Ideja nastala iz inata slavi 10 godina. Osvojila je i New York

Autor: Branimir Bradarić/VL , 19. veljača 2023. u 07:00
Dosad je kreirala šest modela cigara/PD

Sanja Lopar već 30 godina živi u Švicarskoj, a kreiranjem modela cigara počela se baviti 2009. Četiri godine poslije osnovala je danas uspješnu tvrtku.

Cigare je počela pušiti 2002. godine, a svoju prvu cigaru napravila je 2009. godine. Dala joj je ime Sarajevo i kroz nju povezala sva sjećanja na rodni grad koji je u ratu napustila. Sanja Lopar već više od 30 godina živi u Švicarskoj, a na ideju da počne izrađivati cigare došla je – iz inata! Naime, jednom je prilikom naišla na osudu zato što je kao žena u jednom restoranu nakon ručka zapalila, što je u Jugoslaviji bilo sasvim normalno…

”Dvije godine borila sam se da ostvarim svoju ideju jer nikakvog znanja nisam imala. Cigare bih povremeno degustirala, a primijetila sam da ih se trećina baci.

Nije mi to bilo normalno jer jednu platiš jednu i 40 eura, a onda zapravo baciš 15 eura jer zbog ‘nečistoća’. Tako sam odlučila napraviti cigaru koja će se cijela moći iskoristiti”, kaže Lopar koja je prije toga cigarama najbliže bila kad bi motala – hercegovački duhan.

Deset godina uspješnog poslovanja Sanja Lopar proslavit će u Puli/PD

Tajne fermentacije
Raspitujući se došla je do Kubanca koji je godinama živio u Ženevi, a proizvodnjom cigara bavio se obiteljski. Njegove su joj korisne informacije umnogome pomogle. Spoznala je, između ostalog, da treba koristiti kubansko sjeme. I danas srce svakog modela njene cigare čini kubanski list. Sve je ostalo nadogradnja. Kubansko sjeme počeli su saditi u Nikaragavi, no koristi se i duhan iz Hondurasa i Dominikanske Republike.

Tvrtku Lopar International sa sjedištem u Ženevi osnovala je 2013. i ove godine slavi desetu obljetnicu. Za prigodnu proslavu izabrala je – Pulu! A u deset godina nastalo je šest modela cigara. Posljednji je napravljen u vrijeme pandemije koronavirusa, a tematski je posvećen Rijeci i aromatski Istri.

”Razlikujmo cigare od cigareta. Cigarete su suštinski nervozne, izazivaju ovisnost, a dim se uvlači u pluća. Cigare su nešto sasvim drugo. One se degustiraju i dim se ne uvlači. Cigara je degustacija koju sjajno upotpunjuje limunada, čaj ili čaša omiljenog vam pića. U cigari se uživa”, pojašnjava.

Koja li je tajna dobre cigare? Kako postići da njen dim ne smrdi? Posebno je važno da listovi duhana ne fermentiraju. Koristi se odležani duhan koji fermentira od četiri do šest puta, a koliko je taj postupak zahtjevan govori i podatak da za jednu fermentaciju potrebno i godinu i pol dana. Što je fermentacija dulja, to je duhan čišći i kvalitetniji.

Tek potom dolaze ostale faze proizvodnje u kojima se Sanja “igra” sa raznim okusima kako bi dobila nešto posebno. Pojašnjava kako je pri tome tražila nešto a da niti sama nije znala što. Znala je samo da ne želi duhan iz samo jedne zemlje. Za svoje cigare kaže da su drugačije od drugih te da je htjela paletu koja se u tom trećem dijelu cigare, koji se bacao, ne degradira, ne smrdi, nije agresivna… I da je kremast.

”Proizvodnja cigara postala je naš obiteljski posao. Ne težimo tome da prodajemo velike količine njih i da se one mogu kupiti na svakom uglu i u svakom ‘cigar shopu’. Edicije su limitirane i gotovo se rade po narudžbi.

Svaki od modela je drugačiji, ima posebnu priču i na neki način nas vodi na nezaboravno putovanje. Cigare brenda Lopar International prodaju se širom Europe ali i u New Yorku. Cijena dobre cigare kreće se od 20 eura na više i dostupna je svakome za trenutke opuštanja”, kaže Lopar.

Jedina žena u Europi
U međuvremenu su o njenim cigarama pisali i specijalizirani časopisi, a iz njihovih je ocjena i priča uvidjela da je po kvaliteti “potukla” i neke brendove koji se ovim poslom bave desetljećima unazad.

Doznala je i da je jedina žena u Europi koja proizvodi vlastite cigare. U svibnju 2022. otvorila je i tvrtku za uvoz vlastitog proizvoda tako da sada od početka do kraja u cijeli proces vodi sama. O nekim novim modelima cigara za sada ne razmišlja napominjući da ih je trenutačnih šest sasvim dovoljno. No, ne kaže i da neće krenuti možda na neki novi put.

”Uvijek ističem kako mi ne idemo na komercijalu i da proizvodimo u milijunima komada, već preferiramo kvalitetu. Želimo da se o našim cigarama priča, a smatram da je najbolja reklama, ali i dokaz naše kvalitete, i to što smo postali prepoznatljivi.

U okusima mojih cigara uživaju i svjetske face, zvijezde Hollywooda… Svi ringovi na cigarama potpisani su mojim prezimenom Lopar što je znak da ponosno stojim iza svojih cigara i da točno znam kakva je kremozna priča iza svakoga modela”, kaže Sanja Lopar.

Komentirajte prvi

New Report

Close