Kako komentirate najavu da poljoprivrednike, obrtnike i poduzetnike s prihodom do 3 mil. kuna očekuje stopa poreza na dobit od 12 posto?

Autor: Marta Duić , 30. listopad 2016. u 22:00
Sanela Dropulić, Virtualni ženski poduzetnički centar

Sanela Dropulić smanjenje stope poreza vidi kao dobrodošlim potezom i poticajem razvoju poduzetništva.

Mjera smanjivanja opće stope poreza na dobit s 20 na 18 posto, kao i najavljena mjera smanjenja kojom bi poljoprivrednici, obrtnici i mali poduzetnici, čiji prihod na godišnjoj razini ne prelazi 3 milijuna kuna, plaćali porez na dobit po stopi od 12 posto dobro je došao potez, sigurno će dati poticaj razvoju poduzetničkih aktivnosti.

Mjere poreznog rasterećenja su dobro došle, ali i pokazuju kako još uvijek nismo završili našu društveno-ekonomsku tranziciju i da ima još mnogo prostora za napredak u ostvarivanju uspješne poduzetničke klime.

Smatrate li tu odluku dobrom i je li ona dovoljna za poduzetnike? 
Moramo i dalje biti svjesni težine koju je poduzetnički sektor iznio i još uvijek nosi zbog skupe države, ovo su tek vatrogasne mjere ako se ne nastavi sa sustavnom reformom poreznog sustava, rasterećenjem od fiskalnih i parafiskalnih nameta, kao i poboljšanjem učinkovitost vrlo neservilne birokracije, koja se ponaša kao da živi sama za sebe, a ne upravo radi onih koji privređuju na realnom sektoru. Hrvatsko zakonodavstvo i birokracija izrazito nepovoljno utječu na domaće poduzetništvo i investicije te se još uvijek kao društvo učimo funkcioniranju demokratskih institucija u službi poduzetništva.

Ima li još prostora za poboljšanje poduzetničke klime? 
O prostoru za poboljšanja posebice poduzetničkog ozračja govori i nedavno istraživanje provedeno u 23 države  EU, u kojemu je Hrvatska zaposjela začelje. Danas je poduzetništvo više percipirano negativno nego pozitivno, sputano je kompliciranim zakonima koji se često mijenjaju, a nerijetko jedan zakon pobija u djelovanju drugi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close