Laureati imali ogroman rast u svojoj kategoriji, a investitor od čak 183.416%

Autor: Darko Bičak , 04. prosinac 2017. u 22:01
Panel diskusija na svečanosti dodjele nagrada Poslovnog uzleta/ Goran Stanzl/PIXSELL

Najbolje tvrtke dolazi iz čitave Hrvatske, a samo jedna, i to u kategoriji rasta zaposlenosti, ima sjedište u Zagrebu.

Poslovni dnevnik i analitička kuća Bisnode su jučer po četvrti put dodijelili godišnja priznanja najboljim tvrtkama u sklopu projekta Poslovni uzlet. Nagrade su  dodijeljene u sklopu izbora za najboljeg gospodarstvenika i gospodarski događaj godine u pet kategorija i to za uzlet dobiti, investicija, izvoza, prihoda te zaposlenosti. 

Domaće vlasništvo
Opći kriteriji za nominirane su u prethodne dvije godine imali minimalno tri zaposlenika, da su poslovali u tom razdoblju minimalno 12 mjeseci, da im je operativna i neto dobit bila pozitivna u obje godine, a istodobno poslovni prihod na godišnjoj razini veći od 550 tisuća kuna. Tražio se koeficijent tekuće likvidnosti veći od 1, dani vezivanja obveza niži od 60 dana, većinsko domaće vlasništvo, privatno vlasništvo, a u obzir nisu uzeti trgovci motornim vozilima. 

Kako bi se lista očistila od velikog broja fiktivnih tvrtki koja ne zaslužuju biti na ovakvim rang listama, uvedeni su i dodatni kriteriji za dobitnike po kriteriju dobiti, izvoza i investicija tako da su u sve tri kategorije morali imati ostvarenje od minimalno 100.000 kuna. Po kriteriju dobiti je laureat splitska tvrtka Potestas kojoj je neto dobit u 2016. porasla za 2943,53 posto s realizacijom od 10,42 milijuna kuna. U godini prije tvrtka je imala dobit od 126.034 kune. Potestas je turistička tvrtka i vlasnik Hotela Park Split u čiju rekonstrukciju je uloženo 10 milijuna eura, a od čega je iz EU fondova došla injekcija od 3,5 milijuna eura.  

Veliki rast
Najveći rast prihoda u 2016. ostvarila je Agencija za rad iz Našica i to 17,31 milijun kuna, a što je bilo 2581,7 posto više nego u 2015. Tvrtka se bavi posredovanjem u privremenom zapošljavanju, a kako ističu u samoj Agenciji, lani su pod svojom kapom imali 253 zaposlenika. Najveći rast investicija lani je imao Metis iz Kukuljanova kod Rijeke. Tvrtka se bavi gospodarenjem opasnim i neopasnim otpadom, a lani su investirali 192 milijuna kuna, što je statistički rast od 183.416 posto u odnosu na 2015. kad su investicije bile 105 tisuća kuna.

Najpropulzivniji izvoznik je bila tvrtka B.T.C. iz Nedelišća koja je u 2015. ostvarila izvoz od 40,72 milijuna kuna, a što je bilo 10.090 posto više nego u godini prije. Tvrtka se bavi trgovinom te najmom računala, periferne opreme te softverom. Najveći rast zaposlenosti je imala zagrebačka "Točka na kraju" koja je s tri zaposlena u 2015. lani porasla na 89 zaposlenih, a što je rast od 2866,7 posto. Tvrtka je registrirana za upravljanje nekretninama te promidžbu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close