Koji su razlozi izostanka hrvatskog štanda na ovogodišnjem ProWein sajmu?

Autor: Marta Duić , 16. ožujak 2015. u 22:00
Ivica Kovačević, Udruženje vinarstva HGK

Ivica Kovačević razloge izostanka vidi u problemima s HGK-om.

Razlozi leže u problemima s HGK. Naime, prekasno smo saznali za taj sajam i jedino što nam se tada nudilo bio je neadekvatan prostor za izlaganje.

Inače se na tako velike sajmove treba prijaviti sedam do osam mjeseci ranije, konkretno za ProWein je prijava trebala biti gotova do kraja srpnja, no u HGK nije bila u potpunosti "čista" situacija i prekasno se reagiralo. 

Koliko takvi sajmovi koriste hrvatskim vinarima? Kako potencijal našeg vina iskoristiti što kvalitetnije? 
ProWein sajam je najveći takav sajam u Europi, a osim izlagača na takve sajmove dolaze i brojni stručnjaci i važne osobe. Takvi sajmovi imaju izravnu korist za vinare. Mi moramo pokazati svijetu da postojimo i moramo nuditi ono što imamo. Iako smo samo jedna kap u moru svjetske proizvodnje vina, imamo se čime pohvaliti, a to je kvaliteta našeg vina. Nažalost, mnogi ni ne znaju da postoji hrvatsko vino, a bez da su uopće svjesni da postojimo ne mogu znati ni kakvo vino proizvodimo i nudimo.

Na koje se još načine naši vinari mogu promovirati u svijetu? 
Ono što je potrebno su dodatne ciljane prezentacije u trajanju jednog dana u kojima bismo svjetskim ličnostima predstavili naša vina. također, mogli bi ciljane osobe pozvati u Hrvatsku gdje će najbolje vidjeti ponudu, upoznati naše regije u kojima imamo uzgoj i proizvodnju, a moći će na licu mjesta i kušati naša vina. Moramo biti svjesni kako će nam takva promocija dobro doći. Ako jedna takva osoba, primjerice neki poznati bloger, napiše priču i podijeli svoje iskustvo u Hrvatskoj na svom blogu, mnogi će to pročitati i željeti to iskusiti. Internet je naše moćno oružje. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

..svaki pravi vinar zna kada se održava sajam ProWein u Düsseldorfu i za to ga nitko netreba podsjetiti netko iz Komore! Komore su “tehnička strana” i odrašuju ono što im Udruge u dogovoru sa svojim članovima predlože.Problem je očito kod Vas gospodine predsjedniče što u udruzi imate malo tekvih “pravih” a i Vama nitko nije pokazao ili objasnio kako se priprema jedna sajamska izložba, posebice ovakve veličine.
Ali i to nije problem za Vaše članove, jer i oni koji su do sada izlagali, osim što su vidjeli puta, posebne koristi od ProWein-a nisu imali i neće imati u buduće ako Vi i oni ne shvate srž te manifestacije.
..s stavom, idemo pa da se vidi da imamo vino, više ne izlaze na sajmove niti “stručnjaci” iz Sibira..

New Report

Close