INA dugi niz godina podržava projekte namijenjene pomoći osjetljivim skupinama

Autor: Promo , 07. lipanj 2021. u 22:00
Foto: INA

U 2019. godini kompanija je primila nagradu ‘Poslodavac godine za osobe s invaliditetom’ za 2018. godinu u kategoriji ‘Primjer dobre prakse’.

Ini je cilj omogućiti kolegama s invaliditetom da ravnopravno obavljaju svoj posao te svojim primjerom utjecati na podizanje svijesti poslodavaca u Hrvatskoj o širokim mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom. Poslodavac uvijek mora voditi računa o tome da posao bude prilagođen zaposleniku i vrsti tjelesne poteškoće, kako bi radnik nesmetano mogao obavljati svoje zadatke.

Upravo zato je INA uvijek spremno podržavala projekte namijenjene pomoći osjetljivim skupinama, posebice kada je u pitanju poštivanje različitosti i socijalno uključivanje osoba sa invaliditetom. To je kompaniju učinilo jednim od najznačajnijih pokretača hrvatskog gospodarstva i pouzdanim partnerom društvu u cjelini.

Kompanija vjeruje kako će bogatim iskustvom koje ima pomoći da se i kroz ovu Inicijativu privatnog sektora za mlade koju je pokrenula Hrvatska udruga poslodavaca mladim osobama olakša ulazak u svijet rada. Poseban fokus potrebno je staviti upravo na stjecanje početnog radnog iskustva tako da će INA i ove godine za studente s invaliditetom organizirati stručnu praksu i podijeliti s njima bogato znanje i iskustvo.

Ne sumnjaju da će studenti opet pokazati koliko su vrijedni, motivirani, odgovorni te se odlično uklopiti u njihov tim. Prakse u vodećim kompanijama u zemlji su zato dobra prilika za učenje u realnom radnom okruženju, ali i za stjecanje socijalnih vještina i osobni razvoj mladih ljudi.

Zaposleno gotovo 100 osoba

U 2019. godini kompanija je primila nagradu ‘Poslodavac godine za osobe s invaliditetom’ za 2018. godinu u kategoriji ‘Primjer dobre prakse’. To je kategorija koja ističe poslodavce koji organizacijom rada i osviještenošću osiguravaju osobama s invaliditetom sigurne i prilagođene uvjete rada te održiv i učinkovit rad.

Također, deset društava INA Grupe koja zapošljavaju gotovo 10 tisuća radnika su nositelji prestižnog certifikata za upravljanje radnicima Poslodavac Partner. INA je i potpisnica Globalnog ugovora Ujedinjenih naroda u sklopu kojeg se zalaže za poštivanje najviših načela u području ljudskih i radnih prava, a također je i potpisnica Povelje o raznolikosti u skladu s kojom je kreirana strategija raznolikosti i uključenosti kako bi osigurali željeno radno okruženje za sve svoje radnike.

U sklopu strategije provode se različite aktivnosti i inicijative osvješćivanja menadžmenta i radnika o važnosti razvoja kulture u kojoj se razlike poštuju te gdje svatko ima mogućnost razvijati vještine u skladu s osobnim znanjem i kompetencijama.

Za korporativnu odgovornost prema obitelji i rodnoj jednakosti kompanija je 2017. godine dobila puni Mamforce Company standard certifikat, a u 2019. godini Napredni Mamforce Company Standard certifikat čime je prepoznata kao organizacija koja osigurava ravnotežu između profesionalnog i privatnog života radnika te jednake mogućnosti profesionalnog razvoja.

U 2020. godini INA, d.d. postala je i nositelj standarda DADFORCE koji se dodjeljuje kompanijama s izuzetno visokom sviješću o važnosti aktivnog uključivanja očeva u brigu o djeci.

To je potvrda organizacijske kulture koja omogućuje odgovornu brigu o djeci, potiče jednakost zaposlenih roditelja kao i pozitivnu percepciju korištenja roditeljskog dopusta od strane očeva.

Prilikom zapošljavanja posvećuje se posebna pažnja specifičnim potrebama radnika s invaliditetom, pa je tako u Ini zaposleno gotovo 100 osoba na različitim radnim mjestima po djelatnostima sukladno njihovim profesijama i obrazovanju.

Dolaskom u Inu postaju sastavni dio velikog tima u kojem svi imaju jednake mogućnosti, a njihova prava i obaveze uređeni su odredbama Kolektivnog ugovora, Pravilnika o radu i drugim relevantnim aktima.

Također, kompanija osigurava određen dio sredstava potrebnih za njihove aktivnosti te provodi različite inicijative usmjerene na njihovu dobrobit i zdravlje, kao što su programirani aktivni odmor i medicinski programirani aktivni odmor.

Briga o zdravlju radnika

Kroz projekt Zdravlje+ svi radnici ostvaruju pravo na dodatno zdravstveno osiguranje, u sklopu čega se redovito potiču na odlazak na besplatni preventivni sistematski pregled, a dostupne su im i sve vrste medicinskih konzultacija.

INA uspješno organizira radno okruženje uz poštivanje načela ravnoteže između profesionalnog i privatnog života, pri čemu se posebno ističe projekt fleksibilnih oblika rada (FORa) koji uključuje fleksibilno radno vrijeme i fleksibilno mjesto rada, što osobama s invaliditetom uvelike olakšava prilagodbu i rad.

Također, kroz svoj program donacija INA podržava udruge branitelja koje djeluju u Ini, a čiji određen broj članova ima status invalida rata te Udrugu invalida rada.

Osim toga, kroz brojne projekte i inicijative, kompanija nastoji djelovati i pomoći pružanjem prakse i stipendije za srednjoškolce i studente, ali i za ostale osobe kojima praktično radno iskustvo može pomoći, poput osoba s invaliditetom.

Posebno ističu i uspješnu suradnju sa studentima kroz program Growww putem kojeg zapošljavaju pripravnike i omogućuju im kvalitetan profesionalni razvoj. Ini je cilj u godinama koje dolaze zadržati kulturu pozitivnog, uspješnog i poticajnog okruženja kako bi se svi njihovi radnici osjećali prihvaćeno i uključeno.

organizator
pod pokroviteljstvom
glavni partner
partneri

New Report

Close