Kvaliteta i konkurentnost ogromni aduti Ivanića

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 09. travanj 2017. u 22:01
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Projekt poduzetničkog inkubatora i doprinos malih i srednjih tvrtki te obrtnika, turističkoj priči, dodatne prednosti ivanićgradske ponude.

Ivanić-grad velikim koracima grabi prema boljoj budućnosti i razvoju poduzetništva i turizma. Temelji su postavljeni, strategija razvoja grada i strategija razvoja turizma uskoro će se naći na Gradskom vijeću, a u međuvremenu treba raditi na jačanju sinergije svih gospodarskih subjekata. Zaključci su to panel diskusije u sklopu Poslovnog uzleta Ivanić-Grada s koje je poručeno i da su kvaliteta i konkurentnost dva velika aduta grada čiji će se potencijali tek razviti u potpunosti.  

Predstavnica Ministarstva turizma Vesna Rajković turističkim je djelatnicima Ivanića sugerirala da kvalitetnije iskoriste mogućnosti. "Od 2003. radim na razvoju kontinenta i žao mi je što iz Ivanića i okolice dobijem tek nekoliko zahtjeva. Potičem vas da se prijavite na što je moguće više natječaja Ministarstva jer se radi o izvrsnim projektima", pozvala je Rajković. Više od 10 tisuća noćenja ostvareno je lani u gradu, u što nije uvršteno i 37 tisuća noćenja koje je ostvario Naftalan, upozorio je direktor Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Naftalan Goran Maričić. "Velik ograničavajući faktor nam je nemogućnost obavljanja ugostiteljske djelatnosti u bolnici. Vjerujemo da će nam promjena pravilnika donijeti pomake koji će ići na korist nama i sličnim ustanovama", dodao je.

 

Maričić

Ograničava nas nemogućnost obavljanja ugostiteljstva u bolnici.

Tu je i Hotel Sport s četiri zvjezdice koji je lani ostvario 6500 tisuća noćenja, tisuću više nego 2015. "Radi se o jedinstvenom hotelu na tržištu kojem je strateška pozicija ujedno i karta za budući razvoj. Ranije ovdje nije bilo smještaja za gosta koji traži nešto više, a razvijajući izletišta i gastronomiju otvaranje hotela nametnulo se kao logičan korak. Naravno da prostora za slične investicije ima još", napomenula je voditeljica hotela Maja Krnjević.  Valentin Gadža, direktor lokalne razvojne agencije IGRA, istaknuo je da bi najveća potpora privatnim poduzetnicima bila izgradnja javne turističke infrastrukture.  

 

Krnjević

Radi se o jedinstvenom hotelu kojem je pozicija i karta za budući razvoj.

"Značajni su pomaci napravljeni, a najavljena su i daljnja ulaganja od sedam milijuna kuna. Sve izgleda fantastično, što je put kojim ćemo i nastaviti. Za naše mlade namijenili smo 800 kvadrata prostora u sklopu poduzetničkog inkubatora čiji projekt upravo razvijamo kao nadogradnju postojeće poslovne infrastrukture".  Veliku ulogu, kako je više puta naglašeno, u turističkoj priči Ivanić-Grada imaju mali i srednji poduzetnici te obrtnici. Janko Kezele voditelj je obiteljskog seoskog domaćinstva Kezele koje postoji 17 godina i uspješno objedinjuje poljoprivredu i turizam.

"Više od polovice noćenja kod nas čine strani gosti, sustavno bilježimo porast. Trebali bismo se povezati sa susjednim općinama kako bismo stvorili područje koje može postati zanimljivo i zapaženo, ali još nismo naučili koristiti sve naše prednosti", kazao je on. Vlasnik vinarije Voštinić Tomislav Voštinić svoje poslovanje naziva novom stranicom ponude i poduzetništva.  "Pokrenuli smo vinski turizam svojim snagama, bez kredita, na što smo iznimno ponosni. Mlada smo i nova generacija vinara, a uskoro ćemo predstaviti i novi jedinstveni projekt objedinjenih noćenja i gastronomske ponude", najavio je ovaj vinar. 

 

Gadža

Mladima dajemo 800 kvadrata u poduzetničkom inkubatoru koji razvijamo.

Ivanić-Grad može lako postati top-destinacija za zdravstveni turizam

Poslovni uzlet Ivanić-Grada održan je kao nastavak inicijative Poslovnog dnevnika pokrenute prije četiri godine s ciljem promicanja malog i srednjeg poduzetništva. S ovog je mjesta poslana poruka da se može voditi uspješno poslovanje, dok se edukacijom poduzetnicima pruža prilika da budu još bolji. Ministar turizma Gari Cappelli u Ivanić-Gradu vidi pregršt mogućnosti za pozicioniranje grada i okolice kao top-destinacije jer je zdravstveni turizam grana koja na godišnjoj razini globalno raste i do 20 posto. "Odlične rezultate bilježimo na nacionalnoj razini čemu u prilog ide 10 milijardi eura prometa u turizmu lani, što nam je i motivacija cilja do 2020. – godišnji promet od 14,5 milijardi eura. Ivanić-Grad prema svim podacima, ali i u skladu sa strategijom razvoja ima izvanrednu šansu da postane traženom destinacijom, no njome treba znati upravljati. Rezultati uloženog već su tu jer se broj noćenja povećao nekoliko puta, a na umu treba imati i prednost poput blizine zračne luke i glavnoga grada. Sve djelatnosti u gradu i okolici treba usmjeriti ka turizmu jer je sinergija ključ uspjeha. Iz ministarstva ćemo pomoći u nastupu i prema ruskom tržištu", poručio je ministar Cappelli.  Gospodarski rast rezultat je rada poduzetnika i gospodarstvenika, dok je javna uprava resurs koji im olakšava poslovanje, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić. "Prvi rezultati akcijskog plana ukidanja fiskalnih i parafiskalnih nameta vidjet će se već ove godine. Okruženje Ivanića vidim vrlo ambicioznim i ne sumnjam da će iskoristiti sve prilike", poručio je. Mali i srednji poduzetnici najvažniji su poticaj u razvoju grada, nastavio je gradonačelnik Javor Bojan Leš. "Proteklih smo nekoliko godina napravili značajne korake. Jedan je i ulaganje veće od četiri milijuna kuna u poslovnu zonu u koju smo privukli daljnje investicije, a investirali smo i više od 20 milijuna u projekte razvoja turizma. Prepoznali smo značenje Naftalana kao jedinstvenog potencijala, a podrška je uzajamna, postigli smo sinergijski učinak kakvog u našem gradu još nije bilo", kazao je gradonačelnik. "U fazi smo značajnijeg proširenja Naftalana bez kojeg nema povećanja kvalitete usluga. Potičem obrtnike i poduzetnike na aktivnost, mi ćemo im pomoći novcem", kazao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.    

 

Kezele

Treba se povezati sa susjednim općinama u područje koje može postati zapaženo.

Regionalni vodoopskrbni sustav i cjelovito gospodarenje otpadom kao prioriteti

U urbanizaciji Ivanić-Grada, što je bila tema druge panel diskusije, najveću ulogu imaju razvojne strategije i dugoočekivani infrastrukturni projekti. Jedna od njih je Regionalni vodoopskrbni sustav (RVS) Zagrebačke županije Zagreb istok, projekt priključenja na javni vodoopskrbni sustav kojim su obuhvaćeni gradovi Dugo Selo, Ivanić-Grad, Sveti Ivan Zelina i Vrbovec te 10 općina s istoka županije. Važnu ulogu ima i sustav gospodarenja otpadom komunalnog društva u vlasništvu Ivanić-Grada, općina Križ i Kloštar Ivanić, Ivakop, koji je predstavila direktorica Sanja Radošević. Ivakop posebnu pažnju posvećuje i dovršetku sanacije odlagališta otpada Tarno, izgradnji reciklažnog dvorišta na odlagalištu, nabavi dodatnih kompostera te sakupljanja zelenog otpada po pozivu i biootpada od korisnika iz zgrada. Sredinom ožujka otvoreno je i reciklažno dvorište u Kloštar Ivaniću, a kao jedan od najvažnijih ciljeva postavljeno je smanjenje otpada od 50 posto do 2020., poručila je Radošević. "Komposteri u domaćinstvima postoje već godinama. Neki od nas niti ne žele preuzeti komposter jer već imaju. Treću godinu provodimo edukacije i dijelimo kompostere i tek sad bilježimo rezultate. Problem je što u državni ne postoji cjeloviti sustav. Raspitujemo se i istražujemo dobre prakse drugih gradova, ali se trudimo postići zacrtane ciljeve i visoke kriterije", dodala je. Cjeloviti sustav gospodarenja otpadom uskoro će se realizirati, kao preduvjet za održivi razvoj, a s time ćemo nastojati promijeniti i navike građana, dodao je gradonačelnik Javor Bojan Leš. "Ivanić grad je prije dvije godine krenuo u izradu plana gospodarenja otpadom, ali smo zastali jer se čekao državni plan godinu i pol. Sada je spreman za usvajanje i čekaju se natječaji Ministarstva zaštite okoliša na koje se planiramo prijaviti i u gradskom su proračunu predviđena sredstva. Za nas je bitna reciklaža u samim dvorištima te izgradnja sortirnice u Poslovnoj zoni. Dio odvojenog otpada ima vrijednost te će donijeti nove prihode", naglasio je Leš. 

 

Voštinić

Pokrenuli smo vinski turizam svojim snagama, bez kredita, na što smo ponosni.

Pripazite što prijavljujete

U sklopu Poslovnog uzleta Ivanić-Grada održana je i edukacija posvećena važnosti, načinu funkcioniranja te uvjetima korištenja novca  iz europskih fondova. Kristina Androlić, vlasnica tvrtke Androlić konzalting za poslovno savjetovanje, izradu projektnih prijava na natječaje domaćih i EU fondova okupljenima je ukazala na najčešće pogreške koje se pri prijavi na pojedini natječaj događaju te odgovorila na brojna pitanja. Radi se o nepostojanju ili nevidljivoj poveznici između specifičnih ciljeva projekta i specifičnih i općega cilja pojedinog poziva na koji se aplicira, nedostatku kreativnog razmišljanja i predlaganja inovativnih rješenja, zatim podatku da gotovo 98 posto projekata nema financijsku održivost te da prijavitelji često ne razumiju značenje pojedinih horizontalnih tema te opisuju aktivnosti koje nemaju nikakve veze s njima.   Valentin Gadža, direktor razvojne agencije IGRA, pojasnio je da je agencija osnovana kao lokalna potporna institucija koja usmjerava i potiče razvoj Grada Ivanić-Grada i okolnih naselja. Među aktivnostima koje provode naveo je pomoć pri prijavi na Podmjeru 6.3. potpore razvoju malih poljoprivrednih gospodarstva. Do sada je zaprimljeno 13 projekata malih OPG za sufinanciranje iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj te je traženi iznos potpore 15 tisuća eura po korisniku. Uz to, pomažu i realizaciju brojnih drugih projekata, kao što je energetska obnova, zatim izgradnja modularnog drvno-tehnološkog poduzetničkog inkubatora u Ivanić-Grad, razvoj infrastrukture širokopojasnog  pristupa za Ivanić-Grad i okolne općine te projekti energetske obnove.

Komentirajte prvi

New Report

Close