Juta spiza razvoj poslovanja temelji na jačanju suradnje s OPG-ovima

Autor: Marta Duić , 26. kolovoz 2019. u 15:53
Branko Bočina

Nakon otvaranja kušaone i trgovine, kaštelanski brend na tržište izbacuje nove proizvode, ali ne misli se širiti na nove sorte.

Branko Bočina na svom OPG-u u Kaštel Starom sadi i prerađuje ljute papričice. Nedavno je otvorio kušaonicu i mini trgovinu te proširio kuhinju u kojem nastaju ljuti umaci i ostali proizvoda pod brendom Juta spiza.

Stalnim suradnjama s ostalim domaćim OPG-ima i kolegama koji kao i on "plove ljutim biznisu u regiji" širi asortiman i iznenađuje tržište novim, neobičnim proizvodima koje radi u limitiranim serijama. Kao plod posljednje takve suradnje nastao je senf Peta pleska – zajednički proizvod Jute spize i OPG-a Matulić s otoka Pašmana. 

Ljuto bez granica  
"Upoznao sam Krstu Matulića, razmjenjivali smo sjemenke paprika s obzirom  na to da se i oni bave uzgojem ljutih paprika i proizvodnjom ljutih umaka na Pašmanu. Popili smo pivo, razmijenili poklone, a ja sam se zaljubio u njihov Pašmanero, aceto balsamico od smokve. Kako se i sami igramo dosta s kupovnim Aceto Balsamicom i koristimo ga u našim proizvodima, imao sam želju napraviti nešto i s njihovim", prisjeća se početaka ove suradnje Branko Bočina. Novi proizvod neće biti dostupan u velikim količinama, točnije bit će svega 100-150 teglica. U pitanju je, kaže Bočina, senf kojeg rade i kombiniraju ga s  novim sastojcima ne baš viđenim u senfovima. 

"Konkretno, ovaj senf je tako peta verzija, kodnog imena 'pleska' jer svaka nova pleska 'boli' više nego ona prije. Sadrži aceto balsamico od smokve by OPG Matulić, naše Kaštelanske smokve sorte cigulica, Bhut Jolokia ljute paprike, med od prijatelja iz Kaštelanske zagore i naravno poveznica svih sastojaka senf kojeg radimo iz sjemena gorušice. Okus je najlakše opisati kao senf koji je kiselo-sladak srednje do jako ljut", pojasnio je Bočina. Jutoj spizi i Bočini ovo nije prva suradnja s kolegama iz branše, već je surađivao s proizvođačima iz BIH, Međimurske županije, a u planu su mu i novi proizvodi.

 

Bočina

U 'zlatnoj' smo zoni, imamo dobar omjer prodaje i kvalitetne partnere.

  "Neću reći da je ključno povezivanje, ali sigurno doprinosi rastu brenda, i ono najvažnije, doprinosi pomicanju granica shvaćanja ljutih umaka. Naši proizvodi ne poznaju granice, to smo dokazali više puta. Osim suradnje s Ljutkom na BanditAsu i OPG-om Matulić, imamo i uspješnu suradnju OPG-om Hrustek iz Male Subotice na umaku Haskap koji je kombinacija naših Kaštelanskih mandarina i sibirske borovnice. Uskoro planiramo još jednu suradnju s Charamangom iz Metkovića, malim proizvođačem ljutih umaka", otkriva Bočina. 

Bez forsiranja
Prije mjesec dana otvorili su novu kušaonicu i mini-trgovinu u garaži čime je njihova kuhinja narasla na 30 kvadrata. "OPG se nalazi na relativno prometnom mjestu između Trogira i Splita, tako da svake godine imamo stotine zalutalih turista pa su kušaona i trgovina su bili logičan korak", kaže Bočina. Količine posađenih papričica ne planira povećavati jer im je, napominje, glavni fokus zadnjih godinu dana podizanje kvalitete i poslovanja.

"Shvatili smo da bismo većim količinama samo umorili sebe, a u želji da prodamo proizvod možda spustili malo kvalitetu ili još gore, izdavali dosta robe s odgodama plaćanja. Trenutno smo u 'zlatnoj zoni', imamo dobar omjer prodaje i dosta dobrih partnera s kojima imamo super odnose. Novih sorti nemamo, zasad se držimo provjerenog recepta i otprilike 20 sorti koje uzgajamo", kaže Bočina.

Ljuta kvasina
Godišnje prerade oko 700-800 kilograma paprike koje potom pretvaraju u različite umake, a asortiman se uvijek drži na 20-ak proizvoda. Desetak ih je stalna ponuda, umaci koji već imaju svoje prepoznatljivo ime poput As Kupa ili 3PM, a ostalih desetak proizvoda su eksperimenti koje redovito rade, poput Pete pleske.

"Upravo smo 'izbacili' i pravu vinsku kvasinu koja je odstajala dulje od pet godina, a zadnjih par mjeseci je provela u drvenoj bačvi na suncu. Kvasina je, naravno, ljuta, a ljutinu je dobila jer smo tu istu bačvu prošle zime koristili za fermentiranje cayenne paprike. Bačvu nikad nismo oprali, nego je samo napunili sa 100 litara crnog vina koje je lagano otišlo na kvasinu", slikovit Bočina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close