Mladima daju priliku da ‘zarone’ u svijet inovacija, programiranja i poduzetništva

Autor: Lucija Špiljak , 01. srpanj 2021. u 22:00
Jedan od programa je i trodnevna radionica za srednjoškolce UPSHIFT, Foto: PD

Cilj je pružiti mentorstvo, iskustvo i znanje te dati priliku svima koji žele biti pokretači promjena na bolje.

Ovo ljeto prilično je aktivno za Hrvatski ured za kreativnosti i inovacije (HUKI) koji u suradnju s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku u okviru programa Za budućnost mladih (ZABUM) provodi nekoliko projekata umrežavanja, poduzetništva, inovacija i tehnologije. Cilj je mladima pružiti mentorstvo, iskustvo i znanje te priliku svima koji imaju želju i volju da postanu pokretači promjena na bolje.

Tako ove godine HUKI i UNICEF provode ljetni program za srednjoškolce Innovation Academy koji će se održati od 23. do 27. kolovoza u prostorijama Sveučilišta VERN u Zagrebu. Innovation Academy tijekom pet godina održavanja broji više od 500 zadovoljnih srednjoškolaca i 18 vrhunskih predavača, a sedam interaktivnih i zabavnih programa u okviru akademije nudi polaznicima da “zarone” u svijet inovacija, programiranja, globalnih trendova na tržištu, tehnologije te između ostalog nadograde “meke” vještine i steknu nezaboravno iskustvo na petodnevnom programu sa svojim vršnjacima. Ovogodišnji programi su Future skills, IT genius (početni), IT genius (napredni), Future Leader, Future Entrepreneur, Digital Skills i Robotics, a prijave su otvorene do 18. srpnja na internetskoj stranici zabum.hr. Prijaviti se mogu svi učenici srednjih škola iz cijele Hrvatske, a sudjelovanje je u potpunosti besplatno. Nakon zatvaranja prijava, žiri će ih pregledati te odabrati do 150 sudionika, a svi sudionici će o rezultatima biti obaviješteni 22. srpnja.

Dio ZABUM-a je i UPSHIFT trodnevna radionica za srednjoškolce čije ćemo ideje i inovacije u Poslovnom dnevniku postepeno predstavljati u nadolazećim prilozima.

Business i IT mentori

Nadalje, UNICEF i HUKI održat će od 16. do 18. srpnja Hackathon za studente u Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER). Tema je ‘Green Growth’, što podrazumijeva da timovi rješavaju izazove ekološke održivosti u svojoj okolini: green energy (zelena energija), sustainable agriculture (održiva poljoprivreda), smart cities (pametni gradovi), smart buildings (pametne zgrade), urban farming (urbana poljoprivreda), urban gardening (urbano vrtlarstvo), micromobility (mikromobilnost) te slični niz ‘zelenih’ načina ophođenja prema okolini. Uvjet je da se prijave timovi s 3-5 članova te da minimalno jedan član posjeduje napredne vještine programiranja kako bi osmišljavanje softverskog rješenja ili prototipa bilo efikasnije. Potrebno je ispuniti jednu prijavu po timu, odnosno jedna osoba iz tima prijavljuje tim i ideju. Rok za slanje prijava je 7. srpnja 2021. godine do 23:59, a prijaviti se možete putem internetske stranice zabum.hr. Timovi će dobiti stručne business i IT mentore, a tri najbolja tima prema odabiru stručnog žirija dobit će novčane nagrade. Ukupni nagradni fond iznosi 21.000 kuna. Na posljednjem Hackathonu pobjedu je odnio tim Edumotion te osvojio 7500 kuna, a riječ je o mladićima koji su osmislili emocionalno inteligentni chatbot Maiu. Također, navedeni programi besplatni su za sve sudionike uz iskusne mentore koji dolaze iz manjih i većih poduzeća. HUKI je pokrenuo i LEAP Academy, prvu e-learning platformu za cjeloživotno obrazovanje koja korisnicima nudi besplatne tečajeve partnera i u prva tri tjedna od pokretanja bilježi više od 170 korisnika, a planiraju širiti sadržaj i suradnje s partnerima. U sklopu LEAP Academy, korisnici mogu pronaći besplatne online tečajeve multidisciplinarne prirode koji pružaju partneri projekta, a namijenjeni su stjecanju soft i životnih vještina te poticanju poduzetničkog duha. Na raspolaganju će biti i studije slučaja te natjecanja iz različitih područja, a kako bi učenje bilo što zanimljivije i interaktivnije tu su dostupna video predavanja s LEAP Summita, e-knjige i pisani materijali poput članaka i istraživanja.

Vještine liderstva

Sadržaji platforme namijenjeni su studentima i mladim profesionalcima, od 20 do 35 godina i izvode se na engleskom i hrvatskom jeziku. Sve to korisnicima je dostupno 0-24 sata svih 365 dana u godini jednim klikom i u potpunosti je besplatno. Trenutno istaknuti tečaj je “Ja i drugi” u sklopu projekta Coca-Colina podrška mladima koji nudi poduku iz vještina osobnog razvoja, interakcije i umrežavanja te komunikacije i zapošljavanja. Različiti predavači, zanimljive teme i znanja o postavljanju ciljeva, osobnom razvoju te osobnom brendiranju bit će dostupno korisnicima bilo kada i na bilo kojem uređaju. Uz njega je lansiran i tečaj partnerske udruge O.A.Z.A. ‘Joyful Leadership”’na engleskom jeziku, a posvećen je vještinama vođenja i suočavanju s liderskim izazovima.

Još jedan HUKI-jev projekt je Social Impact Award (SIA), čiji je cilj proširiti svijet o društvenom poduzetništvo među mladima, pritom ciljajući na generacije između 1991. do 2006. kojima će omogućiti i novčanu potporu za početnu realizaciju projekta. Prijave su završile prekjučer, a pobjednici, koje će objaviti početkom rujna, predstavljat će Hrvatsku kroz svoja rješenja nekog društvenog ili ekološkog problema na SIA Summitu u Pragu pred ostalim državama sudionicama.

Komentirajte prvi

New Report

Close