“Moramo dugoročno gledati i razvijati odnos sa zaposlenicima”

Autor: Marta Duić , 26. travanj 2018. u 13:42
Foto: Damir Špehar / Pixsell

Dobili smo veliki projekt 14 milijuna kuna uz 7 milijuna iz EU fondova, kaže Rac.

Panel diskusija “Razvoj poduzetništva u Koprivnici i uspješno realizirani EU projekti“ predstavila je uspješne lokalne poduzetnike. Gradonačelnik Mišel Jakšić ističe da su Koprivnici pokrenuli poduzetništvo, no i dalje su ispod prosjeka države i EU. ˝Dugo smo okrenuti velikim subjektima i poduzetničkih ideja nam i dalje treba. Ipak, dolaskom novih tehnologija i promjene mentalnog koda poduzetnika, okrećemo trendove i uz jače korištenje EU fondova i rješavanje pitanja infrastrukture i poticajnih mjera doći ćemo do zacrtanih ciljeva˝, kaže Jakšić.

Danijel Dukarić, direktor tvrtke eMerkato objašnjava kako softvere razvijaju već deset godina, a zahvaljujući EU projektu šire poslovanje. Posluju unutar Koprivničkog poduzetnika, surađuju s njima i imaju njihovu podršku u razvoju. ˝U platformi koju smo razvili vidimo veliku mogućnost suradnje raznih OPG-ova ovo kraja. Naime, eMerkato je platforma koja spaja OPG i tržišta preko intereneta, a pritom kupac vidi od koga kupuje˝, ističe Dukarić.

Koprivnički poduzetnik ima 30 kompanija koje koriste infrastrukturu i 30-ak koji imaju sjedište na toj adresi. ˝Primjer eMerkata je dobar primjer, jer će se suradnja malih vidjeti na najbolji mogući način. Oni su predstavili planove u detalje do 2020. godine i jasno je u kojem smjeru idu˝, kaže Martina Golčić iz Koprivničkog poduzetnika.

Ističe kako je važno znati i imati ideju i prema znanjima i vještinama koje ima iskonstruiranu ideju, pa onda od njih dobiju pomoć i ˝formulu˝ uspjeha. Robert Rac iz ASR Groupe ističe kako je mikro poduzetnicima teško naći vremena dublje istraživanje informacija. ˝U našoj branši je teško naći ljude koji su kvalitetni stoga moramo dugoročno gledati i razvijati odnos sa zaposlenicima. Dobili smo projekt u suradnji s partnerima Combis i FER, 14 milijuna kuna uz 7 milijuna iz EU fondova, a naš partner Combis je nositelj projekta˝, kaže Rac.

Jakšić napominje kako je rasprava o obrazovanju loše strukturirana i kako strukovno obrazovanje više ne prati potrebe gospodarstva. ˝Gubimo vlakove koji su nam nužni kako bi postali dio svijeta˝, smatra Jakšić.

Dukarićeva tvrtka ima 20-ak zaposlenika.˝Podržavamo razne projekte, prakse, surađujemo sa studentima kako bi kao malo poduzeće pomogli privukli talente. Poslovi su sve zahtjevniji i sve je manje fizičkog programiranje jer se alati usavršavaju i treba ih dobro poznavati i razumjeti. Sposobnost će morati biti veća i to je velik problem˝, objašnjava Dukarić.

Ivan Šimić iz Regionalne energetska agencija (REA) nadovezao se pojašnjavajući kako je u zadnjih godinu dana je sve teže zadržati ljude te kako i oni kao javni sektor postaju sve sličniji privatnom. ˝Osnovani smo iz EU programa i stalnim pronalaženjem prilika, građenjem mreže, kompetencija i vještina sada imamo devet projekta i u potrazi smo stalno za novim ljudima. Eu fondovi zahtijevaju pravila koja su ponekad i vrlo blesava, no pravila se moraju poštivati˝, kaže Šimić.

Jakšić ističe kako je poduzetništvo pokazalo žilavost i okretnost. ˝Ipak, za značajniji poticaj gospodarstvu treba potpora javne uprave i države. Potrebno je smanjenje birokratskog aparata, broja županija i agencija jer kad se uspoređujemo s drugim zemljama smo slični Velikoj Britaniji, a nismo joj ni blizu. Svaka zemlja nosi svoju specifičnost, no reforma javne uprave nije bauk ˝, smatra Jakšić.

Kao glavnu manu EU fondova panelisti ističu to što iziskuju puno papirologije.˝Nema programa za poduzetnike koje većina njih treba. Radimo na tome da utječemo na promjene politika i operativnih programa i vjerujemo da ćemo se u tome uspjeti˝, poručuje Golčić.

Održane i korisne edukacije

U sklopu Poslovnog uzleta Koprivnice održan je seminar i edukacija EU fondovi kao mogućnost financiranja za poduzetnike koji je vodila Kristina Androlić iz Androlić konzalting. Seminar je polaznicima pojasnio osnove i pravila EU fondova, pokazao kako se prijaviti i na čemu se najčešće griješi te koji su aktualni natječaji. Kako tvrdi Androlić, sveukupno će se reformom kohezijske politike staviti na raspolaganje do 351,8 milijardi eura s ciljem ulaganja u europske regije, gradove i gospodarstvo.

˝Bitno je da razumijete da je to javni novac, novac za građana EU. Taj EU novac nisu donacije ili socijalna pomoć, uvijek se daje u svrhu određenih ciljeva , a Hrvatska do 2020. godine ima na raspolaganju ukupno 10,676 milijardi eura˝, pojašnjava Androlić.

Kroz primjere iz njenog dosadašnjeg rada iznijela je dobre i loše primjere, te kako poraditi na nedostatcima. ˝Teško je sam napisati projekt, važna je kompletna slika EU fondova. Jedna od čestih grešaka je da ne slože dobro tim provedbe i onda se krivnja svali na konzultanta. Čest problem su i financije, točnije ne pripreme se da novac stiže kasnije i da moraju imati sređenu financijsku konstrukciju, a problem su i krive procjene. Važno je znati da ako je u projektu napisano onda se mora i ispoštovati, iako mnogi misle da je dovoljna samo dobra ideja ˝, kaže Androlić.

Istaknula je i brojne prednosti i učinke EU projekata poput plasiranja inovativnog proizvoda na tržište, povećanja prihoda, povećanje vidljivosti tvrtke ili pak rasta na inozemnim tržištima.

˝Kako biste bilo sigurni u svoj projekt angažirajte nekog s iskustvom i svakako se i vi osobno uključite u proces pripreme. Ipak, morate biti svjesni da provedba nije jednostavna i imati strpljenje˝, poručuje Androlić.

Komentirajte prvi

New Report

Close