I uz 37 posto manje prihode Ina je prvak desetljeća

Autor: Marina Biluš , 17. kolovoz 2017. u 22:01
Zoltán Áldott, čelnik Ine/Robert Anić/PIXSELL

U deset godina na drugom i trećem mjestu izmjenjivali su se HEP i Konzum, uz bok im je Hrvatski Telekom.

Najveća naftna kompanija u državi u posljednjem je desetljeću najjače zablistala 2011. godine kada joj je prihod premašio 28 milijardi kuna, a iako je u globalnu u 10 godina njezin rezultat pao za više od 37 posto, ostala je najveća kompanija na našem tržištu.  

Rang ljestvicu desetljeća u kojoj analizira najuspješnije hrvatske kompanije s obzirom na njihov prihod od 2007. do 2016. izradila je Fina, pokazala je, kažu, da je riječ o skupu od 20 poduzetnika od kojih su tri bila na svim rang listama kroz navedeno razdoblje, a to su Ina, Hrvatska elektroprivreda i Hrvatski Telekom. Kada je u pitanju Inina prva pozicija, u Fini napominju kako ju je osvojila kao tvrtka koja je svake godine imala najveći prihod, a skor nije umanjila ni činjenica da je s 24 milijarde kuna u 2007. on lani pao na 15,1 milijardu.

Na drugom mjestu ove ljestvice izmjenjivali su se Hrvatska elektroprivreda i donedavno najmoćniji trgovački lanac – Konzum, mada on, napominju u Fini, nije na listi jer zbog znanih problema s matičnim koncernom nije podnio izvještaj za proteklu godinu. HEP je 2016. lani bio na drugom mjestu s prihodom u iznosu od 8,9 milijardi kuna, a godinu prije držao je treću poziciju s prihodom od 9,5 milijardi kuna.

Tada je viceprvak bio Agrokorov lanac s ukupnim prihodom u iznosu od 14,9 milijardi kuna. Uz bok tim kompanijama svrstao se i najveći telekom HT. Njegova se pozicija također mijenjala tijekom promatranih 10 godina, pa mu je pripadalo četvrto ili peto mjesto. Kada je riječ o godini iza nas, kompanija koju vodi Davor Tomašković bila je na mjestu broj 4  s ukupnim prihodom od 6,1 milijardu kuna. "Zagrebački holding bio je rangiran među 10 poduzetnika s najvećim prihodom od 2007. do 2016. godine, s iznimkama 2014. (11. mjesto) i 2015. godine (13. mjesto).

Za to društvo vrijedi istaknuti da dio prihoda ostvaruje od dotacija, državne potpore i subvencija, čiji se udio u ukupnim prihodima od godine do godine mijenjao te se kretao od 15,5 do 21,4 posto, napominju pritom iz Fine. Zagrebački holding se na prošlogodišnjoj listi nalazi na 10. mjestu s prihodom od 3,35 milijardi kuna", stoji u Fininoj analizi. U 2016. na petom je mjestu Pliva s prihodom od 4,6 milijardi kuna, Petrol je šesti s prihodom od 4,3 milijarde kuna, a slijede sve sami trgovci Lidl, Plodine i Kaufland. 

Komentirajte prvi

New Report

Close