Grad Solin kroz svoje Programe podupire razvoj poduzetnika

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 03. travanj 2017. u 22:01
D. Ninčević podsjeća da je Ivan Mrvoš prvu pametnu klupu napravio u Poduzetničkom centru Solin

Osnivanje i opremanje Inkubatora d.o.o. Solin, davanje potpora novim tvrtkama i partnerstvo početnicima neke su od mjera poticaja razvoja gospodarstva.

U Gradu Solinu uspješno djeluje i Poduzetnički centar Solin kao privatna inicijativa čije je primarni cilj unaprjeđenje poduzetnika, kao i primjena inovativnih i profesionalnih poslovnih rješenja. Poduzetnički centar Solin uspješno svake godine organizira Poduzetnički kamp- na kojem mogu sudjelovati svi koji imaju ideju kako pokrenuti projektne prijedloge. Upravo kroz poduzetnički kamp svoju je ideju uspješno između ostalih prezentirao i Ivan Mrvoš sa svojim pametnim klupama.

Grad Solin ističe se po prepoznavanju potreba lokalnih poduzetnika što je jedan od razloga zašto je u tom gradu u organizaciji Poslovnog dnevnika i Udruge gradova u ponedjeljak održan okrugli stol na temu uloge gradova u razvoju poduzetništva i EU fondova.  Riječ je o najmlađem gradu u Hrvatskoj u kojem prosječna dob stanovništva iznosi 34,5 godina, gdje natalitet za 100 novorođenih godišnje premašuje mortalitet i gradu koji svake godine osigura 150 stipendija za najbolje đake i studente.

 

Ninčević

S viših instanci treba dolaziti još dodatnih impulsa i senzibiliteta jer je malo i srednje poduzetništvo pokretač razvoja.

 "U 2015. smo godini proglašeni  poželjnom europskom poslovnom destinacijom", naveo je obnašatelj dužnosti gradonačelnika grada Solina Dalibor Ninčević.  Najavio je i direktno ulaganje od 500 tisuća kuna u daljnji razvoj poduzetništva kroz gradski proračun i potpore novim tvrtkama, osiguranje partnerstva poduzetnicima početnicima te zapošljavanje i samozapošljavanje putem doprinosa pri čemu se posebna briga vodi oko teže zapošljivih skupina.  "Vjerujem da to još uvijek nije dovoljno te da s viših instanci treba dolaziti još dodatnih impulsa i senzibiliteta jer je malo i srednje poduzetništvo pokretač razvoja", dodao je.  

 

Stupalo

Naša 25-godišnja priča je dokaz da se vlastitim radom može stvoriti uspješna tvrtka s međunarodnim kredibilitetom.

Preduvjet svakog razvoja jest planiranje i jedinice lokalne samouprave nositelji su tog procesa, nastavio je gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova Željko Turk. "Pitanje koje trebamo postaviti je imaju li gradovi fiskalnih kapaciteta za to", dodao je najavivši decentralizaciju kao jednu od glavnih tema obrađenih u sklopu panel diskusije posvećene razvoju poduzetništva. Gradovi ne mogu ispuniti sve svoje kapacitete jer nemaju dovoljno sredstava, a svi dogovori s Vladama dosad su bili načelni, nastavio je Turk i dodao da se ništa neće promijeniti dok država ne odriješi ruke nižim nivoima. Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije Anđelko Katavić smatra da i županija treba preuzeti ulogu medijatora u rješavanju poteškoća ispriječenih na putu poduzetnicima.

 

150 stipendija

godišnje osigura Grad Solin za najbolje učenike i studente, čime ulaže i u razvoj znanja najsposobnijih

"Irelevantan je broj gradova i općina, već treba promišljati o njihovoj funkcionalnosti. Pogledajte Zadvarje s tek tristotinjak stanovnika i poslovnom zonom s četiri poduzetnika, privlačnu  investitorima, koja je omogućila otvaranje dodatnih radnih mjesta", napomenuo je.  Gospodarska aktivnost Splitsko-dalmatinske županije koja broji 55 gradova i općina koncentrirana je u svega pet gradova priobalnog područja, naznačila je Vesna Friedl, direktorica HGK Županijske komore Split.  

 

Mozara

Novac koji industrija daje kroz poreze puni gradske i državne proračune. To je novac kojim se kasnije grade škole.

"Porezna se reforma pokazala kao dobar stimulans. Ipak, pitanje javne uprave i administrativnih prepreka još je vitalno, zbog neumreženosti institucija, različitosti u tumačenju propisa, visokoj cijeni i nepoštivanju rokova. S druge strane, na naše potporne i razvojne aktivnosti namijenjene malom i srednjem poduzetništvu pozivamo sve gradove i općine, ali odaziv nije uvijek zadovoljavajući", dodala je.  Rezultat dosad uloženih napora i dobre komunikacije s gradom najbolje se vidi kroz poslovanje nekoliko istaknutih tvrtki sa solinskog područja. Branko Mozara, direktor korporativnih odnosa CEMEX grupe, pohvalio je razumijevanje na koje ovdje nailazi. Napomenuo je i da velike tvrtke probleme rješavaju nešto brže nego one manje, ali i da je cijeli poduzetnički sustav vrlo opterećen.  

"Birokracija je najveća prepreka. Tu je i nedovoljna popularnost poduzetništva i nedostatak razumijevanja da proizvodnja, pa i manje popularnih industrijskih grana, puni gradske i državne proračune. To je novac kojim se kasnije grade škole", zaključio je Mozara.  Salona Var solinska je tvrtka s 25-godišnjom tradicijom u održavanju industrijskih postrojenja i proizvodnji rezervnih dijelova za njih.

 

Katavić

I županija treba biti posrednik u rješavanju problema. Irelevantan je broj gradova i općina, važna im je funkcionalnost.

Marija Stupalo, članica Uprave i zamjenica direktora, istaknula je da su ponosni na dva podatka – u strukturi zaposlenih 30 posto čini visoka i viša stručna sprema pa kadar ne odlazi u inozemstvo, a u 2016. su zabilježili i rast prihoda od 26 posto u odnosu na godinu ranije. "Za naš je uspjeh zaslužno obiteljsko iskustvo, ali i okretanje prema inozemnim tržištima nakon što smo ostali bez velikih kupaca poput hrvatskih brodogradilišta i željezara. Naša priča je dokaz da se vlastitim radom može stvoriti uspješna tvrtka s međunarodnim kredibilitetom", naglasila je Stupalo.

 

Friedl

Pitanje javne uprave još je vitalno, zbog neumreženosti institucija, različitosti u tumačenju propisa i visokoj cijeni.

 Jedan od primjera dobre prakse bez obzira na otežane ekonomske okolnosti je i obrt za uređenje interijera KK design čija je vlasnica Katarina Škare Kavain ostvarila svoje potencijale. "Natječaji Grada Solina danas se ističu po jednostavnosti i dostupnosti, a gradske službe od velike su pomoći u rješavanju nedoumica. Svakog sljedećeg poduzetnika ohrabrila bih da se odvaži na pokretanje vlastite poduzetničke priče", poručila je optimistično mlada solinska poduzetnica.  

Komentirajte prvi

New Report

Close