Malim poduzetnicima bespovratno 250 mil. kuna

Autor: Darko Bičak , 26. srpanj 2016. u 22:01
Darko Horvat; Vjeran Vrbanac

Ministarstva poduzetništva i obrta te regionalnog razvoja i fondova EU osigurala novac po jednostavnijoj proceduri: umjesto 10 papira trebat će najčešće samo četiri.

Ministarstvo poduzetništva i obrta (MINPO) raspisalo je natječaj E-Impuls kojim će se malim i mikro poduzetnicima staviti na raspolaganje 250 milijuna kuna bespovratnih sredstava. 

Novi natječaj idući tjedan 
Kako je u utorak na predstavljanju programa u Zagrebu objasnio Darko Horvat, ministar poduzetništva i obrta, iako projekt pomoći poduzetnicima Impuls postoji već neko vrijeme, ovo je prvi put da je za njega povučen novac iz EU fondova. "Za Impuls je lani bilo osigurano 46 milijuna kuna, i to iz hrvatskog proračuna, što je bilo dovoljno za 127 potpora. Sada smo osigurali 250 milijuna, ali sve iz EU proračuna, što će omogućiti oko 2000 potpora", kazao je Horvat.

 

Horvat

Za Impuls je lani bilo osigurano 46 milijuna kuna iz hrvatskog proračuna za 127 potpora, a sad imamo 250 milijuna iz EU proračuna za 2000 potpora.

Dodao je da već idućega tjedna kreće još jedan vrlo sličan natječaj koji će biti namijenjen osjetljivim skupinama poduzetnika: ženama, invalidnim osobama, braniteljima te mladima, za što je osigurano dodatnih 50 milijuna kuna iz Bruxellesa. Novost je, kako je objasnio, da će ovo biti prvi natječaj po skraćenoj proceduri i umjesto 10-ak dokumenata najčešće će biti potrebna samo četiri. Dragan Jelić, zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU, istaknuo je kako je taj projekt plod zajedničke suradnje dvaju ministarstva te da će mikro poduzetnici moći sufinancirati svoje projekte u visini 85 posto, a mali u visni 65 posto. Kao i dosad, Impuls će operativno provoditi Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i invsticije (Hamag-Bicro). 

 

Vrbanac

Zbog višestrukog povećanja vrijednosti potpora Agencija će morati ove godine zaposliti još 61 radnika, što će biti uglavnom pokriveno iz EU novca.

Treba im ljudi 
Vjeran Vrbanac, predsjednik Uprave Hamag-Bicra, kazao je da će zbog višestrukog povećanja vrijednosti potpora Agencija morati dodatno zapošljavati. "Imamo 119 zaposlenika, a plan je da ih ove godine zaposlimo devet, a u idućoj 77. No, zbog povećana opsega posla ćemo do kraja ove godine zaposliti 61 djelatnika. Novi zaposlenici će biti uglavnom financirani iz EU izvora", kazao je Vrbanac. Dodao je da se kreće u decentralizaciju Hamag-Bicra, što znači da će Agencija imati podružnice diljem zemlje.

Komentirajte prvi

New Report

Close