Još 200 milijuna eura za poduzetnike, prvi put i HBOR mora ispuniti uvjete

Autor: Marija Brnić , 25. ožujak 2021. u 22:00
Foto: Pixabay

Država će biti i solidarni jamac za HBOR-ov kredit kod IBRD-a, koji će biti ugovoren na rok otplate od 30 godina.

Za povoljne kredite za osiguranje likvidnosti u otežanim uvjetima poslovanja zbog pandemije koronavirusa hrvatskim poduzetnicima na raspolaganju će biti još 200 milijuna eura, koje će Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) dobiti kroz zajam Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD).

Za zaključenje ugovora s IBRD-om o tom aranžmanu Vlada je na jučerašnjoj sjednici ministru financija Zdravku Mariću dala odobrenje, a država će biti i solidarni jamac za HBOR-ov kredit, koji će biti ugovoren na rok otplate od 30 godina, uz kamatnu stopu šestomjesečni EURIBOR uvećan za promjenjivu kamatnu maržu, a početna naknada iznosit će 0,25% iznosa glavnice kredita.

Projektom se namjerava najveći dio iskoristiti za poduzetničke kredite za obrtna sredstva, dok bi dio, do maksimalno 30 posto, bio usmjeren za pomoć u financijskom restrukturiranju tvrtki.

Krediti bi bili namijenjeni malim i srednjim tvrtkama, u većinskom privatnom vlasništvu, i to prvenstveno izvoznicima, s time da se predviđa i obuhvat tzv. kvazi-izvoznika, odnosno poduzetnika iz uslužnog sektora turizma i logistike, na čije je poslovanje korona kriza ostavila negativan trag, ali su zadržali financijsku održivost.

Prednost u pristupu ovim kreditima imat će poduzetnici sa slabim pristupom kapitalu te u slabije razvijenim regijama, ali i poduzeća u kojima su žene vlasnice ili menadžerice. U fokusu će biti i mlade tvrtke, koje su na tržištu manje od pet godina.

Nova procedura

U razvojnoj banci kažu kako će kredite poduzetnicima odobravati nakon što se uskoro zaključi ugovor s IBRD-om, a uvjeti pod kojima će poduzetnici imati pristup jednaki su standardnim programima za kredite za obrtna sredstva.

Ono što je specifično u ovom aranžmanu je odredba da će od 200 milijuna eura na raspolaganju poduzetnicima biti odmah 120 milijuna, dok će preostalih 80 milijuna eura HBOR moći otpustiti i isplaćivati tek nakon što i sam ispuni određene dodatne uvjete koje propiše IBRD, a koji su vezani uz jačanje institucionalnog kapaciteta HBOR-a kao razvojne banke.

Što sve obuhvaća definicija institucionalnog jačanja HBOR-a javno će biti poznato nakon što IBRD objavi zaključenje aranžmana s HBOR-om.

No, to je, kako se navodi i u vladinoj odluci, prvi put da se takvi uvjeti ugrađuju u Projekt financijskog posredovanja radi institucionalnog jačanja HBOR-a, a financiranje aktivnosti za ispunjavanje tih uvjeta, kako stoji u odluci, osigurava se iz strukturnih fondova Europske unije i Glavne uprave Europske Komisije za potporu strukturnim reformama, te iz vlastitih sredstava HBOR-a.

Dodatni milijuni

Ministar financija Zdravko Marić očekuje da ova kreditna linija za pomoć poduzetnicima koji su opterećeni problemima s likvidnošću pozitivno utječe i poslovne banke i potakne njihovu jaču kreditnu aktivnost u praćenju gospodarstva, a naveo je pritom i kako očekuje dodatnih 80 milijuna eura.

U korištenju sredstava iz ovog kreditnog aranžmana Hrvatska banka za obnovu i razvitak moći će, osim kroz modele sufinanciranja s poslovnim bankama i kreditiranja posredstvom poslovnih banaka, kredite odobravati i izravno, ali samo za poduzetnike koji posluju u slabije razvijenim regijama, a moći će im odobriti najviše 25 posto iznosa kredita, i to po tržišnim načelima.

Komentirajte prvi

New Report

Close