Malim i srednjim poduzetnicima 1,2 mlrd. kuna

Autor: Darko Bičak , 11. rujan 2016. u 21:59
Vjeran Vrbanac i Darko Horvat, Foto: Pixsell

Hamag-Bicro potpisao ugovore sa 14 banaka o četiri nova proizvoda.

Od ukupno 27 registriranih poslovnih banaka u Hrvatskoj, njih 13, uz razvojni HBOR i jedno leasing društvo, u petak je potpisalo ugovor s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (Hamag-Bicro) za kreditiranje malog i srednjeg poduzetništva.

Kako je objasnio Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave Hamag-Bicroa, riječ je o sporazumu o finaniciranju u okviru Operativnog programa EU Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Kroz četiri nova financijska proizvoda – Pojedinačna jamstva, Ograničena portfeljna jamstva, Mikrozajmovi i Mali zajmovi – koje će provoditi ta agencija u suradnji s bankama, malim i poduzetnicima osigurano je 1,2 milijarde kuna. Vrbanec ističe kako je cilj i ovog programa poticati aktivnost financijskih institucija da više i jednostavnije financiraju male poduzetnike. I ovom prigodom je čelnik Hamaga istaknuo da njihov plan o kamati za pojedine poduzetnike od nula posto nije znanstvena fantastika nego proces koji će se događati.

Projektom su obuhvaćene sljedeće banke: Addiko, Erste, HBOR, HPB, Istarska KB, Kreditna, OTP, Partner, PBZ, RBA, Sberbank, Slatinska, Societe-Generale, Zaba te Unicredit Leasing. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dvojka iz Čakovca (manjak edukacije i IQ) nastavlja sifoniranje proracuna RH.

New Report

Close