I žene u Hrvatskoj želim učiti kako stvoriti posao iz snova

Autor: Marta Duić , 28. listopad 2014. u 22:01
Lynne Franks, vodeća britanska stručnjakinja za osnaživanje žena u poduzetništvu/Davor Puklavec/PIXSELL

Vodeća britanska stručnjakinja za osnaživanje žena u poduzetništvu gostovala je u Zagrebu na poziv Britanskog poslovnog centra.

Britanski poslovni centar Hrvatska (BBCC) uz podršku UK Trade & Investment i Britanskog veleposlanstva u Hrvatskoj, ugostio je Lynne Franks, vodeću britansku stručnjakinju za osnaživanje žena u poduzetništvu, uspješnu poduzetnicu i autoricu brojnih knjiga o temi osnaživanja žena na tržištu rada.

Lynne Franks osnivačica je programa za osnaživanje žena u poduzetništvu, SEED – Sustainable Enterprise and Empowerment Dynamics te autorica nekoliko knjiga, od kojih treba posebno napomenuti priručnike SEED o ženskom načinu stvaranja biznisa te GROW – priručnik za modernu ženu, koji se bave cjelovitim pogledom na izazove s kojima se susreću žene u današnjem društvu. Za sebe kaže kako tijekom posljednjih 18 godina radi na mnogim projektima u kojima sudjeluju žene i tim osnažuje moć i položaj žena.

Kakav je danas stvarni položaj žene kad su u pitanju vodeći položaji te može li se taj položaj promijeniti?
U stvarnosti je vrlo mali broj žena uistinu u vodstvu bilo da je riječ o politici, poslu ili bilo kojem drugom području života. Riječ je o promjeni koja se odvija vrlo sporo, ali barem se o tim promjenama počelo pričati. Postale su tema razgovora svugdje na svijetu gdje sam dosad bila i to je ono što je najvažnije. Sada moramo taj razgovor pretvoriti u akciju i učiniti to tako da ne budemo prijetnja muškarcima. Istodobno, moramo pokazati različitost vrijednosti i osobina muškaraca i žena te da smo i mi žene jednako vrijedne kao i muškarci. Iako je u pitanju vrlo spor proces, to bi nam svima trebao biti glavni izazov i zadatak.

Što žene mogu učiniti da dobiju više ekonomske i političke moći?
Mislim da žene trebaju biti angažiranije jedne s drugima u međusobnoj suradnji. Moramo djelovati kao povezana kritična masa koja se mora slušati, neovisno o tome radi li se o glasovanju, tome kako ćemo trošiti naš novac, načinima na koji ćemo biti potrošačice ili ako odlučimo biti poduzetnice. Mi žene trebamo raditi zajedno i međusobno se povezivati i surađivati. Vrlo je važno za žene da bude dio grupe bilo da je mala skupina, on-line grupa, lokalna ili susjedska inicijativa. Nebitno je kakva je povezanost i grupa u pitanju, važno je biti povezane jedne s drugima i da se držimo zajedno bez obzira na probleme oko nas. Osim toga, u tim situacijama se otpušta oksitocin, hormon važan za našu dobrobiti i zdravlje. Znanstveno je dokazano da se otpušta više oksitocina kada smo zajedno ili kada smo s malom djecom ili životinjama. I muškarci imaju taj hormon u tijelu, ali u daleko manjim količinama jer ga balans testosterona suzbija. Oksitocin je razlog zašto žene kada su zajedno grade odnose, povezuju se, druže i izražavaju svoje osjećaje. Osim toga taj hormon nas čini zdravijima, a ako smo zdravije automatski smo i snažnije.

Što sve učite žene na vašim predavanjima o poduzetništvu?
Osnivačica sam ovog 'coaching' programa, autorica mnogih knjiga i poznajem alate koji pomažu ženama koje započinju svoj posao. Planiramo i radimo na tome da ta predavanja dovedemo u Hrvatsku, prevodimo materijale na hrvatski jezik jer želimo raditi sa ženama iz cijelog svijeta i pružiti im potporu u pokretanju njihovog posla. Učim ih mnoštvo stvari, a cijela priča počinje sa samopouzdanjem i uvjerenjem da baš vi možete stvoriti posao iz svojih snova. Nakon toga slijedi razrada poslovnog plana, kako razumjeti financije, kako funkcionirati na tržištu i promovirati svoju ideju. To nije posao koji traje pet minuta, riječ je o teškom radu i procesu koji će vam biti mnogo jednostavniji ako ga podijelite s nekim tko vam može biti podrška ili s nekim tko je u sličnoj situaciji.

Koji je najbolji način da sačuvate balans između muškaraca i žena?
Kad bih znala odgovor na ovo pitanje ne bih bila ovdje. Ipak mogu ponuditi neke savjete , mora postojati međusobno poštovanje i moramo naučiti živjeti u zajedničkoj harmoniji, a baš to je najveći izazov svima nama. No, vjerujte mi to je moguće ostvariti. Mi smo naučile držati otvoren prostor za muškarce, sada je na njima da ga stvore za nas te da se ne osjećaju kao da smo im prijetnja kada pokažemo da smo snažne i sposobne.

Najvažnije je samopouzdanje

Što savjetujete ženama kako bi postale jake, moderne i neovisne? Može li karizmatičnost pomoći u tome? 

Za početak, uvijek budite vjerni sebi i uvijek slijedite svoje srce i radite ono što želite i kako želite. Nipošto se nemojte osjećati kao da se morate ponašati poput muškarca samo zato što živite u muškom svijetu. Mnogo ovisi o tome tko ste i koliko ste svjesni svojih vrijednosti. Mislim da karizmatičnost ne može puno pomoći u tome, ipak svatko od nas ima određenu karizmatičnost samo je pitanje tko je zna koristiti. Za mene je karizmatičnost nije toliko bitna koliko je važno samopouzdanje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_palacg]

New Report

Close