Ovo je država u kojoj građani najviše pokreću vlastiti posao

Autor: Mladen Miletić , 08. svibanj 2023. u 11:41
Za pokretanje posla najlakše se odluče Danci, najteže građani zemalja bivšeg Istočnog bloka/D. Jaramaz/PIXSELL

Prosjek je sa 6,2 pao na točno 6 posto, a veći pad zabilježen je u udjelu žena koje su pokrenule vlastiti biznis – sa 6,8% na 6,5%.

U četvrtom kvartalu 2022. godine udio građana koji su pokrenuli vlastiti posao u ukupnom radnom stanovništvu EU bio je u laganom padu u usporedbi s posljednjim kvartalom 2021., pokazuju podaci Eurostata.

Prosjek je sa 6,2 pao na točno 6 posto, a veći pad zabilježen je u udjelu žena koje su pokrenule vlastiti biznis – sa 6,8% na 6,5%.

Naročito je pad primjetan u udjelu poslovnih žena životne dobi do 29 godina starosti koje su dio redovnog školskog sustava – njihov je udjel pao sa 27,4% na 25,5%. U istoj dobnoj kategoriji kod muškaraca pad je osjetno manji, za svega 0,4%.

Po zemljama, najveću stopu građana koji su pokrenuli vlastiti posao u posljednjem kvartalu prošle godine zabilježila je Danska (9,4%).

S druge strane, najmanje hrabrosti (ili najviše ograničenja?) u pokretanju vlastitog posla i dalje imaju građani zemalja nekadašnjeg Istočnog bloka – Rumunji (1,8%), Slovaci (2,1%) i Bugari (2,1%), mada je trend u opadanju na razini čak 20 zemalja EU, a naročito u Sloveniji gdje je pad 1,8%.

Hrvatska ne bilježi ni rast ni pad te se drži na 4,5% udjela građana koji su pokrenuli biznis u ukupnom broju zaposlenih, a ukupno je na 19. mjestu među 30 zemalja obuhvaćenih istraživanjem Eurostata.

Komentirajte prvi

New Report

Close