Izradite katalog ulaganja, može donijeti više europskog novca

Autor: Suzana Varošanec , 10. travanj 2018. u 07:54
Važno je dobro pripremiti i prijaviti projekt kako bi se izbjegle financijske korekcije/D. Javorović/PIX

Sufinanciranje iz EU fondova zahtijeva vrijeme i znanje pa je ključna stručna pomoć i konzultanata i razvojnih agencija u prijavi projekta.

Za okosnicu gospodarstva malo i srednje poduzetništvo, prema najavi Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, ukupna ponuda bespovratnih sredstava iz EU fondova planirana u 2018. iznosi oko 1,6 milijardi kuna, a očekuje se 15-ak natječaja.

Već objavljenim pozivima i onima u najavi sufinancirat će se poduzetnička ulaganja u mnoge aktivnosti: ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu, istraživanje, razvoj i inovacije, informatizacija i digitalizacija poslovanja i IKT oprema, internacionalizacija i sajmovi, uvođenje normi, certifikata i znakova kvalitete te inovacije startupa i komercijalizacija inovacija. 

 

Rubčić

U pripremi projekta mora se u obzir uzeti i razdoblje za postupak dodjele novca.

Povećanje konkurentnosti
Tako se u sklopu Specifičnog cilja "Povećana inovativnost MSP-ova" očekuje više poziva, a ukupan iznos premašuje 980 mil. kn. Radi provedbe aktivnosti istraživanja i razvoja gospodarstva u planu je i 2. faza poziva "Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja" u vrijednosti 548 mil. kn. MINGO planira i objavu poziva vrijednijeg od 240 mil. kn za ispunjavanje standarda i certifikacije proizvoda, usluga i procesa, unapređenje međusobne povezanosti MSP-ova, povećanje konkurentnosti i učinkovitosti putem IKT-a te internacionalizaciju MSP-ova.

U praksi, međutim, pokazuje se da je sufinanciranje iz EU fondova kompleksno, zahtijeva vrijeme, znanja i administraciju kako bi se bespovratna sredstva osigurala bez financijskih korekcija. Za to je ključni faktor, kako se u praksi i pokazuje, stručno vodstvo i pomoć razvojnih agencija i konzultantskih tvrtki za EU fondove i projektni menadžment. Kako bi se maksimizirale mogućnosti povlačenja, direktor konzultantske tvrtke Meta partner Alen Rubčić, MSP-ovima preporučuje da razrade strategiju razvoja i katalog ulaganja od 3 do 5 godina, jer se po njemu mora uzeti u obzir i razdoblje za postupak dodjele.

 

980 milijuna

kuna na raspolaganju za povećanje inovativnosti MSP-ova

U odnosu na poziv 'Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP-a' (otvara se 3. svibnja) naš sugovornik važnim smatra da se ugovor o bespovratnim sredstvima dodjeljuje prema redoslijedu zaprimanja prijava. S obzirom na ograničenu alokaciju sredstava (samo 200 mil. kn), ističe da je važno pripremiti projekt i dokumentaciju unaprijed, tako sve bude spremno za prijavu prvi dan ili čim prije.

Primamljivost nosi i zamke
Pojedini natječaji imaju različite uvjete prihvatljivosti, iako je u većini uvjet pozitivna EBITDA u prethodnoj godini, dok s druge strane "određeni kriteriji vrednovanja mogu uključivati i bodovanje drugih financijskih pokazatelja poput zaduženosti i likvidnosti". "Za projekte fokusirane na inovacije uvjet prihvatljivosti ili kriterij vrednovanja može biti i iskazano ulaganje u razvoj (AOP 004) u bilanci, što mnoga poduzeća koja ih zaista imaju knjiže u poslovne rashode čime gube dragocjene bodove", upozorava on.

Zaključuje da je sufinanciranje bespovratnim sredstvima iz EU fondova primamljivo, ali nosi i stigmu loših iskustava onih koji su zapali u probleme zbog financijskih korekcija, jer su morali vratiti isplaćena bespovratna sredstva ili je isplata obustavljena zbog utvrđenih nepravilnosti ili nenamjenskog trošenja. Pravila dodjele javnog novca iz EU strogo su regulirana i osim potrebnih stručnih znanja za prijavu projekta obvezno je poštivanje svih obaveza tijekom provedbe projekta te u periodu održivosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close