Hrvatskoj iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova na raspolaganju ukupno 10,6 milijardi eura

Autor: Poslovni.hr , 24. travanj 2018. u 14:40
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Istaknuto je da je u financijskom razdoblju 2014.-2020. Hrvatskoj iz Europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova na raspolaganju ukupno 10,6 milijardi eura.

U sklopu Poslovnog uzleta grada Bakra Dragana Raić iz tvrtke Sopra projekt je održala edukativni seminar na temu EU fondova i mogućnostima financiranja za poduzetnike u sklopu kojega su obrađene teme od uvoda u EU fondove općenito, preko aktualnih natječaja pa do vrijednih informacija na kojim se detaljima gube, ali i dobivaju bodovi. Istaknuto je da je financijskom razdoblju 2014.-2020. Hrvatskoj iz Europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova na raspolaganju ukupno 10,6 milijardi eura, a prihvatljivi troškovi variraju od natječaja do natječaja ovisno o temi i svrsi poziva. Što se tiče aktualnih informacija o natječajima, preporučeno je informiranje na web stranici efondovi, dok je na samom seminarskom dijelu više riječi bilo i o konkretnim natječajima kao što je Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja OIE u uslužnom sektoru – trajanju, budžetima te i prihvatljivim troškovima.

U drugom dijelu je uslijedila radionica o pisanju projektnih prijedloga i dobivanju sredstava iz EU fondova za male i srednje poduzetnike. Dragana Raić je govorila o uvjetima provedbe projekta koje je potrebno poznavati prije prijave na natječaj, o samoj izradi projektnog prijedloga, pripremi potporne dokumentacije te proceduri slanja projektne prijave. „Kvalitetna prijava nosi polovicu ukupnih bodova, ali se na neke stvari ne može utjecati, kao što je primjerice indeks razvijenosti jedinica lokalne samouprave. Poduzetnicima se u sklopu nekih natječaja gledaju i faktori kao što su likvidnost i broj zaposlenika koje se planira zaposliti u budućnosti“, samo su neki od detalja koje je Raić objasnila pred zainteresiranim poduzetnicima. Transparentnost je, naravno, vrlo bitna u svakom koraku od prijave do realizacije, a naglašeno je i da su upute za prijavitelje krovni dokument svakog natječaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close