Kako komentirate najavu da će Hrvati u prijevremenu mirovinu tek u 62. godini života?

Autor: Marta Duić , 07. ožujak 2016. u 22:00
Saša Jurković, Posao.hr

Saša Jurković smatra da bi to značilo povećanje praga uz vođenje računa o pojedinim strukama, ali i zasebnim slučajevima.

Ako se ta preporuka Europske komisije i usvoji od strane Vlade, riječ je o promjeni u mirovinskom sustavu koja se ne može generalizirati. U svakom slučaju, trebalo bi povećati prag prijevremene mirovine vodeći računa o pojedinim strukama kao i o pojedinačnim slučajevima.

Također, smatram da bi se za određene slučajeve i struke trebalo uvesti i komisije. Najjednostavniji i najbolji primjer za to što o čemu govorim su profesori tjelesnog odgoja, oni već sa 60 godina sigurno ne mogu propisno obavljati svoj posao i to treba uzeti u obzir kod određivanja prijevremene mirovine. Slažem se s time da treba povećati taj prag, ali treba i stabilizirati sustav, nisu sva radna mjesta ista i uvjeti ne bi ni trebali biti isti kada su prijevremene mirovine u pitanju, svakako treba paziti na te pojedinačne slučajeve i struke. 

Koliko je ta preporuka Europske komisije realna s obzirom na naš mirovinski sustav?
To je vrlo realna preporuka, općenito mislim da ne moraju baš svi u prijevremenu mirovinu. Nažalost, kod nas se prijevremena mirovina koristi na potpuno krivi način i to je ono što za početak treba promijeniti. Kod nas se prijevremene mirovine koriste kao bezbolan i jednostavan način za rješavanje radnika, a to treba promijeniti.  

Iz vaše perspektive kako ta odluka može utjecati na naše radnike? Kakve reakcije očekujete na ovu odluku?
Ne bi trebalo biti "potresa" na tržištu zbog ove odluke i ne vjerujem da će se događati problemi oko toga. Vrlo je jednostavno, tko radi, radit će i dalje dokle god zakonski bude morao. S druge strane, oni koji izgube posao u pedesetima, teško da će pronaći novi i jedino što mogu jest biti na burzi te čekati uvjete za mirovinu. Nema tu puno filozofije, stoga neće biti ni problema. 

Komentirajte prvi

New Report

Close