Kreće prvi stručni program koji se bavi jednom od najvažnijih tema suvremenog poslovanja

Autor: Marta Duić , 10. ožujak 2022. u 12:44
Foto: Vedran Antoljak, GreenTech MBA seminar - Algebra

Program educira o tome kako klimatske i okolišne izazove pretvoriti u prilike koje će rezultirati gospodarskim rastom

Algebrin GreenTech MBA seminar prvi je edukativni stručni program koji se bavi jednom od najvažnijih tema suvremenog poslovanja – zelenom, kružnom ekonomijom koja postaje temelj održivog poslovanja.

Uz snažan osvrt na sinergiju gospodarstva i digitalnih tehnologija, GreenTech MBA u periodu od 4. do 12. travnja kroz pet cjelina donosi praktična i primjenjiva znanja te daje odgovore na pitanja usmjerena na iskorištavanje potencijala digitalnih tehnologija u svrhu unaprjeđenja poslovanja.

Kompanije se više neće evaluirati samo kroz financijske pokazatelje već i po tome koliko doprinose zajednici i ostvarivanju „zelenih“ ciljeva pa će stečena znanja sudionicima pomoći u prilagodbi poslovanja Europskom zelenom planu kako bi spremno dočekali zelenu zakonsku regulativu.

„Kao odgovor na klimatske promjene i aktualne odluke Europske komisije da se puno brže postigne energetska neovisnost EU o Rusiji, koje mijenjaju cjelokupnu paradigmu poslovanja, zelena tranzicija podrazumijeva kreiranje novih, održivih poslovnih modela. Pri tome važnu ulogu imaju zelene, digitalne tehnologije primjenjive u različitim industrijama i područjima. Njihovom upotrebom tvrtke mogu značajno smanjiti troškove poslovanja te postati profitabilnije i konkurentnije, dok u isto vrijeme njihovo korištenje ima pozitivne efekte na imidž tvrtke u javnosti. Provođenje zelene transformacije obaveza je svih tvrtki unutar EU pa one koje svoje poslovanje neće na vrijeme digitalno i zeleno transformirati i prilagoditi regulatornom okviru, očekuju otežani uvjeti poslovanja“, objašnjava Vedran Antoljak, voditelj GreenTech MBA seminara.

Program predavanja obuhvatit će različite sektore – od prerađivačke industrije, proizvodnje, energetike, informacijskih i komunikacijskih tehnologija, prijevoza i skladištenja do poljoprivrede. Predavanja će se odvijati u prostorima novog Algebrinog kampusa i/ili posredstvom neke od odabranih multimedijalnih online platformi, ovisno o epidemiološkoj situaciji. Po završetku programa polaznici stječu certifikat o završetku Algebra MBA seminara.

U 25 sati praktičnog i teorijskog rada polaznici GreenTech MBA seminara učit će o utjecaju klimatskih promjena na poslovanje, o obnovljivim izvorima energija u kontekstu održivog razvoja, zelenoj gradnji, inteligentnim sustavima zelene tehnologije, ali i o tome kako poslovanje učiniti uspješnim i isplativijim pomoću zelene transformacije. Zahvaljujući kombinaciji predavanja i analiza stvarnih studija slučaja te praktičnog rada, polaznici će stečena znanja moći primijeniti izravno na poslovanje vlastite tvrtke. Pristup je prilagođen individualnim i grupnim zahtjevima, ovisno o željama i potrebama polaznika te uključuje mentorstvo, istraživanja, odabrane slučajeve, projekte u suradnji s poslodavcem i sl.

Podsjetimo, prema načelima Europskog zelenog plana, sve države članice EU obvezale su se da će do 2030. smanjiti emisije stakleničkih plinova za najmanje 55 posto u odnosu na razine iz 1990., kako bi Europa do 2050. postala klimatski neutralna. Europski zeleni plan cilja pretvoriti Europsku uniju u suvremeno, resursno učinkovito i konkurentno gospodarstvo, što zahtijeva promjenu regulatornog okvira koji tek treba uslijediti.

Tranzicija poslovanja u zeleno i digitalno postaje ključan preduvjet i prilikom apliciranja za EU fondove pa se kompanije koje neće moći dokazati da nemaju štetan učinak na okoliš, neće moći kandidirati za EU sredstva za gospodarski oporavak i nova ulaganja. Banke u Hrvatskoj i ostatku EU započele su s uvođenjem novog standarda za ocjenu klijenata i investicija, tvz. ESG rating, koji će ubuduće utjecati na odobrenje kredita i visinu kamatnih stopa. Neke banke već danas daju bolje uvjete za financiranje projekata koji su energetski učinkoviti i imaju manje emisije CO2.

 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close