Iz Ogulina će raditi za poljske e-learning platforme za milijune ljudi

Autor: Sergej Novosel Vučković , 09. veljača 2021. u 22:00
Foto: PD

Upoznali smo vodstvo grada 2019. te nam se svidio otvoreni pristup. Nije bez značaja da lokalna vlast smanjuje porezne obveze.

Nedavno je Ogulin dospio u fokus hrvatske javnosti zbog odluke švedske tvrtke Pervanovo Invest AB, vlasnika Hrvata Darka Pervana, da ondje gradi tvornicu podnih obloga, vrijednu 200 milijuna eura, a koja bi postala najveća takva u svijetu, no to nije jedino strano ulaganje u ovom goranskom gradu.

Poljska tvrtka GroMar nedavno je oglasila da traži 2D grafičare/animatore/ilustratore koji bi radili u Ogulinu, u njenoj podružnici. Riječ je o lideru u projektima edukacije i digitalizacije obrazovanja i razvoja zaposlenika, čime se bave više od 20 godina.

Sjedište GroMara je u gradu Łódźu, trećem po veličini u Poljskoj, a kompanija je lani bila svrtana u najbržerastućih 25 tehnoloških u CEE regiji, prema Deloitteu. Četvrto tromjesečje 2020. bilo im je najbolje, a 2019. prihodi 17 milijuna zlota (oko 28,8 milijuna kuna). Klijenti su im Suzuki, Tesco, Pepco, DPD, te poljske institucije i javna poduzeća…

Dodatni stimulans

Glavni im je, ključni proizvod LearnWay, a Marcin Pisarski, osnivač, jedini vlasnik i predsjednik Uprave Gro-Mara opisuje ga kao potpuno prilagodljivu platformu za e-učenje s neograničenim brojem funkcionalnosti.

“LearnWay je zapravo cjelovit set alata za profesionalce u području ljudskih resursa i e-učenja. Osim platforme, našim klijentima pružamo i online treninge, svaku od platformi stvaramo i dizajniramo sami.

29

milijuna kuna prihod GroMara u 2019., što ih je svrstalo među najbrže rastuće tech tvrtke u CEE regiji

Od internetskog zapošljavanja, preko sustava za ukrcavanja, programa za osobni i profesionalni razvoj, editiranja online edukacija, baze online tečajeva sve do alata za korporativnu komunikaciju i employer banding”, kaže Pisarski za Poslovni dnevnik.

Priznaje da ih je u Ogulin na neki način ‘dovela’ Natalia Zielinska, poduzetnica i stručnjakinja za EU projekte, vlasnica tvrtke EuroGrant Konzalting, Poljakinja koja se ondje skrasila. No, što je još presudilo osim poljske “konekcije”?

“Upoznali smo vodstvo grada 2019. te nam se svidio otvoreni pristup i želja za suradnjom. Ogulin je samo sat vremena od Zagreba i Rijeka, izravno spojen sa Splitom. Od 2015. imamo ovdje podružnicu Gro-Mar d.o.o., a 2017. preuzeli smo firmu Horizont IT.

Pisarski

Želimo stvoriti platforme na bazi poljskih tehnologija, ali s hrvatskom dušom i elegancijom.

U Ogulinu se razvija nekoliko poduzetničkih priča, uključujući strane investicije, što nas je dodatno potaknulo, a nije bez značaja da lokalna vlast smanjuje porezne obveze poput prireza, što prepoznajemo. Bez sumnje vrlo važnu ulogu odigrala je kolegica Natalia, naglašavala je sve prednosti razvoja poslovanja u manjim mjestima”, ističe čelnik GroMara.

‘To je maraton, ne brzi sprint’

Za njih je trenutačno ključni nacionalni projekt obrazovna platforma epodreczniki.pl (e-udžbenik) koju zbog pandemije i učenja na daljinu koristi cijeli sustav javnog obrazovanja. To su milijuni korisnika mjesečno i tisuće materijala za djecu, roditelje i učitelje.

“To je veliki izazov i prekretnica u razvoju naše tvrtke”, napominje Pisarski, dodajući da uskoro pokreću kampanju o LearnWayu u europskim zeljama, uključujući Hrvatsku. I tu im je bitan doprinos naših zaposlenika. U planu je da ih bude 50-ak.

“Želimo stvoriti platforme za edukacije, content, treninge i online materijale temeljene na poljskim tehnologijama, ali s hrvatskom dušom i elegancijom. Zbog toga su nam potrebni lokalni stručnjaci, zahvaljujući kojima ćemo imati preduvjet za sinergiju našeg know-howa i vještina te lokalnog duha i kulture. Stvorit ćemo učinkovite obrazovne projekte za škole, sveučilišta i poduzeća”, kaže Pisarski.

50

zaposlenika namjeravaju imati u Hrvatskoj, a kreću s 2D dizajnerima i grafičarima u Ogulinu

Ovaj je poljski poduzetnik optimist u vezi poslovanja u malom gradu u provinciji i namjerava još zapošljavati. “Definitivno. U našim rukama imamo sveobuhvatnu i sveobuhvatnu strategiju za ulazak na hrvatsko tržište. Neće to biti brzi sprint, već maraton na duge staze.

Krajnji cilj nam je neovisna i samodostatna podružnica GroMara u Hrvatskoj. Za to imamo financijska sredstva i spremni smo za takva ulaganja. Sigurno će nam trebati stručnjaci iz različitih područja, ne samo IT stručnjaci i grafički dizajneri”, otkrio je Pisarski.

Kreće, dakle putem sunarodnjaka kao što su OT Logistics (vlasnike Luke Rijeka), fonda Enterprise Investors (ima lanac pekara Pan-Pek i trgovački lanac Studenac)… Što misli o uvjetima privlačenja stranih poduzetnika i okolnostima poslovanja u Hrvatskoj?” Najvećim promotorom poslovnog uspjeha u Hrvatskoj su poduzetnici koji postižu odlične rezultate, naročito u IT-ju.

To govori da se unatoč nekim barijerama uz dovoljno znanja, upornosti i vizije može uspješno razvijati poslovanje. Dokaz su i uspješni strani investitori u Hrvatsko-poljskoj razvojno udruzi. Hrvatskoj nedostaje vizije kao zemlje poslovnih prilika, nema baze informacija za investitore, teško je doći do kvalitetnih informacija, pravno okruženje se stalno mijenja.

To stvara određenu nesigurnost i obeshrabruje investitore. No, ušli smo ovdje kako bismo mogli ponuditi konkretna rješenja kroz primjere dobre prakse”, upozorava Marcin Pisarski.

Komentirajte prvi

New Report

Close