela od Benettona poslovne prostore u Labinu, objavila je da je započela s proizvodnjom. Za sada je zaposleno 13 radnika, što je znatno manje od 159 njih koliko ih je ostalo bez posla nakon odlaska Benettona iz Istre u prvoj polovici ove godine. 

 

181milijun

eura prihod je talijanske korporacije u 2014.

Očekivani rast
No, kako su u Labinu pojasnili vlasnici Carela, Luigi Rossia Luciani i Luigi Nalini, u narednom razdoblju se očekuje povećanja opsega poslovanja, a sami tim i nova zapošljavanja. Trenutno se radi na sklapanju četiri proizvoda, ali će već početkom idućeg mjeseca biti usvojen cjelokupni proces proizvodnje uz dodatna zapošljavanja.  Luigi Rossi Luciani naglasio je, na prezentaciji u srijedu u Labinu, kako su zadovoljni što su svoje poslovne zadatke ostvarili prema najavama, te najavio da će do kraja 2017. godine ova labinska tvornica zapošljavati oko 150 radnika.

U tom razdoblju planiraju investirati u opremu i nove tehnologije svog istarskog pogona oko pet milijuna eura. Carel je multinacionalna kompanija koja je nastala 1973. godine, a bavi se proizvodnjom elektroničkih proizvoda i instrumenata koji se koriste pri ugradnji i kontroli sistema za grijanje i hlađenje, sustava koji kontroliraju uštede energije te specijalizirane armature za javnu rasvjetu. Posjeduje tri pogona u Italiji, a proizvodne kapacitete imaju i u Kini, Brazilu te Sjedinjenim Američkim Državama, a od sada i u Hrvatskoj.

Ukupno zapošljavaju više od 1100 radnika. Prema podacima same korporacije, u 2014. su imali prihod od 181 milijun eura, a što je bio rast od sedam posto u odnosu na 2013. Talijani su zadovoljni poduzetničkom klimom u Labinu te ističu da su značajnu ulogu u odabiru ove destinacije imali susretljivost gradonačelnika i gradske uprave koja je bila prijeko potrebna za otvaranje pogona.

Novo zapošljavanje
Gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika izrazio je zadovoljstvo pozitivnim kretanjima na polju gospodarstva u Poduzetničkoj zoni Vinež i novim zapošljavanjem u Carelu kojem je zaželio da maksimalno iskoristi poticaje hrvatskog Ministarstva gospodarstva. Najavio je i nove investicije u pogon za proizvodnju prešane plastike gdje se očekuje zapošljavanje 30 radnika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close