Na sajmu Ambienta predstavljeni radovi mladih modnih dizajnera

Autor: Ivan Tominac , 28. listopad 2021. u 22:00
Reviju su premijerno predstavili na 86. Zlatnoj igli, a potom su je održali i na Zagrebačkom Velesjamu/PD

Projektima poput ovog cilj je promocija obrtničkih škola i obrtničkih zanimanja.

Škola za modu i dizajn uspostavlja smislene suradnje s Obrtničkom komorom Zagreb i Udruženjem obrtnika grada Zagreba već dugi niz godina, točnije po dolasku nove ravnateljice gđe. Maje Dadić Žeravica. Stoga, da se zaključiti kako poticanje mladih u obrtničkim zanimanjima za Obrtničku komoru Zagreb i Udruženje obrtnika grada Zagreba nije novost, već dapače – kontinuitet.

“Obrtničke škole treba poticati jer učenici kada završe srednjoškolsko školovanje mogu odmah naći posao u struci i početi raditi. Samim time osoba nije opterećenje društvu, nego koristan član istoga”, započeo je predsjednik Udruženja Obrtnika Zagreb Antun Trojnar.

Interes raste

Škola za modu i dizajn je već sudjelovala na Zagrebačkom obrtničkom sajmu- sajmu obrtničkih zanimanja na kojem profesori i učenici zajedno predstavljaju svoju školu učenicima završnih razreda osnovne škole. Nadalje, predstavljali su se i na Danima komore prije dvije godine, a imali su priliku predstaviti i obrtnički dućan Zagreb Crafts Shop.

“Naše suradnje uvijek su kreativne i afirmativne tako da u tom duhu želimo i nastaviti”, rekao je predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr. sc. Mirza Šabić.

Sustav razmišljanja koji djelovanjem iznutra ima refleksiju na van je i onaj Udruženja obrtnika grada Zagreba. Oni su sa Školom za modu i dizajn počeli usko surađivati prije 4 godine, kada se Škola uključila na Zlatnu iglu – najdugovječniju modnu reviju na zajedničkim izlascima. Prvo sa sekcijom cvjećara, pa sekcijom frizera, a ove godine uz modnog dizajnera.

Šabić

Kreativno, originalno, ručno rađeno uvijek je bilo aktualno, a danas pogotovo.

Ove godine na Ambienti se predstavio zajednički rad Škole za modu i dizajn u suradnji s obrtom Krznarije Sumrak. “Svoj zajednički izlaz su pripremali mjesec dana, od prvotne ideje do konačnog izlaza na 86. Zlatnoj igli”, istaknuo je Trojnar.

Spomenuta škola može se itekako pohvaliti upornošću i proaktivnošću, redovni su posjetitelji Zagrebačkog obrtničkog sajma te tako pomažu proširiti poruku o važnosti ovakvih zanimanja. Da to sve skupa ima smisla govori i činjenica porasta upisa u obrtničke škole. U 2019. je tako na obrtnički sajam dovezeno 7000 djece, a 630 ih je na kraju i odabralo obrtničko ili strukovno zanimanje.

“Sa suradnjom Škole i Komore kao i Udruženja znatno povećavamo broj upisanih učenika u obrtničke i strukovne škole. Svaki naš zajednički projekt uvijek ima isti cilj a to je promocija obrtničkih škola i obrtničkih zanimanja”, dodao je Šabić.

Kupujmo obrtničko

Budućnosti za obrtnike ima ako se okrenemo kvaliteti, a upravo na nju se ovakvim suradnjama i stavlja naglasak.

“Budućnost tekstilne industrije su manufakture, definitivno prednost imaju male serije proizvodnje. Kreativne, originalne, ručno rađene jer to je uvijek bilo aktualno a danas pogotovo. Zato mi njegujemo obrtništvo i poručujem- Kupujmo obrtničko!”, zaključio je predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr. sc. Mirza Šabić.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
ZLATNI PARTNER
PARTNER
PARTNER
partner
PARTNER
partner
partner

New Report

Close