‘Lakše osnivanje tvrtki diže hrvatsku konkurentnost’

Autor: Ana Blašković , 23. travanj 2019. u 22:00
Admira Ribičić direktorica je HUP-ovog odjela za zakonodavstvo i pravne poslove, Foto: G. STANZL/PIX

HUP pozdravlja izmjene Zakona o trgovačkim društvima i apelira da se ne uvedu novi nameti.

Nedavne izmjene Zakona o trgovačkim društvima, kojima je pojednostavljeno osnivanje i likvidacija tvrtki, omogućit će poduzetnicima da budu konkurentniji i pomoći Hrvatskoj da se popne na ljestvicama poput Doing businessa Svjetske banke na kojoj zauzima 68. poziciju od 140 zemalja svijeta. U Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) pozdravljaju promjene, no upozoravaju na oprez da se korak u pravom smjeru ne izgubi u šumi novih nameta.

“HUP pozdravlja pojednostavljenja postupaka vezanih bilo uz osnivanje trgovačkih društava, bilo uz njihovu likvidaciju te očekujemo uvođenje promjena koje će potaknuti konkurentnost hrvatskoga gospodarstva i olakšati praćenje brzih promjena na globalnom tržištu”, kaže Admira Ribičić, direktorica Odjela za zakonodavstvo i pravne poslove HUP-a koji je izmjene u tom smjeru i predlagao.

Veću konkurentnost trebalo bi donijeti online osnivanje jednostavnih i ‘običnih’ d.o.o.-a, samo uz plaćanje sudske pristojbe, bez utega troškova javnog bilježnika. Po novome predmet poslovanja više nije obvezni dio društvenog ugovora, što otvara put u bržu i lakšu doregistraciju tvrtki. No, iako je e-osnivanje stupilo na snagu, aplikacija koja će ga omogućiti trebala bi proraditi tek u rujnu.

U HUP-u pozdravljaju brisanje odredbi o rezervaciji imena tvrtke, skraćivanje roka sudu za donošenje rješenja o upisu u sudski registar s 15 na 5 radnih dana kao i odredbe o jednostavnijoj i jeftinijoj likvidaciji društva, samo uz izjavu o nepostojanju duga. Da se ta posljednja ne bi zloupotrebljavala, poduzetnik će još dvije godine nakon brisanja iz registra biti odgovoran za eventualne obveze koje “izađu iz ormara”.

“Ono što nas najviše brine jest da nam se ne dogodi situacija da dok ukidamo jedan dio nameta, kroz izmjene propisa koje se događaju svakodnevno uvodimo nove. U Hrvatskoj se godišnje donese između 300 i 400 novih propisa, ili izmjena postojećih, a iz svakog od njih “vreba” opasnost da se njime uvede neko novo administrativno ili financijsko opterećenje”, poručuje Ribičić.

Komentirajte prvi

New Report

Close