Stižu im upiti sa svih strana svijeta, pokreću i liniju tenisica u suradnji s jednom domaćom tvrtkom

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 25. veljača 2017. u 10:15
Odjeću prodaju putem weba, a dostavljaju je u posebno dizajniram kutijama s nekoliko iznenađenja

Iako se većinu vremena čini da je modna scena prezasićena, mjesta za ugodna iznenađenja očito još uvijek ima.

Naime, u Vinkovcima je prošle godine nastao Sugar Ants, modni brend 'sa svrhom' čija je odjeća u ne tako puno vremena dospjela i do europskih metropola. Za pokretanje je zaslužan 26-godišnji diplomant upravnog studija Zvonimir Šarić kojemu se pridružila Melani Grabar te je dvojac motiviran idejom da hrvatskoj modnoj sceni treba osvježenje tržištu ponudio jednostavnu, a prilično efektnu liniju odjeće sa zanimljivim porukama. Njihov su zaštitni znak postali printevi sa životinjama koje progovaraju o društvenim problemima i pravima životinja, s tim da su na prvo mjesto postavljeni kvaliteta i udobnost. Kako kaže Šarić, proizvodi su izrađeni samo od materijala s ekološkim certifikatom, dok je, ako je suditi po društvenim mrežama, odjeća iz Sugar Ants linija toliko lagana 'da niti ne osjećaš da je nosiš'.

Biznis su pokrenuli zahvaljujući poticajima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u iznosu od oko 17 tisuća kuna te su danas njihovi proizvodni kupcima dostupni isključivo putem web prodaje. Drugačije ne treba ni biti, naglasili su, jer budućnost ionako leži u virtualnoj trgovini kojoj se velika većina ljudi ionako već okrenula. Do sada je lansirana ljetne kolekcija torbi i majica kratkih rukava, a od kraja studenog je postavljena još uvijek aktualna zimska muška i ženska kolekcija majici izrađenih od 300-gramskog pamuka. Njihovo društveno odgovorno poslovanje u proizvodne je procese uključilo i druge lokalne poduzetnike s kojima su surađivali od šivanja do tiska, a uskoro bi svjetlo dana mogla ugledati i linija tenisica na kojoj će surađivati s još jednom hrvatskom tvrtkom.  

"Svaki detalj je pomno osmišljavan pa tako majice na adrese naših kupaca stižu u posebno dizajniram šećernim kutijama u koje sakrijemo nekoliko malih, mravljih iznenađenja. Trudimo se biti originalni koliko god to možemo. Upita za naše proizvode bilo je stvarno sa svih strana svijeta. Slobodno možemo istaknuti da su se naši rakuni, pande, koale i morski psi prošetali raznim destinacijama, od Australije do Njemačke. U budućnosti svakako planiramo malo više poraditi na reklami za inozemna tržišta. Šteta je ne ponuditi svijetu ove slatke životinjske junake koji su nastali u Hrvatskoj", ispričao je Šarić za Poslovni dnevnik. Konkurencijom se, kaže, ne opterećuju. Ostali brendovi se više kreću u zadovoljavanju ukusa širih masa dok Sugar Ants dizajnerskim miksom humora i ozbiljnosti prihvaća da se niti ne moraju svidjeti svima.

"Nećemo lagati da ne pratimo konkurenciju, ali nismo pretjerano opterećeni s kopiranjima. Stvar je u ovom poslu vrlo jednostavna. Svi naši motivi autorsko su djelo pa tko se usudi kopirati naš rad i trud, mora znati da se za takve stvari i pravno odgovara. Zanimljiva mi je ideja u kojoj se odjeću pretvara u medij preko kojega dopirete do velikog broja ljudi. Isto tako, veseli me i reakcija kupaca koji su prepoznali poruke iz ljetne i zimske kolekcije", dodao je.

Cijene prilagođavaju vlastitoj poziciji manjeg brenda koji se tek treba etablirati na bogatom modnom tržištu te činjenici da u ovim početnim koracima trebaju biti povoljniji od konkurencije. Nekad je, ispričao je Šarić, ljudima teško pojasniti da se radi o malim poduzetnicima i da proizvodnja niti ne može biti masovna kako su kupci navikli kod drugih proizvođača.  "Naše majice dugih rukava, bez kapuljače, pravljene od kvalitetnog 300 gramskog pamuka, koje dolaze u svom originalnom pakiranju uz još nekoliko iznenađenja možete kupiti po cijeni od 180 kuna. U realizaciji ideje su nam pomogli prijatelji i roditelji, a olakotna okolnost je to što smo okruženi mladim, talentiranim i kreativnim ljudima koji su s nama prepoznali potencijal šećernih mravi i poklonili nam svoje slobodno vrijeme kako bi ova priča zaživjela", zaključio je sugovornik. 

Komentirajte prvi

New Report

Close