HS Produkt najveći hrvatski izvoznik u najjače gospodarstvo svijeta

Autor: Saša Paparella , 15. studeni 2017. u 14:23
Željko Pavlin je predsjednik Uprave tvrtke HS Produkt/Boris Ščitar/PIXSELL

Karlovačka tvrtka proizvodi oružje, godišnje oko 600.000 komada vrijednosti 100 mil. eura. Njen čelnik kandidat je za Gospodarstvenika godine.

Karlovački proizvođač lakog pješačkog naoružanja i oružja HS Produkt lani je nastavio s dugogodišnjim odličnim rezultatima – uprihodili su 922 milijuna kuna, uz neto dobit od 378 milijuna kuna.

Tvrtka koju vodi direktor Željko Pavlin s tolikom je dobiti lani bila na sedmom mjestu u RH, odmah nakon Plive i HEP-Proizvodnje, a prije Valamara i Janafa.   HS Produkt godišnje proizvede 600.000 komada oružja u vrijednosti 100 milijuna eura. Od 2001. prodali su više od pet milijuna pištolja, što ih svrstava među ne samo najbolje, nego i najveće svjetske proizvođače u tom segmentu. Kao malo tko drugi u Hrvatskoj, sa svojim proizvodima ravnopravno se nadmeću sa svjetskom konkurencijom.  HS Produkt je nastao krajem 1991. godine u Ozlju, gdje su dvojica inženjera, Marko Vuković i Ivan Žabčić, preuzeli pogon nekadašnje Prvomajske i, pod imenom IM Metal, zaposlili 30 ljudi.

Kasnije se tvrtka preimenovala, preselili su se u Karlovac, a sada zapošljavaju, prema podacima Poslovne Hrvatske, 1620 ljudi. Kako se nakon rata smanjila potreba za naoružavanjem HV-a, a tvrtka je zapošljavala 100 ljudi, vlasnici su se odlučili na jedino moguće –  iskoračili su na inozemno tržište. Zaključili su da je najveća šansa na američkom civilnom tržištu za koje su konstruirali HS 2000, platformu polimernog pištolja. Četiri puta su na američkom tržištu dobili priznanje za najbolji pištolj. Zatim je 2001. godine Upravu preuzeo Željko Pavlin –  rade s poznatom tvrtkom Springfield Armory. Preko nje su dosad distribuirali više od 150 vrsta oružja i napravili skok sa 6000 na 600.000 komada godišnje.

Lani je izvoz HS Produkta dosegao rekordnih 820 milijuna kuna. Tvrtka je ostvarila 40-postotni rast prodaje na stranim tržištima i Karlovčani su nadomak ulasku u kategoriju deset najvećih hrvatskih izvoznika, a već sada su najveći hrvatski izvoznik u SAD. HS Produkt oko 30 posto svojih proizvoda plasira i na neameričko tržište, u širokom rasponu od istočne Europe do Iraka i Indonezije. Dobivaju i prve narudžbe iz Južne Koreje, a kontakti su uspostavljeni i s Marokom, Saudijskom Arabijom i Katarom. Dobre reference za novu jurišnu pušku stižu iz Iraka, gdje je poslužila iračkim snagama u borbi protiv Islamske države i oslobađanju prostora od Faludže do Mosula. Kako je tom prilikom Pavlin prokomentirao medijima, "pokazalo se da je naša puška jedina koja funkcionira u takvim uvjetima modernog ratovanja, kako na malim udaljenostima, tako i na većima od 600 metara.

Prodali smo Iračanima 10.000 komada, a oni će doći po još, kako za vojsku, tako i za policiju". Cijela obrambena industrija u Hrvatskoj godišnje raste između 20 i 30 posto. Oko 90 posto te proizvodnje završi u izvozu, u više od stotinu zemalja svijeta. Karlovčani nisu zanemarili niti domaće tržište, koje nije veliko, ali je važno zbog referenci i brzog dobivanja povratnih informacija. HS produkt je glavni dobavljač pištolja MUP-u i pušaka MORH-u. Također, novi kontingenti hrvatskih vojnika u misiji u Afganistanu opremljeni su domaćom jurišnom puškom VHS-2. 

Nedavno su Pavlin i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potpisali sporazum o poslovnoj suradnji na testiranju i ispitivanju nove hrvatske puške. Prema tom sporazumu, MUP dobiva prvih sto pušaka HS Produkta na testiranje u četiri policijske uprave, a nakon čega se očekuje isporuka tisuću pušaka. HS Produkt puno ulaže u razvoj, tako su samo u posljednjih desetak godina u opremu, strojeve, pogone i znanje uložili milijardu kuna. U ovoj fazi najviše se ulaže u robotiku. U HS Produktu naglašavaju veliki potencijal robotskih jedinica.

EU je voljna financirati takve centre kompetencije pa su taj projekt kandidirali prema fondovima. Pavlin najavljuje da će u sljedećih pet godina ponuditi robotizaciju nekih proizvodnih pogona. Uz to, nakon što su godinama imali problema s manjkom kadrova, sklopili su ugovore s Tehničkom školom i Veleučilištem u Karlovcu. Tamo se školuju puškari, mehatroničari i inženjeri – HS Produktu na godišnjoj razini treba od 50 do 100 novih radnika. Osim toga, potiču svoje zaposlenike da se dodatno obrazuju. "Sve se to pokazalo dobrim pa posljednjih godina više nemamo problema s kadrom, usprkos činjenici da se i iz njihove branše odlazi na rad u inozemstvo", kaže Pavlin.

Čitatelji glasujte

Nagrade smartphone Cat S60 dual SIM i tablet Mytab P101
U izboru za Gospodarstvenika i gospodarski događaj 2017. sudjeluju i čitatelji Večernjeg lista. Na web stranici vecernji.hr/gospodarstvenik-godine putem obrasca za prijavu dajte svoj glas jednom od nominiranih gospodarstvenikai gospodarskih događaja godine uz kratko obrazloženje. Dva najbolje argumentirana odabira osvajaju nagrade. Prva nagrada je smartphone Cat S60 dual SIM, a druga nagrada je tablet Mytab P101. Glasovanje traje do 30. studenog.

Komentirajte prvi

New Report

Close