Koliko će kreditna linija Ministarstva poduzetništva i obrta za poboljšavanje likvidnosti biti od pomoći?

Autor: Ante Pavić , 28. rujan 2014. u 22:00
Dragutin Ranogajec, HOK

Dragutin Ranogajec smatra da bi kamata ipak mogla biti niža što bi kredite učinilo dostupnijim obrtnicima.

Hrvatska obrtnička komora predlagala je još ranije kredite za poboljšanje likvidnosti i drago mi je da su napokon ponuđeni.

Žao mi je što smo morali čekati tri godine, ali bolje ikad nego nikad. Mislim da je kamata ipak još uvijek previsoka i da se može dodatno smanjiti kako bi krediti bili pristupačniji i jeftiniji obrtnicima.

Koliko je nelikvidnost problem za obrtnike?
Zasigurno jedan od većih. Imamo veliki broj obrtnika koji imaju problema s likvidnošću. Mnogi od njih su završili u blokadi i njima neće pomoći ova kreditna linija. Ali onima koji nisu u blokadi će zasigurno pomoći. Nadam se da će Ministarstvo postaviti zadovoljavajuće uvjete za dobivanje ovog kredita, da nam se ne ponove predstečajne nagodbe u kojima su se spašavale mrtve kompanije.  

Je li kreditna linija dovoljna pomoć za obrtnike?
Kreditna linija za likvidnost samo je mjera koju smo trebali davno uvesti. Zahtjevi obtnika još uvijek se nalaze u ladicama Ministarstva. Jedan od njih je donošenje zakona o neregistriranoj djelatnosti koji bi već jednom trebao ukinuti rad na crno i omogućio nama koji imamo registrirane obrte da pošteno radimo. Tražimo da se pri tome oštro kazne oni koji primaju plaće iz državnog proračuna, a naručuju radove od obrtnika koji rade na crno. To se mora najstrože kažnjavati i sprečavati jer je nedopustivo da netko tko dobija javni novac uzima usluge na crno, čime ne oštećuje samo proračun, nego i nas obrtnike koji želimo raditi po zakonu. To bi nam napokon omogućilo da se uvelike riješimo nelojalne konkurencije što bi zasigurno pomoglo brojnim obrtnicima u Hrvatskoj koji samo žele raditi u poštenoj i legalnoj tržišnoj utakmici. 

Komentirajte prvi

New Report

Close