Iz Pa-Šta manufakture mjesečno tona raviola, s crticama, mašnicama…

Autor: Ivan Tominac , 29. listopad 2021. u 08:22
Renata Burić/STARTAJ HRVATSKA

Zagrepčanka Renata Burić proizvodi domaću tjesteninu, plasira je u Spar i Interspar.

Pandemija je mnogima otvorila neke nove vidike, a u poduzetničke vode pogurala je i Renatu Burić iz Zagreba. Ona je u tim okolnostima postala vlasnica brenda Pa-Šta koji se bavi izradom domaćih, ručno rađenih raviola.

“Kako sam odrasla u vrlo tradicionalnoj obitelji koja je uvijek poštovala domaće namirnice kojima smo se hranili, jednostavno sam odlučila da ću probati napraviti domaću tjesteninu, iako u praksi o tome nisam puno znala”, započela je vlasnica Pa-Šte Renata Burić.

Tako je nastala i Facebook stranica Pa-Šta, na kojoj je objavila par slika nekoliko vrsta klasičnih tjestenina. Objavila je svoju stranicu unutar grupe Virtualni zagrebački plac te na svoje iznenađenje dobila i prvu narudžbu.

“Zapravo vam ne mogu opisati kolikim sam uspjehom smatrala tu narudžbu i koliko me je motivirala, a najviše probudila u meni neku iskricu znatiželje za znanjem i mogućnostima – što je to što bih mogla napraviti još.

Tako sam krenula istraživati, proučavati, igrati se bojama i probati napraviti nešto drugačije. Moja prva objava šarenih raviola naišla je na veliko odobravanje kupaca i dogodio se zaista veliki bum nakon kojeg je priča krenula sama po sebi. Zato danas volim reći da je Pa-Šta izabrala mene, a ne ja nju”, govori nam Burić.

Pa-Šta tjesteninu krase veseli motivi/Startaj Hrvatska

‘Veliki su i bogati’

Ravioli iz njene radinosti danas su po mnogočemu posebni, a karakterizira ih kreativnost u vezi s vrhunskom kvalitetom.

“Iako imamo na tržištu tjestenina koje su u različitim bojama, ono što ne možemo naći su upravo proizvođači koji su te iste boje iskoristili na maštovit i kreativan način tako da su se poigrali s različitim motivima, kao što mi imamo recimo raviole s točkicama ili crticama, te mašnice koje su crne s bijelim točkama.

300

grama masa jednog pakiranja raviola, a pojedini komadi teški su čak i 50 grama

Osim toga, naši ravioli su veliki, bogati (težina jednog komada je oko 50 grama) upravo zbog svoje kvalitete jer sirovine koje koristimo su zaista visokokvalitetne.

Na kraju, cjenovno smo ipak u balansu s potrošačkom košaricom i tržišnom vrijednosti domaćih proizvoda jer nam je u interesu bilo da tjestenina bude pristupačna svakom kupcu”, objasnila je naša sugovornica.

Žive namirnice

Odlučili su se na ručnu, umjesto strojnu izradu, a samim time su si zaista otežali posao. Međutim, nisu požalili, jer je rezultat takvog načina rada neusporediv u svojoj kakvoći i okusu spram strojne izrade.

“Svaka bula tijesta se miješa ručno, jedino što od strojeva koristimo je mašina za stanjivanje tijesta, no ona je malo veća od klasičnih kućnih mašinica. Svaka rupica na tijestu se ručno izrezuje. Također, ručno punimo raviole, režemo i pakiramo.

Uglavnom svaki korak u procesu je ručni. Zapravo, proizvodnja raviola je fizički zahtjevan posao. Osim toga, treba biti vrlo strpljiv jer je svaki korak zaista važan, a ponekad zbog prirode namirnica neki koraci u proizvodnji znaju biti zahtjevniji nego inače.

Boje tijesta iz sirovina iskoristila na maštovit i kreativan način/STARTAJ HRVATSKA

Cikla ili špinat su žive namirnice i nisu uvijek iste tako im se moraš znati prilagoditi u obradi kako bi izvukao maksimalnu kvalitetu. Ponekad imamo problema kada je recimo vlažno vrijeme, kišno ili prevruće pa nam tijesto upija vodu ili se pak brzo suši. Uglavnom, sam proces zahtijeva stalnu prilagodbu vremenskim, sezonskim uvjetima”, rekla je vlasnica Burić.

Počeci su im bili vrlo skromni s oko 100 kilograma tjestenine mjesečno, ali kapaciteti proizvodnje su im zahvaljujući projektu Startaj Hrvatska i trgovačkom lancu Spar Hrvatska, jako narasli – iz njihove male manufakture sada mjesečno izađe otprilike tona raviola.

Pa-Šta postoji nešto više od godinu dana, a za sada u ponudi imaju tri vrste raviola koji se mogu kupiti po cijeni od 29,99 kuna za pakiranje od 300 grama.

“Najveći izazov nam je bilo učenje i usvajanje svih stavki koje su nam potrebne kako bismo uopće mogli konkurirati na tržištu. Voljela bih naglasiti da nam je u tom segmentu projekt Startaj Hrvatska zaista jako puno pomogao. Prije samog projekta, nismo imala puno znanja, a najveća vrijednost ovog projekta je upravo u tome”, zaključila je vlasnica Pa-Šte Renata Burić.

Komentirajte prvi

New Report

Close