Moda nije uništila Šešir jer je pronašao unosnu tržišnu nišu: službene kape

Autor: Darko Bičak , 23. veljača 2015. u 15:12
Ivana i Danijel Kovač vode biznis proizvodnje kapa/Davor Puklavec/PIXSELL

Iz pogona u Dubravi, koji će uskoro biti preseljen u Sesvete, izlazi između 20 i 30 tisuća kapa godišnje, a tvrtka zapošljava 25 ljudi.

Iako je široj javnosti relativno nepoznata, zagrebačka tvrtka Šešir je sveprisutna i gotovo nema dana da se ne susretnemo s nekim njezinim artiklom.

Kao što joj govori i ime, bavi se izradom šešira i kapa. Kako su danas šeširi postali raritet i njima se bave gotovo isključivo mali obrti, ta se tvrtka orijentirala na asoriman u skladu s potrebama vremena te na program službenih kapa. Danas nema te javne službe – vojska, policija, vatrogasci, poštari, željezničari, piloti, mornari, pogrebnici, mažoretkinje, počasne garde… – koja nije okićena kapama iz Dubrave. Danijel Kovač, vlasnik i direktor, objašnjava da tvrtka ima tradiciju od gotovo 150 godina.

"Poduzeće Šešir osnovano je 1866. u Ilici 29, gdje je i danas jedan od naših poslovnih prostora. Prvobitna djelatnost bila je izrada muških i ženskih šešira od zečje dlake i vune, kao i svih ostalih vrsta pokrivala za glavu. Svi ti proizvodi izrađivali su se sve do 1980. godine, kad se zbog promjena na tržištu i sve manje potražnje za šeširima okrećemo proizvodnji službenih kapa", kaže Kovač. Moda je do Drugog svjetskog rata nalagala da gospoda nose šešire, a puk kape. No, nakon rata šeširi se koriste sve manje te u asortimanu tvrtke sve više prostora zauzimaju kape.

 

95posto

asortimana Šešira čine službene kape

Tada je u tvrtki radilo 50-ak ljudi, a godišnja proizvodnja kretala se do 150 tisuća kapa godišnje. Kako objašnjava Kovač, samo bi u Dubrovniku turistima i domaćim ljudima prodali 40-ak tisuća kapa godišnje. Do krize dolazi sredinom osamdesetih, kad se, kažu u Šeširu, drastično smanjila potražnja za pokrivalima za glavu. No, tada se događa preokret: hrvatska republička milicija bila je nezadovoljna kapama koje im je isporučivala bosanskohercegovačka tvrtka "22. decembar", pa su naručili kape od Šešira.

Potkraj 80-ih službene kape postaju glavni dio asorimana te tvrtke, a danas čine više od 95 posto njihove ukupne realizacije. Trenutačno iz pogona u Dubravi, koji će uskoro biti preseljen u Sesvete, izlazi između 20 i 30 tisuća raznih kapa godišnje, a tvrtka zapošljava 25 ljudi. Kao veliku prednost Šešira pred svjetskom konkurencijom Kovač ističe fleksibilnost tvrtke. "Nama nije problem prihvatiti narudžbu za jednu kapu ili pak za 10 tisuća komada. Ako nekome treba 200 kapa za tri tjedna, teško će velika industrija prihvatiti takvu narudžbu", kaže Kovač, koji obiteljski biznis vodi sa suprugom Ivanom. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

I svaki mjesec kapne cca 2.500 kn u džep pa možeš ulagati kod ovoga koji kaže da smo budale jer ne ulažemo kod njega.

Vidite da se može i šivanjem zaraditi i ljude zaposliti.

New Report

Close