Posluju od 1990., kontinuirano rastu, a sada imaju novi ured vrijedan više od 2 milijuna kuna

Autor: Lucija Špiljak , 08. lipanj 2019. u 11:52
Tvrtka Ivana Matejašića otvorila je novi prostor i zaposlila još 20 ljudi/Davor Javorović/PIXSELL

Tijekom godina su kontinuirano ulagali resurse u istraživanje tehnologija te razvoj novih proizvoda i funkcionalnosti u domeni poslovnih informacijskih sustava.

Širenje osječke IT tvrtke Spin u novom uredu s novih 350 metara kvadratnih investicija je vrijedna više od dva milijuna kuna, koja je tvrtki donijela 20 novih radnih mjesta.

U novoadaptiranom potkrovlju nalazi se šest ureda, konferencijska sala, kuhinja i tzv. relax zona za druženje i opuštanje. "Cilj nadogradnje poslovnog prostora je pružanje ugodnog okruženja koje će pozitivno utjecati na zadovoljstvo i produktivnost naših djelatnika, ali i razvoj poslovanja", ističu iz tvrtke. Spin posluje od 1990. godine, zapošljavaju 62 stalna djelatnika u koje ulažu kroz intenzivnu internu i eksternu edukaciju. Kontinuirano rastu, a na samom početku poslovanja bilježili su rast od 15-20 posto godišnje dok je u zadnjih pet godina riječ o rastu od sedam posto.

Uprihodili su 2018. godine 17,5 milijuna kuna, kažu iz tvrtke, a novostvorena vrijednost iznosila je više od 14 milijuna kuna.  "U rast se ubrajaju volumen, profitabilnost i broj djelatnika. Zadovoljni smo rastom i razvojem poslovanja, a posebice stabilnošću i strukturom prihoda. Više od 80 posto prihoda donosi vlastiti proizvod i usluga. S rastom ulazimo i u ovu godinu, a procjenjujemo da će 2019. biti za 3-5 posto bolja od prošle", kaže Ivan Matejašić, direktor Spina.

Tijekom godina su kontinuirano ulagali resurse u istraživanje tehnologija te razvoj novih proizvoda i funkcionalnosti u domeni poslovnih informacijskih sustava. Bave se razvojem i implementacijom poslovnih informacijskih sustava i održavanjem dugoročne vitalnosti informacijskih sustava svojih korisnika. Tu se izdvaja njihov glavni proizvod Jupiter Software – integralni sustav i vodeće rješenje u domeni poljoprivrede, prehrambeno-kemijske industrije, trgovine i širokog spektra uslužnih djelatnosti, koje kroz jedinstveno sučelje i informacijski prostor omogućava upravljanje svim poslovnim procesima tvrtke.

Ovaj sustav koristi više od 300 tvrtki u regiji, od kojih se 45 nalazi na listi TOP 500 hrvatskih poduzeća. Kako je riječ o tvrtki iz Osijeka, upitali smo direktora Spina kako ocjenjuje trenutačno stanje u Slavoniji s obzirom na to da se upravo ova regija najčešće spominje kao primjer i rezultat gorućih problema manjka radne snage i odlaska ljudi. U Slavoniji se, kažu, bore s nedostatkom kvalitetnog kadra te raznim ekonomskim okolnostima poput hrvatskog poreznog sustava i javne uprave, ali na poduzetniku je, dodaje, da se prilagodi,izvuče maksimum i uloži energiju u dobro planiranje i organizaciju. 

"Što se tiče poslovanja, Osijek je dobro mjesto, infrastrukturno je odlično povezan, sveučilišni je grad, ima poticajnu poduzetničku klimu koju stvaraju županija i grad pa onaj tko želi raditi pronaći će način. Problem je trenutačno što mladi ne prepoznaju potencijal i odlaze u druge, veće hrvatske gradove ili čak izvan granica pa se razmišlja o uvozu radne snage iz bliže i dalje okolice", dodaje. Također smatra da mjesto u kojem danas osoba posluje više nije od presudne važnosti jer se uz internet danas može s jednog mjesta raditi za bilo koji drugi dio svijeta, a situacija nije takva samo u IT sektoru.

"No, različite su okolnosti u kojima se posluje; porezna politika, socijalna politika i slično može s jedne strane ići na ruku poduzetnicima, a s druge može dodatno otežavati poslovanje, ali svakako utječe na profitabilnost i cijenu usluga", smatra direktor. Za poticanjem poduzetništva u IT sektoru zasad, kaže, nema potrebe jer tehnološki napredak i tržište potiču IT sektor da se razvija sam od sebe. "S druge strane, tako povoljni uvjeti mogu donijeti prilično velike izazove jer je potrebno konstantno kontrolirati rast i razvoj. Također je potrebno osigurati resurse kako ljudske, tako i materijalne uvjete za rad", zaključuje direktor Spina Ivan Matejašić.

Komentirajte prvi

New Report

Close