Kako ste se odlučili za izvoz vaše poljoprivredne mehanizacije na afričko tržište?

Autor: Ivana Barišić/VL , 22. lipanj 2014. u 22:00
Dinko Turk, Hittner

Dinko Turk kao razlog navodi činjenicu da je riječ o poslu od velikog značaja za našu, ali i druge hrvatske tvrtke koje bismo uključili u posao.

Afrika nam nije nepoznanica. U finalu su pregovori oko izvoza u Nigeriju.

Ponuđeno nam je par opcija, a jedna od njih je i zajedničko ulaganje s vladom te države u zajedničku tvrtku koja bi utrla put na afričko tržište. Posao je to koji bi rezultirao s velikim brojem izvezenih traktora. Uprava još nije donijela konačnu odluku, ali je nesumnjivo riječ o poslu od velikog značaja za našu, ali i druge hrvatske tvrtke koje bismo uključili u posao. To bi  otvorilo i veliki broj radnih mjesta.

Imali ste potpisan sličan ugovor i s Ganom.
Hittner je s Ganom imao potpisan ugovor i o transferu tehnologije. No, realizacije nije bilo jer je u toj državi došlo do političkih promjena i smjene vlade. Prema našim informacijama i dalje postoji interes za realizaciju toga ugovora.

Kako je prošao posao u Maroku?
Naši traktori su otpremljeni i sada čekamo prve reakcije, jer nam je zanimljiv sjever Afrike. 

Kako poslujete u Hrvatskoj?
Punom parom radimo i za domaće kupce. Nedavno smo Hrvatskim šumama isporučili 33 traktora. Riječ je o nastavku duge suradnje. Naši šumski traktori razvijeni su prije desetak godina, a kao partneri na tom projektu sudjelovali su zagrebački Šumarski fakultet i Hrvatske šume kao kranji korisnik. Oni su skiddere prvi i testirali. Skidder domaće proizvodnje zaustavio je tada uvoz šumskih traktora u Hrvatsku, a Hrvatskim šumama je do sada isporučeno 300 komada.

Komentirajte prvi

New Report

Close