Iz prve ruke učit će kako pokrenuti biznis, financirati ga i biti ‘sam svoj gazda’

Autor: Lucija Špiljak , 21. ožujak 2022. u 08:22
Mnogi prijašnji polaznici došli su do ideje za vlastiti proizvod/Ekonomska klinika

Studentska udruga Ekonomska klinika organizira predavanja i rasprave s poduzetnicima.

Studentska udruga Ekonomska klinika sedmu godinu zaredom organizira Poduzetnički sprint koji okuplja ambiciozne i proaktivne studente na području Zagreba, s ciljem da među njima potaknu proaktivnost i tako generiraju buduće poduzetnike.

Ove godine projekt provode u suradnji s novom tvornicom startupa Wespa coworking spaces, gdje će studenti svih fakulteta od 26. ožujka do 9. travnja imati priliku otkriti poduzetnika u sebi kroz tri panel rasprave, povezanom case study radionicom te predavanju o prezentacijskim vještinama i pitchu.

Jedna od sudionica bila je Melani Strah, studentica treće godine poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koja je na Poduzetničkom sprintu sudjelovala prošle godine u travnju, a kaže da je sve počelo s prijedlogom njezine prijateljice s kojom se naposljetku i prijavila na Poduzetnički sprint.

Razvili pametnu kvaku
“Razlog moje prijave je prvenstveno bila želja za druženjem i upoznavanjem novih ljudi jer nam je fakultet već točno dvije godine online. Također, želja mi je bila naučiti nešto više o poduzetništvu i čuti iz vlastitog iskustva poznate poduzetnike kroz što su sve morali proći kako bi njihova tvrtka postigla to što je danas.

Kroz edukaciju sam naučila što je sve potrebno za osnivanje tvrtke, saznali smo kako to izgleda kada je osoba ‘sam svoj gazda’, naučili smo što je to ‘brainstorming’ te smo pomoću njega došli do ideje za vlastiti proizvod. Tu ideju smo dalje razvijali koristeći Business Canvas model, također smo imali priliku naučiti metodu pitcha koju smo na posljetku i koristili za predstavljanje svoje ideje proizvoda.

Nismo samo imali priliku samo učiti nego i osmisliti ideju za svoj proizvod, te smo do ideje došli prolazeći kroz sve naučeno”, priča nam Melani čiji je tim bio pobjednički sa svojom idejom.

Prošle je godine tema projekta bila industrija 4.0. stoga su se od sudionika očekivala inovativna rješenja svakodnevnih problema ili njihova modernizacija kroz pametnu tehnologiju umrežavanja uređaja.

Sudionici će naučiti kako pravilno razraditi svoje ideje, definirati resurse te moguće prihode i rashode/Ekonomska klinika

Melanin tim je osmislio rješenje pametne kvake “All access” koje predstavlja univerzalnu propusnicu koja omogućava pojedincu da preskoči proceduru check-ina u hotelima, tako da prije odlaska u hotel preuzme aplikaciju u koju unese sve potrebne podatke, a oni vrijede za sve hotele koji imaju takav sistem.

Time se klasičan ‘concierge desk’ zaobilazi tako da pojedinac samo prisloni otisak prsta na kvaku koja onda automatski generira sve potrebne podatke i korisnik ulazi u sobu bez čekanja i procedura.

Melani kaže da Poduzetnički sprint preporučuje svakome neovisno s kojeg fakulteta dolazi, a cijelo iskustvo potaknulo ju je da i sama ‘zapliva’ poduzetničkim vodama ako se jednog dana za to pruži prilika.

Ove godine prvi dan Poduzetničkog sprinta održat će se 26. ožujka.

“Tada će renomirani poduzetnici i uspješna poduzeća kroz tri panel rasprave na zanimljiv način prenijeti informacije i savjete korisne svakome tko se želi baviti poduzetništvom.

U prvoj panel raspravi kroz praktične primjere sudionici će dobiti korisne savjete, bit će upoznati s osnovama za pokretanje vlastitog poslovanja i načinima financiranja istog. U nastavku ćemo ugostiti poduzetnike u ležernijem izdanju, a kroz priču o njihovom životu ponudit će odgovore na pitanja koja su mladima najzanimljivija.

Za kraj će neki od najuglednijih hrvatskih poduzetnika podijeliti svoja iskustva stečena dugogodišnjim radom u poduzetništvu, a koja će zasigurno inspirirati sve sudionike. Za sva dodatna pitanja predviđen je i kratki networking event gdje će svatko imati priliku razgovarati s panelistima i postaviti svoja pitanja.

Drugi dio projekta održat će se 3. i 4. travnja i bit će usmjeren prema sudionicima koji će kroz case study radionicu imati priliku primijeniti sve što su naučili. Naglasak će biti na kreativnosti i sposobnosti rješavanja stvarnih problema na inovativan način.

Kroz ovu radionicu sudionici će naučiti pravilno razraditi svoje ideje, definirati svoje glavne resurse i moguće prihode i rashode. Treći dan završava predavanjem o prezentacijskim vještinama nakon kojeg će sudionici projekta biti spremni sažeto predstaviti svoju ideju na najbolji način. Cilj – biti najbolji”, pojašnjavaju iz Ekonomske klinike.

3

panel rasprave na zanimljiv način prenijet će informacije i savjete o poduzetništvu

Generacije budućih poduzetnika
Prezentacije sudionika i svečano proglašenje najbolje ideje ovogodišnjeg Poduzetničkog sprinta održat će se 9. travnja. Stručni žiri vrednovat će ideje po njihovoj svrhovitosti i inventivnosti, a autorima najbolje ideje dodijelit će se nagrade.

Time se nastavlja tradicija kojom Ekonomska klinika potiče još jednu generaciju budućih uspješnih poduzetnika. Prijave traju do 23. ožujka ili do popunjenja kvote.

Zainteresirani se putem obrasca na službenoj web stranici Ekonomske klinike mogu prijaviti pojedinačno ili u timu do četiri člana, a otvorene su za cijeli projekt ili samo za online prijenos panel rasprava prvog dana.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partneri

New Report

Close