Krediti za investicije i obrtna sredstva pali 1,3% u godinu dana

Autor: Ana Blašković , 21. siječanj 2020. u 07:33
Kunski zajmovi porasli su za 16,2 posto/IGOR KRALJ/PIXSELL

Od 63,2 milijarde kuna zajmova poduzetnicima oko polovine je za investicije, a 24,7 milijardi kuna kredita je u domaćoj valuti.

Krediti tvrtkama za investicije i obrtna sredstva dosegnuli su 63,2 milijarde kuna krajem studenog, što znači da su u mjesec dana porasli za 1,4 posto, a u usporedbi s istim mjesecom 2018. pali za 1,3 posto.

Pritom su devizni zajmovi u godinu dana smanjeni 9,8 posto (iako bilježe blagi mjesečni rast od 0,9 posto) spustivši se na 39 milijardi kuna.

Istovremeno, nastavljen je trend rasta kredita u domaćoj valuti, kao i građani, i tvrtke sve više prepoznaju valutni rizik. Na godišnjoj razini kunski zajmovi porasli su za 16,2 posto, na 24,7 milijardi kuna, najvišu razinu od studenog 2016.

Iz RBA ističu da je to osmi mjesec s pozitivnom te zadnjih sedam mjeseci s najvišom godišnjom stopom rasta. Na osnovi transakcija, ukupni plasmani u studenom su na godišnjoj razini pali za jedan posto.

Gledajući namjene za koje poduzetnici traže financiranje kod banaka, krediti za investicije pokazuju blagi mjesečni rast od 0,5 posto, odnosno brži tempo od 4,9 posto u odnosu na prethodnu godinu, na 33,6 milijardi kuna.

Zajmovi za obrtna sredstva u godinu dana bilježe 7,6 posto pada (uz mjesečni rast za 2,5 posto) na 29,6 milijardi kuna. U prosincu se očekuje nastavak kreditne aktivnosti s naglaskom na kredite građanima, smatraju u RBA. 

Komentirajte prvi

New Report

Close