U rujnu starta projekt vrijedan 34 milijuna kuna

Autor: Darko Bičak , 27. srpanj 2016. u 22:00
Razvojni centar i Tehnološki park djelovat će u pet objekata bivše vojarne Stjepan Lacković

Odlični radni uvjeti, niži troškovi poslovanja s nižim prirezom i dobra prometna povezanost aduti su im u privlačenju poduzetnika.

Polovicom rujna u Križevcima bi trebao početi s radom tehnološki park u čije je uređenje uloženo 34 milijuna kuna. Riječ je o suvremenom projektu Razvojnog centra i Tehnološkog parka u prostoru nekadašnje vojarne. Realiziran je pod vodstvom križevačkog pročelnika za gospodarstvo Darka Masneca, a sada upravljanje Tehnološkim parkom preuzima mladi, stručni tim, direktor Tihomir Hodak i njegova suradnica Kristina Vrhovec-Žohar, koja je dosad vodila Križevački poduzetnički centar. 

 

18poduzetnika

već je izrazilo želju za radom u Tehnološkom parku

Smanjit će iseljavanje 
Kako objašnjava Tihomir Hodak, Križevci trebaju tehnološki park da potiče osnivanje velikog broja malih privatnih poduzeća te rast i razvoj postojećih, stvaranje novih radnih mjesta i kroz uspješno poslovanje poduzeća povećava prihod Gradu. "Otvaranje novih radnih mjesta smanjivati će iseljavanje iz Križevaca i mladima otvarati perspektive života i rada u Križevcima. Razvojni centar i Tehnološki park želi biti pokretač gospodarskoga razvoja Križevaca, mjesto gdje će se razvijati poduzetništvo, osnivati nova poduzeća, rasti i razvijati postojeća, mjesto koje će privlačiti poduzetnike iz drugih mjesta da dođu u Križevce, gdje će se stvarati inovativni proizvodi konkurentni na svjetskom tržištu, otvarati nova radna mjesta, stvarati veza između obrazovnih i znanstvenih institucija i gospodarstva kroz nove razvojne projekte i stvarati pozitivna klima za dinamičan razvoj grada", kaže Hodak. 

Nude prostor u šest modula
Križevački Razvojni centar i Tehnološki park djelovat će u pet objekata bivše vojarne Stjepan Lacković, u središtu Križevaca, na površini od 8490 četvornih metara i bit će jedan od najvećih i najmodernijih tehnoloških parkova i Hrvatskoj. Zgrade su podijeljene u module različitih površina koje će mali i srednji poduzetnici koristiti pod povoljnim uvjetima. "U jednom modulu će se nalaziti istraživački laboratorij, kojim će upravljati Visoko gospodarsko učilište kao znanstvena institucija. Svaki modul ima zaseban ulaz s kolno-pješačke površine i mogućnost priključenja na sustav grijanja i hlađenja. Projektom je osigurano šest modula različitih veličina koji se mogu spajati  ovisno o tehnološkim potrebama pojedinog korisnika", objašnjava Tihomir Hodak.

 

Masnec

Projektom je osigurano šest modula različitih veličina koji se mogu spajati ovisno o tehnološkim potrebama korisnika.

Razvojni centar i Tehnološki park žele privući poduzetnike iz ostalih krajeva, posebno iz Zagreba, da dođu u Križevce pružajući im odlične poslovne i radne uvjete, smanjene troškove poslovanja s manjim prirezom, dobru prometnu povezanost s okolnim gradovima i mjestima te punu podršku gradske uprave.

 Projekt je pomoglo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u okviru Operativnog programa "Regionalna konkurentnost 2007.-2013." sa 33,8 milijuna kuna. "Dio je to programa 'Stvaranje preduvjeta za održivu podršku razvoju konkurentnosti gospodarstva i za daljnji razvoj tehnološke infrastrukture u sjeverozapadnoj Hrvatskoj', kojem je cilj podići razinu konkurentnosti poduzeća sjeverozapadne Hrvatske na načelu pametne specijalizacije regije i podizanja kompetencija stanovništva", kaže Hodak. Početak rada tehnološkog parka planiran je za polovicu rujna. 

Velik interes poduzetnika
Već je u pripremnoj fazi projekta, ističe Hodak, 18 poduzetnika izrazilo želju ući u Tehnološki park, a dogovorene su suradnje i s Visokim gopodarskim učilištem Križevci i Srednjom strukovnom školom u tom gradu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close