Kvalitetna primanja znače zadovoljne IT eksperte za osiguranje kvalitete

Autor: Lucija Špiljak , 24. veljača 2019. u 22:00
Ivan Lalić iz Lemaxa dio je Lemaxa od 2017.

Tvrtka Lemax analizirala je primanja za pozicije osiguranja kvalitete (QA) i ustvrdila da najniže rangirani imaju 5866, a najviši voditelji i 11.826 kuna.

Za stvaranje visokokvalitetnih i učinkovitih softverskih rješenja preduvjet je sastaviti učinkovite i produktivne timove.

Ako njihovo zadovoljstvo nije na razini, ne možemo biti sigurni u kvalitetu rješenja, usluga i proizvoda na kojima rade", kaže Ivan Lalić, inicijator i voditelj istraživanja o prosječnim plaćama na pozicijama osiguranja kvalitete, odnosno Quality Assurance, koje je 2018. provela tvrtka Lemax s ciljem podizanja svijesti o važnosti uloge osiguranja kvalitete softvera. Prosječna plaća zaposlenika u toj branši je 8592 kune neto. Lalić je, proučavajući dostupna istraživanja, shvatio da ne postoji sustavno praćenje i analiza podataka za Quality Assurance, što ga je potaknulo da formira tim i pristupi izradi istraživanja.

Sprečavanje pogrešaka
Osiguranje kvalitete je strateška pozicija unutar IT odjela ili tvrtke kojom se povećava efikasnost razvojnog procesa, dugoročno se smanjuje trošak i vrijeme razvoja, a rezultat je veće zadovoljstvo korisnika. Također, sprječavaju se pogreške i nedostaci u proizvedenim proizvodima i rješenjima, a istovremeno izbjegavaju problemi prilikom njihove isporuke.

U sustavu ISO 9000 to se definira kao dio upravljanja kvalitetom, usmjerenog na pružanje povjerenja da će zahtjevi kvalitete biti ispunjeni. Nadalje, osiguranje kvalitete obuhvaća administrativne i proceduralne aktivnosti koje se provode u sustavu kvalitete, s ciljem ispunjavanja zahtjeva za određenu uslugu, aktivnost ili proizvod. Među aktivnostima koje obuhvaća jesu sustavno mjerenje, usporedba sa standardom te praćenje procesa i povratnih informacija što omogućuje sprječavanje eventualnih pogrešaka. Istraživanje je trajalo 15 dana.

Sudionici su bili studenti – njih 10,2 posto, zaposleni na junior pozicijama – 18, 4 posto, middle menadžment – 42,2 posto, senior menadžment – 17 posto i voditeljske pozicije – 12,2 posto. Rezultati istraživanja pokazuju da prosječna neto plaća studenata iznosi 4873 kune dok je za one na junior pozicijama 5866 kuna. Middle, tj. srednji menadžment ima prosječnu plaću u iznosu od 8711 kuna, senior menadžment 11.144 kuna dok za voditeljske pozicije ona iznosi 11.826 kuna. Lalić smatra da će njihovo istraživanje pomoći HR odjelima i stručnjacima koji provode Quality Assurance.  

Za napredak ICT-a
"Navedene prosječne plaće mogu pomoći menadžerima ljudskih resursa pri zapošljavanju kvalitetnih stručnjaka i s druge strane osiguranje njihovih zasluženih osobnih primanja i povećanje razine zadovoljstva", napomenuo je Lalić. U istraživanju je, osim visine prosječne neto plaće, provedena analiza u slučaju da uz osiguranje kvalitete zaposleni provode automatsko testiranje i poslovnu analizu.

Za osobe koje provode automatsko testiranje, prosječna plaća svih nivoa zaposlenih iznosi 9673 kune u odnosu na one koje ih ne provode i čija je prosječna plaća 7496 kuna. Osobe koje provode poslovne analize uz funkciju osiguranja kvalitete primaju u prosjeku 9961 kunu, u odnosu na one koje ne provode poslovnu analizu, a čija plaća iznosi 7672 kune. Dijelom Lemax tima Ivan Lalić postao je 2017.

Njegov karijerni put počeo je završetkom Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku, a predanost radu omogućila mu je da vrlo brzo napreduje od voditelja istraživanja i razvoja do voditelja IT-ja. Danas napore ulaže u edukacije, doprinosi razvoju IT tržišta te provodi istraživanja sa svrhom napretka ICT struke. U Lemaxu poručuju da će istraživanja s aktualnim temama provoditi i tijekom 2019., osiguravajući podatke za specifična IT područja.

Komentirajte prvi

New Report

Close