Kreativni zagrebački dvojac prodaje svoje retro videoigre diljem svijeta

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 01. srpanj 2018. u 10:17
Arkadna igra 'Speed limit' jedna je od uspješnica Gamechucka, Foto: PD

Govoreći o poduzetničkoj klimi u Hrvatskoj, kažu da ona na njih ne utječe direktno jer svoje igrice prodaju diljem svijeta.

Zagrebački Gamechuck studio, trenutno nastanjen u Tehnološkom parku Zagreb (TPZ), čini kreativni dvojac Aleksandar Gavrilović i Igor Kolar koji svojim radom, kažu, žele pružiti inovativna i jedinstvena iskustva igranja. Za svoja su rješenja do sada osvojili brojne nagrade na tematskim festivalima kao što su AZplay u Bilbau, Filmteractive u Varšavi te Casual Connect u Londonu pa ne iznenađuje i da svoj trenutni posao opisuju kao onaj iz snova. Prepoznale su ih i neke od lokalnih institucija, prvi među su bili Zagrebački inovacijski centar koji im je omogućio ured i inkubaciju u TPZ-u te Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije (SIMORA) za koju su izrađivali interaktivne priče. “Igor i ja upoznali smo se u studentskoj udruzi u kojoj smo za jedan projekt programerskog natjecanja Best Code Challenge napravili igraću arkadu koja je bila izložena na FER-u. Za promociju tog natjecanja napravili smo arkadu na kojoj su studenti mogli igrati našu videoigru. Prošle godine ponovo smo se vratili toj ideji – shvatili smo koliko je interesantna te smo opet nakon dugo vremena i nakon studentskih voda krenuli u gaming vode”, za Poslovni je dnevnik ispričao Aleksandar Gavrilović.

Govoreći o poduzetničkoj klimi u Hrvatskoj, kažu da ona na njih ne utječe direktno jer svoje igrice prodaju diljem svijeta. S time da, naglašavaju, situacija je prema njima bila prilično blagonaklona. “Rekli bismo da se stvari počinju okretati prema svijetloj budućnosti i u gaming vodama u Hrvatskoj pa je tako ovaj mjesec izašao i natječaj Ministarstva kulture za sufinanciranje razvoja videoigara. Videoigre su u usporedbi s mnogim drugim poslovima zapravo jako mlada industrija, ali vrlo je brzo po svojoj veličini i snazi pretekla i glazbenu te filmsku pa smo u situaciji da kadra još nema toliko koliko ima potrebe za kadrom, no stvari se i u tom pogledu razvijaju u dobrom smjeru”, istaknuli su.

Prvu su igru radili od kuće, ali nedugo nakon pokazalo se da im zaista treba prostor u kojem možemo raditi. TPZ se pokazao idealnim jer su, ističu, ondje okruženi ljudima koji u pojedinim područjima znaju više od njih. “Svako malo saznajemo stvari od drugih firmi ovdje za koje bi nam inače trebali tjedni da sami osmislimo, napravimo i testiramo. Često nam netko uleti u ured pa popričamo i otkrijemo lakši način razvoja ili pokupimo neki odličan savjet. Ovisno o financijskim mogućnostima, planiramo proširiti tim za još nekoliko programera i crtača”, poručili su. 
Ovakve poduzetničke priče mogu poslužiti kao dobar poticaj svim mladima koji svoju karijeru tek planiraju realizirati u ovom sektoru, a jedan od njih je i student Mario Palić koji je nedavno objavio svoju prvu mobilnu igricu Color Jump. Njegova je igra za sada napravljena samo za Android sustav te je na njoj, kaže, naučio što sve treba za objavu igre ili aplikacije. “Kada sam ju objavio, igra je bila jednostavna. S vremenom sam nadograđivao i ubacivao nove stvari. Sada ima sve elemente koje imaju današnje igre za mobitele, a u igru sam uspio ugraditi i reklame no za zaradu je potrebno puno aktivnih uređaja na kojima se stalno igra”, ispričao je Palić.

Komentirajte prvi

New Report

Close