Jubilarnu 30. godinu rada Rasco će okruniti jesenskim otvorenjem novog pogona od 80 milijuna kuna

Autor: Darko Bičak , 02. lipanj 2020. u 07:58
Podravski proizvođač komunalne opreme izvozi u 40 zemalja svijeta/IGOR KRALJ/PIXSELL

Krenuli su iz male seoske garaže u Kalinovcu kraj Đurđevca, a danas svoje ralice i posipače za snijeg prodaju Rusima, Norvežanima, Nijemcima i Kanađanima.

Krenuli su iz male seoske garaže u Kalinovcu kraj Đurđevca, a danas svoje ralice i posipače za snijeg prodaju Rusima, Norvežanima, Nijemcima i Kanađanima.

Radi se o tvrtki Rasco koju su na jučerašnji dan prije 30 godina osnovali dugogodišnji prijatelji Frane Franičević i Darko Paviša.

Kako sami ističu, te 1990. odlučili su osnovati obrt jer su uvidjeli da poljoprivrednicima u njihovom selu nema tko servisirati traktore, kosilice, kombajne i ostalu mehanizaciju, a danas se na svjetskom tržištu bore sa svojom sofisticiranom samohodnom čistilicom Lynx.

Obojica inženjera su ubrzo shvatila kako im treba vlastiti proizvod žele li dogurati dalje od statusa zanatske radionice.

Istražili su tržište i odlučili se za proizvodnju komunalnog vozila s obzirom na to da u Hrvatskoj, a ni šire, nitko nije proizvodio ništa slično. Već 1994. godine izradili su svoj prvi stroj za održavanje prometnica, kamionski vučni posipač nazvan RAS.

Danas u svom portfelju imaju više od 70 proizvoda koje izvoze u 40 zemalja na pet kontinenata te im izvoz čini čak 80 posto prihoda. Franičević i Paviša, koji su se povukli iz operativnog poslovanja tvrtke, pojašnjavaju da im početak poslovanja nije bio jednostavan ni lak.

“Bili smo zaposleni samo nas dvojica, noću smo crtali, danju radili i tako 24 sata sedam dana u tjednu”, prisjećaju se Franičević i Paviša čija tvrtka danas zapošljava više od 400 ljudi u dva pogona, u Kalinovcu i u Senti u Srbiji.

Franičević i Paviša imaju po dvojicu sinova koji danas rade u kompaniji, dok su upravljanje prenijeli na tročlanu upravu u kojoj je samo jedan od nasljednika, Ivan Franičević.

On je predsjednik Uprave i upravo dovršava 80 milijuna kuna vrijednu investiciju u nove pogone koji će biti otvoreni najesen.

“Investicije u zgrade, proizvodne tehnologije i razvoj proizvoda nastavljamo planiranim tempom jer će biti ključne za budući rast kompanije”, kažu u Rascou

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close