Mikro i malim tvrtkama uz Google jačaju zbog pandemije oslabjele poslovne modele

Autor: Darko Bičak , 08. rujan 2020. u 22:00
Foto: Frank Hoermann/DPA/PIXSELL

Međimurski društveni poduzetnici s organizacijom YBI u programu koji financira tehnološki velikan.

Korona kriza je snažno pogodila male poduzetnike, a posebno one koji se baziraju na uslugama. Stoga se na svim razinama koncipiraju programi koji bi pomogli ovom segmentu gospodarstva, a koji se uglavnom baziraju na novim tehnologijama i digitalizaciji. Čakovečka ACT Grupa se pridružila organizaciji Youth Business International (YBI) u provedbi Programa brzog odgovora i oporavka koji financira Google.org, karitativni ogranak globalne tehnološke mega kompanije, kako bi pružili podršku mikro i malim poduzetnicima u Hrvatskoj čije je poslovanje ugroženo zbog Covida-19. Kao nacionalni partner u provedbi programa ACT Grupa će u suradnji s YBI razviti i brzo pružiti sveobuhvatan paket usluga lokalnim poduzećima kojima je potrebna potpora.

Izazovi su trajni

Globalna ekonomija doživjela je dosad neviđeni šok kao posljedicu pandemije, pri čemu su posebno ugrožena mikro, mala i srednja poduzeća. Gospodarski pad u Hrvatskoj dosegnuo je rekordne razmjere. To ima zabrinjavajući ekonomski utjecaj na vlasnike/ice poduzeća i poduzetnike/ice iz manje razvijenih zajednica, uključujući mlade, žene te migrante. Mnogi se bore s krizom i trebaju podršku odmah.

Jedna od njih je i Ines Petričević, fitness trenerica i vlasnica Reboot Gyma iz Zagreba, koja kaže da joj je lockdown označio početak velike neizvjesnosti za poslovanje.

“Svakodnevno sam se, uz svoj vrijedan tim, borila da spasimo poslovanje. Radile smo više nego ikad, držale online treninge, no uprkos svom našem trudu pad prihoda je veći od 70% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Fitness centri su dobili dozvolu za ponovno otvaranje tek krajem svibnja, trudili smo se održati glavu iznad vode radeći cijelo ljeto koje je u našem sektoru mrtva sezona. Radimo s polupraznim dvoranama jer su ljudi u strahu. Svih mjeseci posezala sam i još posežem za ušteđevinom koju sam godinama stavljala na stranu kako bi Reboot Gym ipak opstao”, kaže Petričević te dodaje da je i dalje optimistica te vjeruje u sebe i svoj tim, ali izazovi su trajni i potrebna im je podrška.

Kroz ovaj program ACT Grupa će u Hrvatskoj provesti niz aktivnosti i pružiti sveobuhvatnu podršku za 50-ak poduzeća s ciljem ublažavanja neposrednih i srednjoročnih učinaka ekonomske krize na njihovo poslovanje. Poseban naglasak bit će stavljen na digitalizaciju poslovanja i razvoj novih online alata, resursa i informacija koji će biti dostupni svim poduzetnicima u Hrvatskoj. Značajan doprinos tome dat će i zaposlenici Googlea koji će volonterski podijeliti svoje znanje i stručnost kako bi se osigurali dodatni kapaciteti koji će vlasnicima tvrtki pomoći da steknu nove vještine i prilagode se izazovima koje donosi “nova normalnost“.

50 poduzeća

u Hrvatskoj u sveobuhvatnom programu podrške razvoja poslovanja

Program brzog odgovora i oporavka uključivat će webinare iz područja pozicioniranja, prodaje, digitalne transformacije, planiranja te upravljanja stresom, stručno mentorstvo u svrhu razvoja poslovanja poduzetnika te jačanja njihovih poslovnih modela.

Sustav impact ekonomije

ACT Grupa je zajednica stvaratelja promjena i poduzetnička potporna organizacija koja već 17 godina jača ekosustav impact ekonomije u Hrvatskoj i regiji SI Europe kroz korisnicima prilagođene programe potpore u edukaciji, umrežavanju i financijskoj podršci. Globalni program vodi YBI, mreža poduzetničkih potpornih organizacija koja djeluje u više od 50 država. Kroz program će podršku dobiti više od 200.000 malih i srednjih poduzeća u 32 zemlje Europe, Bliskog Istoka, Afrike, Azije i Pacifika kako bi adekvatno odgovorili na krizu i oporavili se od njenih negativni utjecaja na svoje poslovanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close