Kako komentirate to što premijer traži da Sabor odbije proglašenje gospodarskog pojasa u Jadranu?

Autor: Marta Duić , 09. listopad 2014. u 22:00
Danilo Latin, ribar

Danilo Latin vidi odbijanje proglašenja gospodarskog pojasa kao još jedan dokaz nesposobnosti i pomanjkanja odgovornosti prema zemlji i građanima.

Ta odluka je samo još jedan dokaz nesposobnosti i pomanjkanja odgovornosti prema zemlji i građanima.

Vlada i Sabor bi trebali biti prvi koji će zaštititi prava građana unutar međunarodnih odnosa. U trenutku kada su prirodni resursi, u ovom slučaju ribe, prepušteni na raspolaganje Europskoj uniji mogli smo znati da nam se ne piše dobro. Kada usto imate na umu okolnosti u teritorijalnim vodama problem postaje još veći. Naši vladajući nemaju osjećaja prema prirodnim resursima i dozvoljavaju da međunarodni lobiji donose odluke štetne za Hrvatsku.

Tko bi mogao promijeniti trenutno stanje i pomoći da se odluka o gospodarskom pojasu prihvati u Saboru?
Sve političke opcije su do sada mogle proglasiti gospodarski pojas, no nitko od njih se nije htio oduprijeti Italiji. Nažalost, ne vidim političku opciju koja je dovoljno zrela i snažna da bi mogla promijeniti stvari na bolje. Razočaran sam našom politikom zbog silnih povlađivanja kojima svakodnevno svjedočimo. Ebola ubija naglo, a politička nesposobnost sporo i bolno.

Što mislite da sami ribari mogu učiniti vezano uz proglašenje gospodarskog pojasa u Jadranu?
Zbog političkih razloga stvari je teško promijeniti. Potrebno je snažno vodstvo za ovakve promjene, a u Hrvatskoj takvog leadershipa doista nedostaje. Obrtnička komora koja je zadužena za ribare nije pobornik štrajka i ne želi nam u vezi toga pomoći. Doslovno smo ostavljeni na milost i nemilost političarima i njihovim odlukama. Nažalost, njima je važnije da ih netko "važan" potapše po ramenu nego da gledaju prosperitet i mogućnosti vlastite zemlje.

Komentirajte prvi

New Report

Close