Kako komentirate podatak da je prvi put u mandatu ove Vlade zabilježen rast broja zaposlenih?

Autor: Marta Duić , 06. svibanj 2015. u 22:00
Saša Jurković, Posao.hr

Saša Jurković taj podatak smatra pozitivnim, ali ipak nije siguran da je riječ o stvarnom porastu broja zaposlenih.

Ako je ovaj podatak doista istinit onda je to pozitivna stvar, no ipak bojim se da ovdje zapravo nije riječ o stvarnom porastu broja zaposlenih.

U pitanju je uklanjanju neaktivnih kandidata s liste na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Kod nas se stalno usvajaju druge metodologije praćenja tih kretanja, ako je "urodila plodom" onda ostaje, a ako nije u skladu s očekivanjima i obećanjima koja su nam dali, odmah se ukida i ubacuje nova. Zato i kažem, ako je taj podatak realan onda je to dobra stvar. Ipak, ako nastavimo tim tempom načekat ćemo se dok dođemo do željenih i ciljanih rezultata. 

Iz vaše perspektive što je najviše zaslužno za taj pomak? Politika Vlade ili nešto treće? 
Neke od mjera koje Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava provodi svakako pomažu u smanjenju nezaposlensoti, ali ne mogu oni biti jedino ministarstvo koje nešto radi. Ovdje je potrebna suradnja Ministarstva gospodarstva te Ministarstva poduzetništva i obrta kako bi sve to zaživjelo u punom jeku i onako kako bi trebalo. Ovaj trenutni mali pomak nije zasluga Vlade, već situacije i okolnosti na tržištu.  

Je li taj porast od 0,34 posto doista velik uspjeh? Hoće li se nastaviti taj pozitivan trend i zašto?
Vidjet ćemo što će biti s tim postocima kad turistička sezona prođe i kada ćemo na raspolaganju imati podatke koliko se osoba vratilo na Zavod za zapošljavanje. Poznato je da tijekom sezone mnogi nađu posao, no ne zadugo. Stopa zaposlenosti bi trebala postati briga naše Vlade jer je ona najbolji pokazatelj. Ono na čemu bi oni trebali raditi jest otvaranje novih radnih mjesta i rasterećivanje poduzetnika kojima bi im olakšali poslovanje

Komentirajte prvi

New Report

Close