“Interes talijanskih investitora za Hrvatsku još je u uzlaznoj putanji”

Autor: Lucija Špiljak , 11. lipanj 2019. u 22:00
Andrea Perkov, generalna tajnica Talijansko-hrvatske gospodarske komore/Sanjin Strukić/PIXSELL

U 2018. bilateralna razmjena između Italije i Hrvatske premašila je 5 milijardi € – najbolje u dekadi i povratak na razine prije krize 2008.

Udruga talijanskih poduzetnika u Hrvatskoj od 2018. godine djeluje kao Talijansko-hrvatska gospodarska komora, a upravo je prošla godina bila rekordna jer su članovi Udruge bilježili više od pet milijardi kuna prihoda, dok ukupni prihodi čine udio od oko 35 posto BDP-a. O tome kakva je suradnja talijanskih i hrvatskih malih i poduzeća, o poslovanju Italije u Hrvatskoj, godišnjim prihodima te širenju poslovne mreže u razgovoru za Poslovni dnevnik otkrila je Andrea Perkov, generalna tajnica u UTPUH-u.

U srpnju prošle godine na sjednici UTPUH-a skupština je usvojila prijedlog Upravnog odbora za registriranje Udruge u Talijansko-hrvatsku gospodarsku komoru. Kakav je bio proces pristupanja?
Proces pristupanja sustavu talijanskih gospodarskih komora za inozemstvo iznimno je kompleksan te se sastoji od više faza. U srpnju prošle godine na generalnoj Skupštini članova, a nakon opsežne pripreme, Upravno je vijeće iznijelo prijedlog pred članove i prijedlog je usvojen, čime smo započeli pretpristupni proces. Naša dvogodišnja dokumentacija, koja sadrži bilance, aktivnosti te niz drugih dokumenata poslana je u rujnu 2018. na verifikaciju Udruženju Talijanskih komora za inozemstvo – Assocamerestero te je na Svjetskoj Konvenciji u Veroni u studenom, naša zamolba usvojena. Ono što želim naglasiti jest važnost ovog, za nas, povijesnog koraka. Naime, Assocamerestero čini 56 Gospodarskih komora u 78 ureda diljem svijeta, sa sjedištem u Rimu. Komore su priznate od strane Ministarstva ekonomskog razvoja te Ministarstva vanjskih poslova i međunarodnih suradnji. Za naše članove tako se otvara niz poslovnih suradnji u svih 56 zemalja, ali i jača institucionalna podrška, bilo naše središnjice, bilo navedenih ministarstava. Ulaskom u pretpristupni proces preuzeli smo dužnosti i obveze koje su strogo propisane pravilnicima ministarstava koje za sada vrlo uspješno obavljamo. Čitavo vrijeme nad našim radom vrši se monitoring kako Assocamerestero, tako i diplomatskog predstavništva u Hrvatskoj, odnosno Veleposlanstva Italije. Tu moram naglasiti naše tradicionalne odlične odnose, usku suradnju te veliku potporu, a sam Veleposlanik je i naš počasni predsjednik. Sada ulazimo u drugu fazu našeg procesa, sudjelovanjem na sastanku Generalnih tajnika svih talijanskih komora, koji će biti ove godine u srpnju u Milanu gdje prezentiramo izvješća, a nakon usvajanja na Svjetskoj konvenciji u listopadu, koja je ove godine organizirana u Trevisu, očekujemo ulazak u završnu fazu pristupanja nakon čega postajemo punopravna Talijansko hrvatska gospodarska komora priznata od Republike Italije. Svjesni smo opsežnog i izuzetno odgovornog posla, ali i dobrobiti koje se pružaju našim članovima u obje zemlje. Iskoristit ću priliku i ovim putem zahvaliti aktivnoj podršci Upravnom vijeću, Ambasadi Italije i Assocamerestero na svoj pruženoj pomoći i potpori.

Jeste li zadovoljni poslovanjem Italije u Hrvatskoj? Koliki su godišnji prihodi talijanskih tvrtki i udio u BDP-u?
Kada pričamo o poslovanju Italije u Hrvatskoj, tu su brojevi koji govore o konstantnom poboljšanju i zadovoljstvu talijanskih investitora u ovoj zemlji, što ne znači da se talijanski investitori ne susreću s problemima. Više smo puta ukazivali na problematike koje se ne razlikuju znatno od problematika s kojima se susreću i ostali inozemni investitori, te smo pojačali suradnje s lokalnim vlastima u svrhu poboljšanja uvjeta za strane investitore, kako bi one koji već posluju u Hrvatskoj zadržali te privukli nove investicije. Geografska pozicije Hrvatske te blizina Italije, kao i dobra prometna povezanost, prednosti su na koje svakako ukazujemo zainteresiranim investitorima, ali se suočavamo s već svima gorućim problemom manjka radne snage, presporom javnom administracijom te pravnom nesigurnosti. Unatoč tome talijanski poduzetnici, kako sam već rekla, bilježe rast poslovanja i prihoda. U 2018. među našim članovima, a treba istaknuti da dio talijanskih tvrtki registriranih u Hrvatskoj nisu članice Udruge, govorimo o prihodima više od pet milijardi kuna, a ukupni prihodi su znatno veći te čine udio od oko 35 posto  BDP -a.

Koliko Vaša poslovna mreža broji članica i tvrtki? Koliko ljudi zapošljavate u Hrvatskoj?
Od kada se Udruga registrirala 2014. bilježimo rast broja talijanskih poduzetnika u Hrvatskoj, ali ono što nas još više raduje nije samo kvantitavni podatak već kvaliteta talijanskih tvrtki. Trenutačno je Udruzi registrirano 87 tvrtki, među kojima možemo istaknuti najvažnije talijanske investitore, poput grupe Intesa Sanpaolo – PBZ, Unicredit grupe – ZABA, grupe Calzedonia, Florian grupe, De'Longhi, Ferrero, Generali,  Scafi – Jadranski prometni servis, dvije tvrtke Danieli grupe – ABS Sisak te Fata spa, Wam, Ducati,Olimpias, Edison te niz malih i srednjih poduzetnika koji su temelj gospodarstva te bilateralne razmjene naše dvije zemlje. Prema posljednjem istraživanju koje smo proveli među našim članovima tijekom svibnja, naši članovi zapošljavaju u Hrvatskoj oko 15.000 radnika, što apsolutno nije zanemariv podatak. Najviše zaposlenih u Hrvatskoj je upravo u malim i srednjim tvrtkama, čak 42 posto, a sektor proizvodnje zastupljen je s 40 posto od svih talijanskih investicija. Jasan je to pokazatelj interesa talijanskih investitora za Hrvatsku, a taj je interes još uvijek u uzlaznoj putanji.

Što točno Udruga nudi poduzetnicima, udrugama i institucijama? Kakve su povratne reakcije?
Udruga je postala važan čimbenik u sustavu internacionalizacije "sistema paese" uz diplomatska predstavništva, Ambasadu u Zagrebu te Generalni konzulat u Rijeci, Institut za trgovinsku razmjenu (ICE) te Talijanski institut za kulturu, a svojim članovima je na raspolaganju kroz stratešku podršku i informacije za poboljšanje poslovnih procesa, nudi podršku pri ostvarivanju direktnih kontakata i organizacije sastanaka s potencijalnim partnerima. Također je važna uloga u zastupanju interesa članova pred relevantnim institucijama te suradnja s tim međunarodnim i nacionalnim institucijama u cilju predlaganja mjera za poboljšanje poslovne klime. Organiziramo niz aktivnosti od interesa članova, poput networkinga kroz B2B sastanke na razini naših članova, ali i u suradnji s drugim bi nacionalnim gospodarskim komorama u Hrvatskoj, seminare, konferencije, evente, sajmove i misije, kao i promotivne i marketinške aktivnosti u svrhu povećanja vidljivosti naših članova, kroz izdanja, društvene mreže, web stranicu, newsletter, kataloge, brošure. Provodimo niz komercijalnih usluga poput pretraživanja tržišta, partnera, lokacija, organizacija okruglih stolova i prezentacija. Prema povratnim informacijama, koje su nam iznimno važne, vidimo da su  naši članovi prepoznali naš rad i podupiru akcije i inicijative, a povećanje interesa za članstvo je najbolji dokaz, ali i kvaliteta tvrtki-poduzetnika koji se učlanjuju.

Kako biste ocijenili suradnju između talijanskih i hrvatskih velikih i malih poduzeća, širi li se jezgra?
Suradnja talijanskih tvrtki s lokalnim tvrtkama je ono što posebno raduje jer na izravan način utječemo na gospodarstvo u obje zemlje, a to je upravo i jedan od naših ciljeva; umrežavanje. Naši poduzetnici su izuzetno zadovoljni suradnjom s hrvatskim tvrtkama u raznim segmentima poslovnih procesa, a u zadnje vrijeme bilježimo i povećane suradnje na važnim infrastrukturnim i strateškim projektima same Države i/ili gradova, a posebno zadovoljstvo odnosi se prvenstveno na stručnost i profesionalnost osoblja. Kako bismo povećali vidljivost članova, talijanskih, ali i hrvatskih tvrtki, te upravo povećali mogućnosti umrežavanja, ove smo godine tiskali i Katalog članova, koji uz popis tvrtki, kontakt tvrtke te osnovnu djelatnost govori i o makroekonomskoj situaciji u Hrvatskoj, o sustavu internacionalizacije te pogodnostima članstva u Udruzi.

Spomenuli ste impresivnu ekonomsku razmjenu prošle godine.
U 2018. bilateralna razmjena između Italije i Hrvatske premašila je pet milijardi eura, s povećanjem od 10,7 posto u odnosu na godinu ranije. Radi se o najboljem rezultatu u posljednjoj dekadi te o povratku na razinu prije ekonomske krize iz 2008. Izvoz iz Italije prema Hrvatskoj "težak" je tri milijarde i 113 milijuna eura, dok je uvoz iz Hrvatske prema Italiji dvije milijarde i 119 milijuna eura, u postotcima bilo uvoz, bilo izvoz, radi se o povećanju od 10,7 posto. Navedeno Italiju svrstava na mjesto jednog od najvažnijih gospodarskih partnera Hrvatske, točnije na drugo mjesto, nakon Njemačke, za izvoz te prva zemlja za uvoz hrvatske robe, a i tu bilježimo rast veći u odnosu na bilateralnu razmjenu Njemačke i Hrvatske koja je iznosila 8,4 posto. Što se pak tiče direktnih investicija u Hrvatsku, podaci iz 2017. godine govore o investicijama od 65,26 milijuna eura ponajviše u financijskom sektoru; 95,01 milijuna eura.

Koji su daljnji ciljevi i planovi Udruge?
Ciljevi naše Udruge vrlo su jasni i precizni, a jedan od najvažnijih je upravo završiti proces pristupanja Talijanskim gospodarskim komorama za inozemstvo, o kojem smo ranije razgovarali. U planu aktivnosti, kojeg donosimo na početku svake godine, do kraja ove godine očekuje nas organizacija još nekoliko događanja poput sajma interijera u Rovinju u listopadu, Pr Pitch konferencije u rujnu, obilježavanje Tjedna talijanskog jezika u svijetu, Svjetske konvencije talijanskih komora u Trevisu, a želim istaknuti da je jedno od događanja i sudjelovanje na Konferencijama InvestCro, ali i naša dodjela priznanja ITA CRO BUSINESS reward kojom odajemo priznanje talijanskim investitorima koji su se posebno istaknuli svojim poslovanjem. Ove godine slavimo i peti rođendan Udruge, a i odličan proces transformacije u Talijansko hrvatsku gospodarsku komoru.

Budući da sudjelujete na ovogodišnjem InvestCro 12. lipnja, što ćete predstaviti?
Prije svega zahvaljujem Poslovnom dnevniku na pozivu za sudjelovanje na InvestCro, a na konferenciji 12. lipnja koja tretira teme ključnih investicija po sektorima predstavljamo investicije u sektoru energetike. Ponosni smo što je naš član Butan plin, talijanskog investitora Liquigas spa, iznimno važne tvrtke upravo u sektoru energetike, konkretnije vodeći distributeri UNP-a u Italiji. Liquigas ima više od 350.000 kupaca, kojima prodaje 270.000 tona UNP-a, a prodaja Liquigasa čini više od 16 posto tržišnog udjela Italije. Samo u Hrvatskoj Butan plin zapošljava 92 radnika, s uredima u Novigradu, Zagrebu, Zaprešiću, Virovitici i Splitu. Na panel diskusiji o sektoru energetike, u ime Udruge talijanskih poduzetnika u Hrvatskoj te Butan plina predstavit će se Claudio Cannacini, direktor Butan plina za Hrvatsku, BiH i Sloveniju te pokušati dati odgovor na pitanja koje su prednosti korištenja plina u poslovanju, koje su prepreke u Hrvatskoj za investiranje u sektoru te još na niz drugih pitanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close